Senioři ve sněmovně: Arogantní vládo, musíme volit mezi jídlem a léky

21.06.2012 13:27

Ke vzniku petice nás podnítila arogance vlády, řekl pro ParlamentníListy.cz předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Rozhořčení důchodci předali dnes v Poslanecké sněmovně petici s deseti tisíci podpisy, v níž žádají, aby vláda zrušila připravované restrikce. Upozorňují, že chystané škrty postihnou seniory, invalidní důchodce a rodiny s dětmi.

Senioři ve sněmovně: Arogantní vládo, musíme volit mezi jídlem a léky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozhořčení důchodci předali dnes v Poslanecké sněmovně petici s deseti tisíci podpisy

Předsedkyni petičního výboru, poslankyni Haně Orgoníkové, předali petici Zdeněk Pernes spolu s Ivo Machem, předsedou pražského městského výboru Svazu důchodců ČR. Další tisíce podpisů jsou podle Pernese na cestě.

To si opravdu zatím žádná vláda nedovolila, rozčilují se důchodci

Čtyři body petice se týkají zkrácené valorizace důchodů. Senioři trvají na valorizaci důchodů bez jejího krácení. „Copak nikoho nezajímá, že těm lidem zůstanou pouhé desetikoruny na měsíc, když zaplatí nájem? Musejí volit mezi jídlem a léky. To si opravdu žádná vláda zatím nedovolila,“ říká pro ParlamentnilListy.cz ve sněmovně Pernes.

Senioři v petici žádají také vládu a parlament, aby urychleně přijal dlouho slibovaný zákon o sociálním bydlení seniorů. „Vezmeme-li v úvahu chystané zvyšování nájmů, tak ti lidé prostě nebudou mít z čeho ten nájem zaplatit. Náklady na bydlení dosahují 90 procent jejich penzí. Příplatek na nájemné bude zrušen. Nahradí ho sice příplatek na služby spojené s bydlením, ale zaznamenali jsme, že jsou opět vůči seniorům restriktivní, navíc jsou v kategorii, kdy už na ně důchodci nedosáhnou, protože jsou jejich důchody nad hranicí životního minima,“ říká Pernes.

Důchodci musejí volit mezi rohlíkem a lékem

Podle petice bydlí v Praze 8000 osamělých seniorů. V Brně je jich přes jeden tisíc. Pernes také připomněl poslanecký návrh zákona „O sociálním bydlení osob v seniorském věku“, který je podle seniorů dobý, a jehož předkladatelem je poslanecký klub ČSSD. „Je ale podstatné, aby ho vláda vzala za svůj, stejně tak aby ho podpořila i koalice. Je to právo seniorů na bydlení garantované Ústavou ČR, jen chybí prováděcí zákon, k němuž se vláda, ani vládní koalice nemá,“ říká Pernes.

Důchodci požadují po vládě, aby odložila takzvaný druhý pilíř penzijního připojištění, a to do roku 2016. V petici připomínají odhady, že při plném náběhu druhého pilíře důchodové reformy bude z průběžného státního účtu vyvedeno přes 20 miliard korun. „A to je více, než jsou náklady jedné valorizace penzí. Odloží-li vláda tu reformu, jak navrhujeme, bude možné důchody valorizovat bez problémů, a ještě státu peníze zbudou,“ zlobí se Zdeněk Pernes. Důchodci podle něj musejí volit obrazně „mezi rohlíkem a lékem“. „Copak toto je důstojný život?“ ptá se předseda důchodců.

Po prázdninách bude k petici důchodců veřejné slyšení

Výjimečnost této petice potvrdila pro ParlamentníListy.cz také předsedkyně Petičního výboru Hana Orgoníková. „Dotýká se to zákona, který dopadá na naše seniory velmi tvrdě,“ říká poslankyně. Podle jejích slov se důchodci analýze všech souvisejících norem velmi poctivě a důkladně věnovali.

„Jsem ráda, že senioři požádali o předání petice na půdě sněmovny, protože by se tomu opravdu měla věnovat pozornost,“ řekla pro ParlamentníListy.cz Orgoníková. „Všichni stárneme a mladá generace by si měla uvědomit, že neroste do nebe, ale že se každý den přibližuje stárnutí. A podle toho by se měli také zodpovědně chovat,“ varuje poslankyně.

Vzhledem k tomu, že senioři předali petici s 27.063 podpisy, bude k tomuto tématu ve sněmovně uspořádáno veřejné slyšení. „Uspořádáme to v některém z větších sálů, aby se tam mohli vejít všichni, kdo budou mít zájem se této problematice věnovat," slíbila Orgoníková. Zároveň připomněla, že jakmile má petice více než 10 tisíc podpisů, je pro příjemce petice povinností uspořádat veřejné slyšení. „Neměli bychom zapomínat, že o charakteru národa se soudí i podle toho, jak se chová ke starým, slabým a nemohoucím,“ dodala Hana Orgoníková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

4:45 Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro britskou televizní stanici Sky News podrobněji hodnotil průběh …