Smekám, pane Klausi. Poslyšte halasný křik po Klausově úderu vládní reformě

24.09.2012 14:10

ANKETA Bouři vyvolalo na politické scéně rozhodnutí prezidenta republiky vetovat druhý pilíř penzijní reformy. Jedna ze zásadních vládních reforem se tak vrací do sněmovny, kde pro ní bude muset vláda sehnat sto jeden hlas, což za současné politické konstelace může být složité. Napjatou situaci uvnitř některých stran prokázaly i reakce, které pro ParlamentníListy.cz poskytli jednotliví politici.

Smekám, pane Klausi. Poslyšte halasný křik po Klausově úderu vládní reformě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus v odůvodnění svého rozhodnutí uvedl: „Důchodová reforma je zásadní změnou sociálního systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana. Proto její obsah, příprava i realizace vyžadují ve společnosti co nejširší konsensus. V tomto případě takový konsensus v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti neexistuje.“

Zdůvodnění prezidenta republiky čtěte ZDE

Reakce předsedy vlády Petra Nečase ZDE

Anketa

Má Václav Klaus vaši důvěru?

31%
69%
hlasovalo: 1595 lidí

Rozporuplně přijaly prezidentovo rozhodnutí obě velké strany. Zejména v ODS se objevují protichůdná hodnocení. Petr Tluchoř, který se v nedávné minulosti zviditelnil hlasováním proti vládnímu návrhu daňových změn, k prezidentskému rozhodnutí řekl pro ParlamentníListy.cz: „Souhlasím s panem prezidentem, že není možné dělat reformu současného důchodového systému, aniž by na ní měl stát připravené prostředky. Podobně jako on, já ani mí kolegové nechceme financovat důchodovou reformu ze zvyšování daní. Škodí to ekonomice i samotnému konceptu reformy."

Jeho kolega ze skupiny rebelů  Jan Florian doplnil pro redakci: „V pátek začala jednání v rámci poslaneckého klubu, kde hledáme přesně takové řešení, které by znamenalo, že se nebudou zvyšovat daně kvůli důchodové reformě a církevním restitucím.“ Je to prý jeden z důvodů, proč hlasovali proti zvyšování daní.

Šťastný má radost: Prezident se shoduje s programem ODS

Podle Borise Šťastného, který dlouhodobě v ODS hájí stanoviska Václava Klause i proti vedení strany, nyní Klausovo stanovisko souzní i s programem ODS. „I program ODS říká, že „změny systému mají dlouhodobý charakter, jsou dělány na celá desetiletí a neměly by podléhat výkyvům politického cyklu,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz.Š

Širší vyjádření Borise Šťastného ZDE

Prezident republiky Václav Klaus i program ODS tedy podle Šťastného říkají to samé a proto on jako loajální straník pochopitelně souhlasí.

Zato podle jejich kolegy Aleše Rádla, jednoho z poslanců stoprocentně loajálních k současné koalici, je prezidentovo rozhodnutí zmatené a nesrozumitelné. Podle něj totiž dnes již neexistuje konsensus ani na stávající podobě systému důchodového zabezpečení. A mimoto si nedovede představit, jak širokou shodu by si pan prezident představoval. „Pokud pan prezident mínil odůvodnění svého veta vážně, tak by měl iniciovat i bezprostřední zrušení současného systému důchodového zabezpečení, protože ten funguje již jen virtuálně, za cenu nepřetržitého zvyšování svého deficitu. Ale je taky možné, že si chce pan prezident před koncem mandátu jen trochu zařádit.“  

Premiér Petr Nečas podle ČT uvedl, že vláda již v současné podobě důchodové reformy vyšla opozici vstříc. „Některé kroky prezidenta nepřispívají k politické stabilitě vlády,“ okomentoval prezidentovo rozhodnutí.

Sociální demokraté prezidentovo rozhodnutí v zásadě oceňují, podle některých měl však prezident více zdůraznit asociální aspekt reformy.

Huml tleská, Bublanovi je to málo

Stanislav Huml, který do klubu ČSSD přestoupil z Věcí veřejných, pro ParlamentníListy.cz lakonicky sdělil, že smeká klobouk. „Ano, má pravdu, vyvést peníze z průběžného systému je hazard,“ napsal v SMS. Rovněž Hana Orgoníková ujistila, že je ráda, že se prezident rozhodl takto. „Prezidenta jsem o tento krok žádala otevřeným dopisem,“ uvedla. Připomněla tak dopis, ve kterém mimo jiné uvedla: „Není to žádost pouze mé osoby, ale mnoha lidí, kteří se touto problematikou zabývají. Jde o občany prosté i vzdělané, občany z různých částí politického spektra. O občany, kterým leží blaho těch, kteří přijdou po nás, na srdci.“

Menší nadšení prezentoval poslanec František Bublan: „Je dobře, že to zavetoval, že to ještě bude chtít nějakou diskusi ve sněmovně, až se to veto bude projednávat,“ myslí si poslanec ČSSD. Prezident však podle něj měl ve svém zdůvodnění více zdůraznit, že druhý pilíř je nevýhodný pro většinu občanů této země.

Jeho kolega Lubomír Zaorálek se zaměřil výhradně na kritiku vládního návrhu reformy, neboť řekl, že chápe prezidentské veto jako velkou příležitost otevřít znovu debatu a zabránit přijetí Nečasovy, Kalouskovy a Drábkovy reformy. Mělo by prý ještě jednou zaznít, že vláda nemá mandát prosazovat na desítky let něco, co nemá podporu odbornou, ani veřejnou. „Vláda stojí před hlasováním o důvěře a premiér tvrdí, že musí zvyšovat DPH, aby získal dvacet miliard. Pokud tu reformu odpíská, tak tady je má,“ vzkazuje místopředseda Poslanecké sněmovny.

„Tahle reforma je výhodná pro sotva dvacet procent nejbohatších a povede k prudkému snižování průměrného důchodu drtivé většiny obyvatel,“ obává se dále. Proto vítá veto prezidenta a jeho strana prý znovu představí svůj návrh úprav penzijního systému.

Škromach: Nečas, Kalousek i Drábek veřejně lhali

Senátor ČSSD Zdeněk Škromach došel k názoru, že prezident konečně pochopil námitky, které vůči penzijní reformě uplatňují sociální demokraté. „Zavedení druhého pilíře nebylo dohodnuto s opozicí, a proto je rizikem pro občany i státní pokladnu,“ obává se. Zejména v současné nejisté době je prý naprosto nezodpovědné vyvádět z důchodového účtu prostředky, navíc když je i tak v deficitu. „Navíc vláda podvedla důchodce, když jim slíbila, že se systém nedotkne současných důchodců.“ Následně obvinil premiéra Nečase i ministry Kalouska a Drábka ze lži a vyjádřil naději, že sněmovna prezidentovo veto nepřehlasuje.

Obojakou pozici sociálních demokratů si uvědomuje i jejich poslanec Jiří Koskuba: „Je stejně zvláštní, že ač v opozici, jsme v posledních měsících dokonce i v zásadních věcech tu a tam ve shodě s pravicovým prezidentem.“ Podle něj je tento paradox především žalostným vysvědčením Nečasovy koalice.

Prezidentův krok pro ParlamentníListy.cz jednoznačně ocenil předseda KSČM Vojtěch Filip: „S vetem prezidenta souhlasím. Nejde totiž o důchodovou reformu, ale o finanční produkt, výhodný pro banky a nevýhodný pro občany.“ Argumenty prezidenta jsou podle něj pravdivé, neboť skutečně neexistuje souhlas veřejnosti, ani odborníků.

Obdobně se vyjádřil i jeho místopředseda Stanislav Grospič: „Z pohledu KSČM jde o záměrné vyvádění prostředků důchodového systému do soukromých bank.“ Navíc podle něj na věci nepanovala shoda ani v rámci pravice.  

Klasnová utřela Johna

Nad stanoviskem se veřejně pohádali i představitelé Věcí veřejných. Radek John nejprve překvapil, když serveru Novinky.cz sdělil, že strana umožní vládní koalici prezidentské veto přehlasovat. „Já osobně bych to umožnil. Pokud se nic neudělá, dostaneme se do finanční katastrofy, protože bez reformy dojde ke kolapsu,“ řekl John.

Následně jej však za tato slova vypeskovala předsedkyně poslaneckého klubu a manželka zákulisního lídra strany Víta Bárty Kateřina Klasnová: „Radek John zřejmě řekl svůj momentální názor, ale stanovisko klubu je jednoznačné. Nebudeme hlasovat proti prezidentskému vetu, protože nebyla zavedena mezigenerační solidarita,“ uvedla.

Jednoznačné stanovisko tak lze nejspíš očekávat pouze od TOP 09, jejíž místopředseda Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po jednání tripartity uvedl: „Pan prezident změnil diametrálně názor, neboť v podstatě tu samou materii už dvakrát podepsal.“ Například v zákoně týkajícím se jednotného inkasního místa prý Klaus podepsal prakticky totéž. „Nemám pochybnosti, že argumenty pana prezidenta jsou zástupné. Nepřísluší mi však spekulovat o skutečných úmyslech hlavy státu,“ vyhnul se komentáři.

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg reagoval přímo pro ParlamentníListy.cz: "Málokdy jsem zažil, že o něčem byla shoda mezi odborníky či politiky. Nejhorší je nerozhodnout," uvedl Schwarzenberg. Poslanec TOP 09 Rudolf Chlad redakci řekl, že druhý pilíř byl prodiskutován a odsouhlasen sněmovnou, takže veto vidí jako zbytečné.

"Reforma má být hlavně signálem pro mladou generaci, že by si na důchod měla začít šetřit už dnes. Způsob, jakým si bude šetřit, je na jejím svobodném rozhodnutí," míní Chlad.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…