Sněmovna dala zelenou novému zákonu o znalcích a tlumočnících

27.09.2011 10:48

Ministr spravedlnosti zpřísňuje pravidla pro činnost soudních znalců, znaleckých ústavů a tlumočníků. Má to umožnit návrh novely zákona o znalcích a tlumočnících, kterou dnes poslanci schválili díky 143 hlasům. Proti novele byli dva zákonodárci.

Sněmovna dala zelenou novému zákonu o znalcích a tlumočnících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Tomáš Chalupa ve sněmovně

Šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil normu připravil proto, že podle jeho názoru přispěje ke zkvalitnění znalecké a tlumočnické činnosti. Zároveň má dojít k úpravě podmínek zápisu znaleckých ústavů, která v ČR doposud chyběla.

Hlavními důvody pro vytvoření novely zákona jsou nekvalitní činnost některých znalců a tlumočníků (zjevné vady v posudcích a překladech), nedostatečná úprava státního dohledu, opožděné podávání znaleckých posudků a odborných překladů či porušování povinnosti mlčenlivosti znalcem nebo tlumočníkem.

Návrh novely zákona proto zavádí konkrétní přestupky, za které bude možné uložit pokutu až do výše 100 tisíc korun, další sankce podle zákona o přestupcích a v závažných či opakovaných případech i vyškrtnutí ze seznamu znalců a tlumočníků. Přestupky bude projednávat ministerstvo spravedlnosti.

Novela dále rozšiřuje okruh podmínek pro jmenování znalcem či tlumočníkem - nově výslovně vyžaduje plnou způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost a skutečnost, že znalec (tlumočník) nebyl v posledních 3 letech vyškrtnut ze seznamu znalců (tlumočníků) pro porušení povinností plynoucích ze zákona o znalcích a tlumočnících. Návrh zároveň ruší požadavek státního občanství ČR a nahrazuje jej nutností trvalého pobytu na území České republiky.

Návrh také zavádí podmínku mlčenlivosti i po skončení výkonu činnosti znalce a tlumočníka a stanoví podmínky pro pozastavení i zánik práva vykonávat znaleckou a tlumočnickou činnost.

Norma nyní zamíří ke schválení do Senátu.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…