Snůška nesmyslů! Samková promluvila a Okamurův muž to schytal v ČT

03.02.2014 21:21

Jedním z klíčových témat hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury v kampani před volbami do Evropského parlamentu je zastavení imigrace do EU. Místopředseda uskupení Jaroslav Novák Večerníček ale vysvětluje, že nejde o zákaz úplný. Je třeba zamezit jen přísunu těch, kteří si jdou pro dávky. Následně se věnoval problematice referend, hazardu i nepřizpůsobivým občanům žijícím v Česku. Všichni lidé by prý měli ctít základní hodnoty, že se nekrade a že je dobré se vzdělávat.

Snůška nesmyslů! Samková promluvila a Okamurův muž to schytal v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura se svým přítelem Jaroslavem N. Večerníčkem

Jaroslav Novák Večerníček je jedním z lidí, kteří zakládali Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury. Dnes je místopředsedou uskupení. V pondělním pořadu Hyde park České televize vysvětloval postoje hnutí a bránil se nařčením, že by byl místopředsedou populistického uskupení, jak naznačil jeden z tazatelů v pořadu. Nejprve se ale věnoval problému imigrantů mířících do EU.

Nechceme úplný zákaz imigrace

„Nejde o absolutní zákaz imigrace,“ hájil výrok kandidátky Kláry Samkové do Evropského parlamentu za Úsvit přímé demokracie, která spolu s Úsvitem prosazuje zákaz imigrace do EU. Bez ohledu na konkrétní čísla hrozícího nárůstu imigrantů je třeba bavit se o problému imigrace. Rozhodně to prý není tak, že by Úsvit o tomto tématu lhal.

„Imigrace už teď přerůstá do obrovského problému, který ničí jižní státy EU," pokračoval Novák Večerníček. Zdůraznil také, že EU nebude schopná uživit všechny chudé z celého světa. „EU by měla tlačit na změny v těch zemích, ze kterých imigranti pocházejí, aby odtamtud občané neodcházeli,“ podotkl místopředseda hnutí.

Politické pronásledování je něco jiného

V první fázi je podle hosta třeba ekonomickou imigraci zastavit. Lidé, kteří utíkají za lepšími ekonomickými podmínkami, by se podle Večerníčka měli vracet do svých mateřských zemí. Něco jiného je to u uprchlíků, kteří prchají před válkou či pronásledováním. „V prvé řadě je důležité přijmout nějaká pravidla a říct lidem, kteří neutíkají z politických důvodů, že se holt musí vrátit. Z té dané země postupně nebude utíkat nikdo další,“ poznamenal Večerníček.

Imigranty je dobré přijímat, pokud zde chtějí pracovat a ne jen čerpat dávky. „Nemůžeme si dovolit imigraci lidí, kteří jen hledají práci za levné peníze a berou práci našim lidem,“ podotkl Večerníček. Jeden z diváků však poukázal na to, že každý imigrant již dnes musí prokazovat oprávněnost své žádosti, takže výroky Nováka Večerníčka považuje za snůžku nesmyslů a populismu.

O co hnutí Úsvit přímé demokracie vlastně jde?

Uskupení Tomio Okamury je tu prý pro všechny voliče, kteří stojí o více demokracie ve společnosti. O to ostatně šlo i v roce 1989, ale dosud má tato demokracie trhliny. Občané totiž ve volbách dávají stranám bianko šek, aniž by měli jistotu, že politici splní své předvolební sliby.

Hnutí se ale potýká s nedobrým mediálním obrazem, kdy se o Tomio Okamurovi říká, že je fašista nebo nacista a Klára Samková je obhájkyně „cikánů“. Už jen na tom, že tyto dvě osobnosti spolu spolupracují, podle Večerníčka ukazuje, že mediální obraz nezachycuje fakta.

Problémoví spoluobčané

Následně došlo na otázku nepřizpůsobivých. Stát by měl od dětství pomáhat lidem, kteří mají problémy s integrací do společnosti. „My jsme třeba pro to, aby školka byla povinná klidně od čtyř let, protože když některé děti nemluví ani česky, tak je to problém,“ podotkl Večerníček. „Všechny děti by měly znát principy, na kterých vyrůstá tento stát,“ říká Novák Večerníček. O jaké principy jde? Že se nesmí krást, že je dobré se vzdělávat a tak podobně. To jsou věci, které by mělo přijmout za své sto procent obyvatel.

Referendum

Hnutí Úsvit prosazuje konání referend bez výjimek. Bylo by dobré zavést elektronické hlasování, a to proto, aby se celý systém zlevnil. Mohlo by to být tak, že lidé normálně vyrazí za plentu a tam kliknou na počítač.

V takových referendech by mohli rozhodnout klidně i tři lidé, pokud jich k hlasování nedorazí víc. „Pokud nejdu k volbám, tak tím ostatní říkám, rozhodněte za mě,“ podotýká k tomu Večerníček. Z tohoto hlediska proto nevidí důvod stanovovat nějaká kvóra nutná k tomu, aby to či ono referendum bylo platné. „Rozhodně platí to, že by občané v referendu mohli schvalovat i nesmysly, ale ony je odhlasovávaly ty elity,“ pokračoval Novák Večerníček. A pokud už by si lidé schválili nesmysly, mohli by si později odhlasovat opak, zatímco proti nesmyslům z dílny elit se lze bránit jen těžko, podle hosta to prakticky nelze.

Zákaz hazardu

Následně se Novák Večerníček věnoval problematice zákazu hazardu. Úsvit má prý napsané paragrafové znění tohoto zákona a v tuto chvíli se domlouvá podpora ostatních stran pro návrh. „Tam je jediný problém, že ostatní strany šokoval totální zákaz. A loterijní společnosti přišly s nádherným trikem, jak to obejít a ještě vydělat víc,“ poznamenal politik.

Jak by takový trik vypadal? Hazard by se mohl přesunout do kasin, která by jako jediná měla licenci na provozování hazardu. Podle Večerníčka by to ale vedlo k tomu, že provozovatelé takových kasin by jen získali monopolní postavení a hazard jako takový by to nevymýtilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…