Sněmovna schválila změnu letošního rozpočtu státu

05.12.2014 12:40

Poslanci v pátek schválili návrh na změnu letošního státního rozpočtu. Příjmy a výdaje se sníží o 1,07 miliardy korun, plánovaný schodek zůstane 112 miliard. Předloha míří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi. Senát se státními hospodářskými plány nezabývá.

Sněmovna schválila změnu letošního rozpočtu státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Příjmy a výdaje letošního rozpočtu by se měly snížit asi o miliardu. Vláda původně navrhovala zvýšení asi o 930 milionů. Stát ale nedostane dvě miliardy od společnosti Akro, jak očekával.

Peníze firma vysoudila za nesprávný úřední postup Finančně analytického útvaru v souvislosti s kauzou CS Fondů. Rozsudek sice Nejvyšší soud zrušil, Akro ale odmítlo částku vrátit, stojí ve zdůvodnění pozměňovacího návrhu. Nárok na náhradu škody prý existuje a povinnost dát peníze zpět státu nevznikla. Akro podle důvodové zprávy nabízí dohodu, kdy je bude mít v rezervě a současně se uskuteční soudní řízení o vydání bezdůvodného obohacení.

Změny se týkají ministerstva zdravotnictví, Českého telekomunikačního úřadu, ministerstva životního prostředí a státního dluhu. V případě ministerstva zdravotnictví se zvyšují příjmy o 700 milionů korun v souvislosti se splátkou finanční pomoci poskytnuté loni Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Českému telekomunikačnímu úřadu se sníží příjmy o 1,47 miliardy korun. Důvodem je nižší než vládou schválený výnos z aukce kmitočtů, státu vynesl 8,5 miliardy korun. Původně návrh počítal s deseti miliardami korun.

U ministerstva životního prostředí se příjmy snižují o 300 milionů korun a výdaje o 150 milionů korun. Důvodem nižších příjmů je především odklad prodeje emisních povolenek. Měl vynést letos 1,8 miliardy korun, nakonec to bude 1,5 miliardy korun. V případě státního dluhu chce ministerstvo financí snížit výdaje o 920 milionů korun.

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…