Sněmovna jedná o církevních restitucích. Demokracie pláče, volá komunista

13.07.2012 18:30

Poslanci dnes navečer začali znovu projednávat církevní restituce. Vládní návrh na majetkové vypořádání mezi státem a církvemi je kvůli opozičním obstrukcím schvalován již od června. I nyní opozice plánuje „zdržovací taktiku“. Tentokrát jí však vládní většina tahání času poněkud zkomplikovala.

Sněmovna jedná o církevních restitucích. Demokracie pláče, volá komunista
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Arcibiskup Dominik Duka podepisoval v budově rozhlasu knihu svých glos

Plánovaným opozičním obstrukcím vzal vítr z plachet návrh předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury, který omezil délku každého diskusního příspěvku na deset minut a každý poslanec smí vstoupit do debaty pouze dvakrát. Navíc vládní poslanci prosadili, že je možné hlasovat o zákoně i po dnešní půlnoci.

Proti těmto mantinelům sněmovní debaty protestoval předseda poslanců KSČM Pavel Kovíčik. „Demokracie pláče,“ zvolal od řečniště. Vládní většina si podle něj může odhlasovat cokoliv, třeba i zavření úst k velkému přesunu majetku.

Projednávání návrhu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi se ve Sněmovně táhne již od červnové schůze. Opoziční ČSSD a KSČM zpochybňují  vydávání majetku i finanční kompenzace. Proto blokují jednání Sněmovny obstrukcemi. Dnes se k nim přidali i poslanci za Věci veřejné, kteří požadují nejprve zřízení komise kvůli vyšetřování nákupu letadel CASA.

Již po zahájení jednání se do debaty přihlásilo více než deset poslanců. Lze tedy očekávat, že páteční večer ve Sněmovně bude ještě dlouhý. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…