Sněmovna: Kašlete na nás, tak o sobě dáme vědět. Laudát a další nastoupili na vládu

20.04.2016 11:20

Opozice si dnes ve Sněmovně zřejmě dala pionýrský závazek, že stůj co stůj dnes pozdrží jednání poslanců. A jala se proto hned ráno do programu schůze navrhovat změny. „Koalice se chová při formování programu jednotlivých schůzí velmi chaoticky a nechce projednat opoziční návrhy...,“ zdůvodňoval takový postup předseda klubu poslanců TOP 09/STAN František Laudát.

Sněmovna: Kašlete na nás, tak o sobě dáme vědět. Laudát a další nastoupili na vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračování řádné schůze sněmovny. Na programu byla nová regulace a zdanění hazardu nebo ochrana hranic

Opozice se dnes v dolní parlamentní komoře „šprajcla“ a jala se brzdit schůzi poslanců stůj co stůj. Proto hned od rána začali její jednotliví poslanci navrhovat změny do programu schůze. A jak to tak vypadá, tak debata o změnách v pořadu schůze může trvat dokonce celé dopoledne. Protože se o návrzích ještě musí hlasovat.

„My jsme si minulý týden – mluvím za TOP 09 – nechali udělat statistiku, jak funguje tato Poslanecká sněmovna v tomto volebním období. Jak již bývá standardem, tak prakticky nikoho to nezajímalo. Při projednávání návrhu pořadu schůze na jednotlivé týdny na politických grémiích Sněmovny už prakticky delší dobu vymizela jakákoliv snaha ze strany většinové koalice zařazovat body opozice. Včera jsme dostali jakýsi mlhavý nejasný příslib po několika měsících,“ vysvětlil dnes k tomu šéf poslanců TOP 09/STAN František Laudát.

Koalice se totiž podle něj prý chová při formování programu jednotlivých schůzí velmi chaoticky. „A pak si tady i při nedohodě navrhuje jednotlivé body, nechce projednat, byť s negativním stanoviskem nebo výsledkem, opoziční návrhy, tak se navyšuje dramaticky počet projednávaných bodů. Je zcela jasné, že takový program nemůže být vyčerpán nikdy,“ poznamenal dále do sněmovního mikrofonu Laudát.

Poslanci zejména pravicové opozice se pak po něm za debatním pultíkem střídali jak panáčci na orloji.

Umělé oplodnění a vinařství

Poslankyně TOP 09 Nina Nováková tak třeba navrhla do programu zařadit návrh zákona o umělém oplodnění, šéf TOP 09 Miroslav Kalousek promluvil o novele zákona, kterým se zákon o významné tržní síle ruší, a poslanec Herbert Pavera (TOP 09) žádal debatu o vinohradnictví a vinařství. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura pak požadoval kromě mnoha jiných bodů zařadit výroční zprávu o činnosti a hospodaření České tiskové kanceláře v roce 2014.

„Kolegyně, kolegové, mám několik návrhů, změn programu. Naprostá většina z nich se týká nekonfliktních bodů. Jsme vedeni snahou, aby celkový počet bodů se snížil. To znamená, abychom, pokud možno, do konce této schůze, jako je tento týden a variabilní týden, projednali bodů co nejvíce," zmínil při tom Stanjura.

Další poslanci opoziční ODS navrhovali třeba i novelu o regulaci prostituce. „Je to návrh zákona hlavního města Prahy. To je nepříjemné téma, které se nám tu vine jako červená nit. Ale já si myslím, že i do takovýchto kyselých jablíček je potřeba někdy kousnout,“ uvedl k „vousaté novele“ o regulaci prostituce Radim Holeček z ODS. A pak se rozhovořil kromě jiného o registru prostitutek, který se mu prý jako předsedovi podvýboru pro ochranu soukromí moc nelíbí.

Chtěli jednat o mýtu...

Jak ParlamentníListy.cz zjistily, k obstrukcím není ale dnes podle poslanců levice přitom žádný pádný důvod, neboť Sněmovna nemá v plánu projednat žádné význačné body, které by opozici vadily. Pouze včera se poslanci nedostali z časových důvodů k zákonu o prokazování původu majetku... ČTK ale později uvedla, že pravice zřejmě protestuje předkládáním úprav programu proti úternímu postupu koalice, když kluby ČSSD a ANO vetovaly snahu opozice o zařazení zcela nových bodů. Pravice chtěla jednat například o výběru dálničního mýta.

„Je to v tuto chvíli zřejmá obstrukce, hodinu se tady načítají mraky pozměňovacích návrhů k programu schůze, je to obstrukce bez jakéhokoliv deklarovaného smyslu ze strany ODS a TOP 09," řekl novinářům v kuloárech ministr Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle něj ale Sněmovnu čeká projednání řady důležitých zákonů. „Pak ať si opozice nestěžuje, že nedojde na jejich často doopravdy nesmyslné návrhy jako například o zákazu halal porážek nebo něco podobného,“ ironizoval Dienstbier dopolední průběh jednání.

Poslanci dnes mají schvalovat rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. V úvodním kole by mohla Sněmovna dokončit debatu o zavedení celostátního referenda a o pravidlech činnosti soukromých bezpečnostních agentur. Na dnešním programu je taky debata o evropském návrhu na změnu legislativy o držení zbraní nebo opětovná volba předsedy sněmovní vyšetřovací komise, která by se měla zabývat výstavbou dálnice D47 u Ostravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…