Škromach překvapil u bazénku a tento průvan způsobil ve vládní koalici. Promluvili Stropnický, Gajdůšková, Telička i další

15.07.2014 14:37

Podle místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha z ČSSD by měl být českým eurokomisařem bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček. Podle něho má znalosti diplomacie a dobré kontakty s evropskými politiky. Zjišťovali jsme, co si o tomto návrhu myslí ostatní koaliční politici.

Škromach překvapil u bazénku a tento průvan způsobil ve vládní koalici. Promluvili Stropnický, Gajdůšková, Telička i další
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zdeněk Škromach na mítinku v Olomouci

Ve svých dalších Hovorech od bazénku podpořil Škromach Libora Roučka, bývalého poslance Evropského parlamentu, který v letošních volbách svůj post neobhájil, když byl stranou postaven až na deváté místo kandidátky.

„Jsem přesvědčen o tom, že si podporu ČSSD jednoznačně zaslouží Libor Rouček, který byl místopředsedou Evropského parlamentu,“ připomíná úspěchy Škromach ve svém videu. Podle něj jsou Roučkovými přednostmi také znalost diplomacie a dobré kontakty mezi evropskými politiky.

„Jsem přesvědčen o tom, že by zastupoval Českou republiku v Evropské komisi jako velmi schopný komisař a byl by schopný prosadit i naše zájmy,“ ujišťuje Škromach. „Poté, co většinu významných funkcí ovládají evropští lidovci, tedy pravice, by bylo dobře, kdyby naším komisařem byl zástupce ČSSD Libor Rouček,“ dodává.

A to myslí Zdeněk Škromach vážně, nebo je to další vtipný komentář z bazénku?

ParlamentníListy.cz zjišťovaly, co si o případné nominaci Roučka myslí koaliční politici. „Myslím si, že eurokomisařem by jednoznačně měl být adept hnutí ANO. Sociální demokracie má mimo jiné předsedu Senátu, Poslanecké sněmovny i Vlády ČR. Rozložení zástupců obou nejsilnějších stran v klíčových pozicích by mělo odrážet volební výsledek. Obávám se, že tomu tak není,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr obrany Martin Stropnický z ANO.

„Libor Rouček byl mezi jmény, o kterých jsme vážně uvažovali na jaře. On tuto nabídku již tenkrát odmítl. Nyní není čas na nová jména. Váda musí prostě rozhodnout,“ sdělila první místopředsedkyně Senátu a místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„A to myslí Zdeněk Škromach vážně, nebo je to další ´vtipný´ komentář z bazénku? ČSSD by měla přestat tahat kandidáty jako králíky z klobouku a jasně říci, co by měl pan Rouček za portfolio. To bude klíčové,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Komisař má být na provázku ČSSD a sloužit jejímu politikaření

„Celý proces jednání o komisaři ukazuje, že se starými kádry a za zavřenými dveřmi bez slyšení navržených kandidátů se těžko dělá nová a transparentní politika prospěšná České republice. Je to opak současného dění v Evropské unii. Odmítáním Teličky a nyní Jourové se ukazuje, že komisař má být na provázku ČSSD a sloužit jejímu politikaření a kdo ví čemu ještě. Všechny argumenty jsou tak zcela účelové,“ upozornil europoslanec ANO a bývalý eurokomisař Pavel Telička.

„Celá strategie jednání je špatně nastavena a časově nešťastná. Premiér vůbec nevnímá signály od pravděpodobného budoucího předsedy Evropské komise Junckera. Důsledkem jsou škody doma, u veřejnosti a v EU. Úvaha o panu Roučkovi do této mozaiky zcela zapadá. ANO vyhrálo volby, navrhlo kandidátku, která splňuje kritéria, neslyšelo žádný relevantní argument proti. ČSSD má všechny klíčové ústavní funkce, o dva členy vlády více, státního tajemníka pro EU. Nechť si to každý přebere sám,“ dodal Telička.

Eurozbrojnoš Rouček sloužil pánům z oranžové růže. Hodili ho ale přes palubu

„Proč ne? Dobrý nápad i žold. Eurozbrojnoš Libor Rouček v barvách oranžové růže svým pánům věrně léta v Bruselu sloužil. Než jej, jistě ´za odměnu´, hodili přes palubu. Ale o tom my pěšáci nerozhodujeme. Navíc ani ty eurovolby jsme nevyhráli. Rozhodnou jiní jinde. Snad ale zase náš šéf nepolitikovi - miliardáři neustoupí. Jednak je to už nudné, jednak pochybuji, že dobrou paní Jourovou je kým nahradit. Jinak, omlouvám se, já stejně Brusel a celou EU moc nemusím,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Český poslanec má mít na prvním místě zájmy České republiky! A proto je lépe, je-li paní ministryně Jourová na Ministerstvu pro místní rozvoj než v Bruselu. Byť by nás tam jistě reprezentovala skvěle a navíc měla i lepší finanční ohodnocení. Nechci jí proto šlapat po štěstí. To už od nás udělali jiní. Ale dokáže změnit chod EU? Pochybuji. Rodinné stříbro bychom si vyvážet neměli. Nevidí-li to pan Babiš sám, jeho problém. Nerozšiřuje-li jen své firemní zájmy i tam,“ dodal Koskuba.

„I když nezpochybňuji kvality Libora Roučka, tak sociální demokracie má již kandidáta po všech stránkách kvalitně vybaveného zastávat post eurokomisaře. A tím je Pavel Mertlík,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Skloubení vhodné nominace s realistickým požadavkem na portfolio je v rukou vlády

„Nechci české vládě radit, ale očekávám jasné stanovisko. Je její odpovědností, aby podala svůj návrh. Myslím, že má dobré kandidáty, které vládní strany představily. Očekávám návrh vlády co nejdřív, protože věřím, že dnes v Evropském parlamentu zvolíme předsedu Evropské komise a ten již zítra začne sestavovat komisi,“ reagovala europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Pokud by se mělo hovořit o portfoliu rozšíření a politiky sousedství nebo mezinárodní spolupráce, humanitární pomoci a řešení krizí, případně vzdělání, kultury mnohojazyčnosti a mládeže, dovedu si ho jako eurokomisaře vcelku dobře představit. Skloubení vhodné nominace s realistickým požadavkem na portfolio je ovšem v rukou vlády a je především zodpovědností premiéra,“ uvedl europoslanec ČSSD Pavel Poc.

„Vláda má ambici delegovat a s unií projednat vládního kandidáta. Jsem upřímně zvědav, jak to dopadne,“ uvedl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Kolega Škromach má pravdu

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi je Libor Rouček jistě člověk, který by tuto funkci zvládl a se svými zkušenostmi i kontakty by byl dobrým eurokomisařem. „Nicméně o evropském komisaři rozhoduje vláda a tohle jméno prozatím nezaznělo. ČSSD by měla jako politická strana prosadit Pavla Mertlíka, zkušeného politika a zejména ekonomického odborníka. Pokud Andreji Babišovi jde o prosazení odborníků do státní služby, dozorčích rad a správních rad, pak by neměl váhat a podpořit kandidáta ČSSD. Protože pozice eurokomisaře je právě o odbornosti,“ dodává Seďa.

„S komentářem bych počkal, až se stane oficiálním kandidátem ČSSD,“ reagoval na Škromachův návrh europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„Myslím, že kolega Škromach má pravdu. Nicméně eurokomisaře navrhuje vláda,“ míní poslanec ČSSD František Adámek.

Podle poslance ČSSD Richarda Dolejše je Libor Rouček kvalitní člověk, který má dlouholetou praxi ve strukturách EU, ale Pavla Mertlíka považuje za vhodnějšího kandidáta. „Je to renomovaný ekonom s nezpochybnitelným kreditem. Má manažerské a odborné schopnosti, které prokázal jak v politice, tak především mimo ni. Z tohoto hlediska jsem přesvědčen, že ČSSD nabízí nejvhodnějšího kandidáta,“ vysvětili Dolejš.

Rozhodne se už?

Navzdory snahám vedení ČSSD prosadit jako evropského komisaře bývalého ministra financí Mertlíka vyzývá Škromach, aby lidé Roučka podpořili. „Máte-li stejný názor, podpořte ho, napište na Facebook, pište i ČSSD,“ dodává senátor.

Vládní koalice mezitím stále zvažuje, kdo by měl být českým eurokomisařem. Hnutí ANO podporuje Věru Jourovou, ČSSD zase Pavla Mertlíka. Lidovci dál navrhují nestraníka – vysokého bruselského úředníka Petra Blížkovského.

Vládní strany se podle premiéra Bohuslava Sobotky shodly na tom, že při bruselských jednáních uprostřed týdne by bylo dobře, aby Česko mělo co nejpřesnější představu, ať už jde o konkrétní nominaci, nebo kompetence budoucího komisaře. Sobotka přitom zmínil například oblasti průmyslu, dopravy, vědy a výzkumu nebo regionálního rozvoje.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…