Šťastný se pustil do Nečase: Nedostatečně odsoudil útok na Klause

30.09.2012 17:39

VÍME PRVNÍ Poslanec ODS Boris Šťastný vyzval ve svém dopise vedení ODS, aby jasně odsoudilo páteční atentát na hlavu státu. Útok ostře odsoudil i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS.

Šťastný se pustil do Nečase: Nedostatečně odsoudil útok na Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

„Vážený pane předsedo, vážená paní 1. místopředsedkyně, vážení místopředsedové, vážení členové grémia ODS, jsem přesvědčen, že by se vedení ODS mělo jasně politicky postavit k bezprecedentnímu pátečnímu útoku na prezidenta Václava Klause. Bezprostředně po atentátu jsme byli touto věcí šokováni a jistě jsme, stejně jako většina bezpečnostních odborníků a sdělovací prostředky, znepokojeni selháním ochranné služby na místě incidentu i bezprostředně po něm,“ napsal na úvod dopisu Šťastný.

Proč vedení ODS nebije na poplach?

Debata o selhání prezidentovy ochranky však podle Šťastného za žádných okolností nesmí zastínit podstatu věci samé, která byla dostatečně jasně rozkryta v prohlášení útočníka jak před jeho zatčením, tak i po jeho propuštění z cely. „Ano, prezident byl zraněn jen lehce, ale naše země utrpěla zranění vážná. V Chrastavě byl překročen Rubikon a mne překvapuje, že ODS nebije na poplach, tak, jak vždy v takových chvílích v minulosti činila,“ pozastavuje se nad reakcí či spíše nečinností vedení ODS poslanec Šťastný.

„Nesmí přeci zapadnout, že atentátník veřejně přiznává, že tento čin byl veden politickými motivy, přičemž jiné způsoby, jak upozornit na svůj levicový postoj, pokládá výslovně za neúčinné. Dříve tu byly urážky, nadávky, vajíčka, dokonce i facky. To zjevně podle vyjádření atentátníka nestačí. V pátek jsme tedy viděli hlaveň vzduchové pistole na těle prezidenta. Má snad být příštím účinným způsobem, jak projevit svůj politický postoj, střelba ze samopalu? Nebo snad nálož na náměstí plném lidí?“ ptá se Šťastný.

Politicky motivovaná nesnášenlivost

Vytváření politicky motivované nesnášenlivosti v naší zemi, a to nejen ze strany levice, tak, jak jsme poslední dobou svědky, musí podle Šťastného ustat. „Politická debata mezi opozicí a koalicí jistě může být ostrá a emotivní, ale je třeba nekompromisně odmítat takové projevy politiků, které nutně vedou k růstu agrese ve společnosti. A stejně tak je třeba o to více připomínat boj za principy svobody, svobodné politické soutěže a zastupitelské demokracie, který ODS vždy vedla,“ píše poslanec.

ODS by podle něho jako strana, která vždy stála na straně svobody občana a obhajobě jeho práva na svobodný projev názorů, by měla dát jasně najevo, že principy, na kterých staví, se od takového pojetí světa, jakým atentátník z Chrastavy obhajuje své konání, zásadně liší a že je třeba proti takovému pojetí světa a postojům tvrdě bojovat.

Jakou roli v tom hrají média a občanská společnost

Podle ministra Tomáše Chalupy je útok na prezidenta republiky Václava Klause šílený čin, který nelze ani tolerovat, ani zlehčovat, ani omlouvat. Útok má podle něho hlubší příčiny v médiích i takzvané občanské společnosti.  

„Nepochybně jde o selhání ochrany hlavy státu a bude potřeba přijmout nápravná opatření. Tento případ s sebou však nese něco víc.  Měli bychom se zamyslet nad tím, proč se kolem nás bere tolik naštvanosti a nenávisti, které ústí v podobné skutky.  Měli bychom se zamyslet nad tím, jakou roli v tom sehrávají kroky a vyjádření tu odborů, tu médií, tu zástupců tzv. občanské společnosti, ale také nás, samotných politiků. Často pod heslem čím ostřeji a radikálněji, tím lépe,“ napsal ministr ve svém vyjádření.

Klaus se nikdy neschovával

Podle něho bychom se měli zamyslet nad tím, kde je hranice mezi debatou, nepochybně i tvrdou a kritickou, o situaci v naší zemi, a honem na čarodějnice a v podstatě kohokoli, kdo vstoupí do veřejného života.

„Není pochyb o tom, ze v dnešní tíživé době mnozí lidé řeší složité osobní a sociální situace a mají pocit, že svět kolem nich na ně zapomněl. Přesto však toto nesmí být důvod k podobným činům. Celý krok je o to absurdnější, že Václav Klaus se nikdy před lidmi, ať byl ve své kariéře nahoře nebo dole, neschovával,“ uzavřel Chalupa.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…