Šéf komunistů vyhrožuje kvůli restitucím Ústavním soudem

13.07.2012 19:31

Předseda komunistů Vojtěch Filip pohrozil při dnešním schvalování církevních restitucí ve sněmovně ústavní stížností, pokud bude vládní návrh zákona schválen. Předloha je nelegitimní, tvrdí. Ve skutečnosti podle Filipa nejde o restituce, ale o dar církvím; obává se následného rozprodeje majetku.

Šéf komunistů vyhrožuje kvůli restitucím Ústavním soudem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

"Není možné, aby zákony vznikaly v rozporu s ústavou," uvedl Filip. Poslanci, kteří zvednou pro zákon ruku, podle něho budou postupovat proti očekávání voličů a podvedou je.

"Bude to silný argument pro Ústavní soud," podotkl předseda komunistů.    

Ústavní stížnost by prý mohl případně dát s kolegy poslanci nebo za fyzickou osobu, pokud by byla církevními restitucemi poškozena.

"Dnes ČSSD i KSČM dali, bohužel, přednost letnímu víkendu před tím, než aby zabránili prosazení narovnání s církvemi. VV toho samotné mnoho nezmohou, nedokáží nahradit celou sněmovní opozici. Přesto véčkařská opozice skrze obstrukce dokáže hodně, má obzvlášť smysl v čase třetího čtení. Velmi mi vadí omezení sněmovních projevů a vyjádření na pouhých deset minut, které protlačila vládní koalice. I to je důvod, proč musí stávající vládní návrh církevních restitucí se spoustou rizik skončit u Ústavního soudu," poznamenal Vít Bárta.

 

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…