Slevy na dani na děti a dvoumilionový strop u paušálů na obzoru

17.09.2014 15:00

Rozsáhlá novela zákona o daních z příjmů, která zvyšuje daňovou slevu na druhé a třetí dítě prošla do závěrečného čtení. Předloha sice navrací daňovou slevu pracujícím a podnikajícím důchodcům, ale zavede dvoumilionový strop u daňových paušálů pro všechny živnostníky. Poslanci by normu měli schvalovat už v příštím týdnu.

Slevy na dani na děti a dvoumilionový strop u paušálů na obzoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanecké sněmovny

Nyní je možné na každé dítě odečíst z daní 13 404 Kč ročně, tedy 1117 Kč měsíčně. Podle návrhu se má sleva na druhé dítě zvýšit o 200 Kč měsíčně a na třetí o 300 Kč měsíčně. Také pracující důchodci si budou moci od příštího roku opět činit nárok na slevu 24 840 korun ročně. O slevu přišli v rámci daňového balíčku, který v roce 2012 předložila bývalá Nečasova vláda. Současně s tím ale návrh obnovuje zdanění důchodu těm důchodcům, kteří si prací, podnikáním nebo pronájmem přivydělají ročně víc než 840 tisíc korun.

Návrh také omezuje výdajové paušály živnostníků na dva miliony korun. Týká se to paušálů ve výši 60 i 80 procent. Nadále budou moci podnikatelé využívat slevu na poplatníka, naopak jim nebude znovu zavedena sleva na manželku a děti.

Koalice a opozice se přely o dopady zákona na daňové poplatníky. Padaly přitom výtky, že si někteří z poslanců dělají ze schůze předvolební mítink.

Fiala: Omezení paušálů je útok státu na živnostníky

Stejné pozměňovací návrhy předložili předseda ODS Petr Fiala a předseda poslanců hnutí Úsvit Radim Fiala. Omezení výdajových paušálů pro živnostníky označil předseda ODS Petr Fiala za naprosto nepřijatelné. Poukázal na to, že tento nástroj jim i státu významně zjednodušuje administrativu a šetří jim výdaje na účetnictví. Omezení paušálů označil za útok státu na živnostníky. Předložil proto pozměňovací návrh, který z vládní předlohy omezení paušálů vypouští.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura navrhl, aby zůstalo současné zdanění investičních fondů. Vláda naproti tomu navrhuje, aby vybrané investiční fondy i nadále podléhaly pětiprocentní sazbě, ale investice prováděné prostřednictvím investičních fondů podléhaly dani 19 procent. Podle Stanjury hrozí odchod těchto fondů z Česka.

Komunista Jiří Dolejš navrhl obnovit daňovou progresi pro zaměstnance a podnikatele. Navržené sazby označil za „nic dramatického". Lidé s příjmy do 50 tisíc korun měsíčně by platili i nadále 15 procent na dani ze superhrubé mzdy, do 100 tisíc měsíčně by sazba vzrostla na 18 procent a příjmy nad 100 tsiíc měsíčně by podléhaly sazbě 21 procent.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s odvoláním na oficiální údaje Ministerstva financí zopakoval, že projednávaná novela připraví občany v příštím roce na daních o 14,6 miliardy korun, které zaplatí navíc. Navrhl předlohu vrátit k novému projednání do rozpočtového výboru, to ale poslanci neschválili. Jeho stranický kolega František Laudát navrhl předlohu zamítnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…