Senátor přišel mluvit o Rathovi a své ČSSD. Potopil, koho mohl a vše pokračuje

06.06.2012 13:21

Rána za ranou dopadá na nejsilnější parlamentní stranu v zemi. Po aféře jejího bývalého vlivného člena Davida Ratha a pokusu poslankyně Milady Emmerová kandidovat za jinou než vlastní stranu, se do ČSSD pustil její senátor Vladimír Dryml. Jeho výpady ale nejsou pro stranické špičky žádným překvapením.

Senátor přišel mluvit o Rathovi a své ČSSD. Potopil, koho mohl a vše pokračuje
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Vladimír Dryml

Pokud by divák úterního pořadu Hyde park na ČT24 nevěděl, že host ve studiu senátor Vladimír Dryml byl do horní komory Parlamentu zvolen v barvách ČSSD, z jeho vystoupení by to rozhodně nepoznal. Tématem byla kauza poslance Davida Ratha a čerstvé rozhodnutí sněmovny vydat ho k trestnímu stíhání.

„Nemluvme o úplatku, možná to bylo do pokladny na senátní nebo krajské volby,“ zaútočil Dryml na ČSSD v jedné z prvních odpovědí týkající se údajného převzetí sedmimilionového úplatku bývalým středočeským hejtmanem. A brzy atak i personifikoval. „David Rath toho ví hodně moc. Byl to velký podporovatel nynějšího předsedy Bohuslava Sobotky. Je na něm, pokud bude něco chtít říct, nebo ne,“ vystavil Dryml šéfa ČSSD do podivného světla.

V rámci vnitrostranického boje se Ratha mohl chtít někdo zbavit

V lichotivých souvislostech nemluvil ani o dalších spolustranících. „Je otázka, jestli se v rámci vnitrostranického boje – a ten je hodně tvrdý – nechce někdo Davida Ratha zbavit,“ zaspekuloval senátor o tom, co mohla exhejtmana do nynější šlamastyky dostat. „Podal jsem několik trestních oznámení na hejtmany,“ pochlubil se Vladimír Dryml a zároveň kritizoval, jak se v krajích vedených politiky ČSSD postupuje při čerpání prostředků z evropských fondů.

Chvílemi to vypadalo, že ve studiu sedí politik, který má zájem sociální demokracii v očích veřejnosti co nejvíce poškodit. „Výroky pana senátora Drymla mi za komentář nestojí. Myslím, že každý rozumný člověk si na něj i jeho výroky mohl udělat za dobu jeho působení v politice svůj názor,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Senátor je brán jako žvanil, tedy ne vážně

„Elementární loajalitu ke straně a jejímu programu považuji nejen u zákonodárců za samozřejmou. Pokud ji někdo necítí, nebo s tím má problém, vypovídá to především o něm samotném,“ komentoval senátorovo vystoupení pro ParlamentníListy.cz první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek, jehož Dryml také zmínil v souvislosti se spekulacemi o předražení zakázky na projekt rekonstrukce jízdárny na zámku v Lednici.

„Pan senátor Dryml je brán jako žvanil, tedy ne vážně,“ odpověděla pro ParlamentníListy.cz poslankyně ČSSD Hana Orgoníková, kterou se Dryml v roce 2008 snažil kompromitovat tvrzením, že si na něj objednala reportáž, jež ho měla poškodit. Později se na ni pokoušel najmout detektivy a následně přišel o post náměstka hradeckého hejtmana a krajští zastupitelé ČSSD ho vyloučili z klubu.

ČSSD neví, kde sebere miliony na prezidentskou kampaň

Vladimír Dryml nenechal ve svém vystoupení v Hyde parku ČT24 bez povšimnutí ani prezidentského kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera. „Právě David Rath ho jako kandidáta na prezidenta navrhnul. A teď se neví, kde sebere třicet až padesát milionů na prezidentskou kampaň,“ nenápadně naznačil, že sociální demokracii se nedostává peněz ani na volby hlavy státu.

A na Dienstbiera zaútočil i poukazováním na to, že se kandidátem nestal tak, jak by se v demokratické straně slušelo, výběrem a podporou zdola, tedy od členské základny, ale nominaci mu zajistilo svým rozhodnutím vedení strany. Přitom se hájil, že nepostupuje proti němu, protože podpisy deseti senátorů pro kandidaturu Miloše Zemana sbíral ještě předtím, než ČSSD o svém kandidátovi rozhodla.

Krajské volby vyhrál pro ČSSD před čtyřmi lety právě Dryml

Útoky na vlastní stranu už byly proti srsti jednomu z diváků, který se senátora proto zeptal, když sociální demokracii tolik kritizuje, proč nepřejde od oranžových k modrým. „Kdo vymyslel kampaň proti regulačním poplatkům, která před čtyřmi roky vyhrála pro ČSSD volby ve všech krajích?“ zeptal se Vladimír Dryml a aby nebylo pochyb, dodal, že sociální demokracie mu za to musí být vděčná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…