Sněmovna zřejmě bude moci jednat opět ve stavu legislativní nouze

19.05.2020 19:41

Poslanecká sněmovna zřejmě bude moci jednat opět ve stavu legislativní nouze. Vyhlásil jej dnes předseda dolní parlamentní komory Radek Vondráček (ANO). Pokud plénum stav legislativní nouze potvrdí, poslanci by v jeho rámci měli zrychleně schvalovat na nejbližší schůzi vládní návrh zákona, díky němuž budou moci poskytovatelé zdravotní péče získat náhradu za koronavirový výpadek 30,5 miliardy korun.

Sněmovna zřejmě bude moci jednat opět ve stavu legislativní nouze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda sněmovny Radek Vondráček

Vondráček vyhlásil stav legislativní nouze na dobu od úterý 26. května do úterý 30. června. Předchozí stav legislativní nouze, vyhlášený kvůli epidemii nového koronaviru v polovině března, skončil v neděli s nouzovým stavem. Sněmovna za tuto dobu schválila několik desítek vládních protikrizových zákonů.

Možnost kompenzací poskytovatelům zdravotní péče by měla Sněmovna schvalovat už příští týden, řádná schůze začne v úterý odpoledne. V návaznosti na zákon připraví Ministerstvo zdravotnictví vyhlášku, na jejímž základě se budou peníze proplácet. Přímé náhrady se předpokládají 27 miliard korun, zbytek by poskytovatelé měli získat zvýšením objemu hrazených služeb.

Vláda chce ve Sněmovně zrychleně projednat i předlohu, podle níž odborníci nebo řemeslníci nebudou muset do konce roku absolvovat povinná školení nebo pravidelné zkoušky, byť to po nich normy nebo právní předpisy vyžadují. Kabinet schválil návrh zákona v pondělí, ve sněmovním elektronickém systému se zatím neobjevil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…