Šokovaná veřejnost šíří po internetu výsledek dnešního jednání sněmovny

06.11.2014 14:23

Nevídaná věc! Po internetu koluje seznam poslanců a ministrů, které přečetl dnes ráno místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09/STAN) do sněmovního mikrofonu v rámci omluv pro dnešní schůzi dolní komory. Poslanci se měli dopoledne zabývat interpelacemi, ale sněmovna byla skoro prázdná. Poslanců přihlášených do hlasovacího systému bylo dokonce tak málo, že komora nemohla ani hlasovat. Gazdík proto schůzi nakonec přerušil. A to po pouhých dvou hodinách „práce“.

Šokovaná veřejnost šíří po internetu výsledek dnešního jednání sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdné vládní lavice na zasedání sněmovny

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Poslanecké lavice byly při dnešních dopoledních interpelacích vesměs prázdné. Poslanců přihlášených do hlasovacího systému bylo tak málo, že dolní komora nemohla ani hlasovat o přerušení projednávání některých interpelací. Z celého dnešního jednacího dne komory se totiž omluvilo asi osm desítek poslanců z celkového počtu 200, ale i většina ministrů. Aby ale mohli na plénu hlasovat, musí jich být nejméně 67, což zdaleka nebylo. V sále totiž chvílemi seděla padesátka poslanců, po hodině sotva čtyřicet. Nakonec řídící schůze Petr Gazdík (TOP 09/STAN) rokování zákonodárců přerušil. Poslanci zasednou opětovně do svých lavic až v pátek.

Jenže ani ne po dvou hodinách, co to naši zákonodárci takzvaně zapíchli, začal kolovat po Facebooku přepis stenozáznamu, kde čte Gazdík ty poslance a ministry, kterým nebylo stydno a do „práce“ se prostě dnes nedostavili.

Tady je:

Omluvenky nebraly konce

Ani to ale nebyl zdaleka konec. Zhruba po hodině a půl totiž četl Gazdík ty omluvenky, které mu na stůl mezitím přibyly.

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

„Hezké dobré dopoledne milé kolegyně, milí kolegové, než budeme pokračovat v našem jednání, tak ještě přečtu další omluvy, které přibyly. Z jednání Poslanecké sněmovny se dnes od 9 do 18 hodin omlouvá pan poslanec Václav Zemek, dále z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Stanislav Mackovík, dále se dnes od 10 do 13 hodin omlouvá paní poslankyně Radka Maxová, pan ministr Martin Stropnický se omlouvá dnes z dopoledního jednání z pracovních důvodů, dále se omlouvá pan poslanec Rom Kostřica dnes od 9 do 13 z osobních důvodů, pan poslanec Martin Kolovratník se omlouvá dnes z celého dne z pracovních důvodů a pan poslanec Michal Kučera se omlouvá dnes mezi 12. a 19. hodinou z osobních důvodů.“

Problém s nedostatkem poslanců vyvrcholil v okamžiku, kdy bylo nutné zvolit dva nové ověřovatele z řad poslanců pro losování odpoledních ústních interpelací. Dva již zvolení ověřovatelé byli omluveni, ale sněmovna za ně kvůli nedostatečnému kvoru nemohla zvolit náhradu. Právě v tu chvíli Gazdík informoval, že odpolední interpelace odpadnou. Na to se však rozlítil předseda klubu poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek, který požádal o dvě hodiny na poradu klubu.

Kalousek: Asi to tady nemá cenu...

„Mám pocit, že tohle nemá cenu. Aby my, co jsme tady, jsme se tady vždycky jednou za čtvrt hodiny sešli a konstatovali, že je nás málo, že si myslím, že každý z nás má mnohem důležitější věci na práci. Já prosím o dvě hodiny přestávky na poradu poslaneckého klubu TOP 09," zahlaholil k tomu Kalousek.

Dotazům při interpelacích dopoledne čelili jen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr dopravy Antonín Prachař (ANO), a to ohledně způsobu výkupu pozemků pro infrastrukturní stavby a výstavbu dálnice D3.

Otázky ale byly i na ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Jeho přítomnosti se dožadoval ponejvíce předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Jurečka se však pro dnešek omluvil kvůli zahraniční cestě. Stanjura ovšem na to reagoval slovy, že se před poslanci asi schovává.

Stanjura: On se před námi schovává?

„On se před námi prostě schovává. Já tomu jinak nerozumím. Pak ty interpelace samozřejmě pozbývají aktuálnosti. To si jenom hrajeme, že máme interpelace. Ministra zemědělství jsme nemohli interpelovat mnoho týdnů ani ústně, ani v odpovědích na písemné interpelace," poznamenal rozčílený Stanjura na „neviditelného" Jurečku.

„Poprvé jsem se rozčílil hodně, to bylo před čtrnácti dny. Minulý týden jsem se trošku rozčílil, dneska už rozčílený nejsem. Pan ministr zemědělství, pane premiére, sem prostě nechodí. Udělejte s ním pořádek," zaburácel také Stanjura.

Na konto absentujících poslanců měl poznámku i premiér Bohuslav Sobotka. Do sněmovního mikrofonu ironicky řekl, že namísto čtení omluv nepřítomných poslanců by bylo lepší číst jména těch přítomných.

„Já jsem všiml, protože jsem tady dneska od rána od devíti hodin v jednacím sále Poslanecké sněmovny, že čas od času čtete ten dlouhý seznam omluvených poslanců a poslankyň ze zasedání schůze. Já vím, že vás k tomu nutí jednací řád Poslanecké sněmovny, ale navrhoval bych takovou změnu. Možná by stálo za to, zejména ve čtvrtky, číst seznam poslanců a poslankyň, kteří jsou přítomni. Já myslím, že by to bylo určité ocenění těch, kdo chodí na schůzi Poslanecké sněmovny, že by tady pozitivně zazněla ta jména těch, kdo tady sedí," kontroval Sobotka a po chvíli dokonce poděkoval znovu těm zákonodárcům, kteří pro dnešek do sněmovny přišli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…