Sněmovna řekla ano průhlednějším zakázkám. Přijala svou původní verzi

31.01.2012 16:43

Poslanci přehlasovali Senát a schválili dnes původní, tedy vládní předlohu zákona, která má zprůhlednit zadávání veřejných zakázek. Normu jim totiž v prosinci vrátil levicový Senát. Vadilo mu, že vládní předloha vítězům výběrových řízení nenařizuje rozkrýt vlastnickou strukturu.

Sněmovna řekla ano průhlednějším zakázkám. Přijala svou původní verzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Podle návrhu horní komory mají společnosti zadavateli zakázky předložit soupis případných anonymních akcionářů nebo tichých společníků. Senát také navrhoval, aby uchazeči o zakázky předkládali seznam subdodavatelů i s náplní jejich činnosti ve vztahu k zakázce, pokud by inkasovali přes půl milionu korun.

Sociální demokraté ve sněmovně pak hlasovali pro senátní verzi zákona, což již dopředu avizovali, ovšem nakonec sněmovna přijala původní verzi a to 107 hlasy.

Podle dřívejšího vyjádření vicepremiérky Karolíny Peake z Věcí veřejných, jsou senátní úpravy zmatečné a firmám by způsobily nadměrnou administrativní zátěž. Stejného názoru bylo i ministerstvo pro místní rozvoj a i nevládní protikorupční organizace. I dle nich by senátní verze způsobila chaos, protože po uchazečích žádá téměř nesplnitelné podmínky.

Předlohu, která má zprůhlednit zadávání zakázek, označily Věci veřejné už dříve za klíčový nástroj v boji s korupcí. Sněmovnou schválená novela má například odstranit možnost vypisování zakázek tak, aby je získala předem vybraná firma, a ruší možnost takzvané losovačky. Vítězná firma bude muset podle sněmovní verze novely předložit seznam všech svých subdodavatelů, kterým uhradila více než deset procent z celkové ceny zakázky. U zakázky nad 300 milionů korun by se to týkalo už subdodavatelů, kteří zajistili více než pět procent zakázky. Novela by také měla odstranit vyjmutí sektorových dodavatelů z nyní přijaté novely.

ČSSD připraví vlastní zákon
   

Sociální demokraté ohlásili, že pokud projde sněmovní verze, připraví další novelu zákona o veřejných zakázkách, na jejímž textu úzce spolupracují s Nadačním fondem proti korupci (NFPK) podnikatele Karla Janečka. Novinářům to řekli předseda ČSSD Bohuslav Svoboda a Janeček.

Vládní návrh ale kritizovali jak opoziční, tak koaliční poslanci. Senát vrátil sněmovně zákon loni 14. prosince.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…