Švejnar na to kašle a Bursík naříká: Teď vyhraje exkomunista nebo exkomunista

13.09.2012 6:26

Je to škoda, neúčast Jana Švejnara, který byl horkým favoritem přímé volby, nabídku prezidentských kandidátů ochudí, říkají někteří odborníci. Ale zároveň dodávají, že nikdo není nenahraditelný a že i případní Švejnarovi voliči si budou moci z dvacítky uchazečů o Pražský hrad vybrat. A kdo vhodnou náhradu nenajde, nepůjde k volbám.

Švejnar na to kašle a Bursík naříká: Teď vyhraje exkomunista nebo exkomunista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

„Obávám se, že bude výběr mezi bývalým komunistou, bývalým komunistou a bývalým komunistou,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík. Narážel tak na největší favority expremiéry Jana Fischera, Miloše Zemana a bývalého politika, ekonoma Vladimíra Dlouhého, všichni byli za minulého režimu členy KSČ.

Bursík Švejnara před pěti lety málem dostal na Hrad

Byl to právě místopředseda Topolánkovy vlády Martin Bursík, který ekonoma Švejnara „objevil“ a málem ho s pomocí většiny zelených, sociálních demokratů a části lidovců dostal až na Hrad. „Kdyby kolem volby před pěti lety nebyly zákulisní čachry, nebo kdyby už tehdy byla přímá volba, byl by Švejnar prezidentem,“ připomněl průběh ostudné volby, v níž nakonec těsně zvítězil Václav Klaus. Proto Bursíka mrzí, že Švejnar boj nakonec vzdal. „Měl být tím prvním, kdo měl ohlásit kandidaturu, už to měl rozběhlé,“ je přesvědčen. Uznává, že ekonom má na takové rozhodnutí právo, i když hodně lidí mu věřilo a očekávalo, že do boje půjde. „Mnozí lidé nebudou mít koho volit. Je pozdě hledat za Švejnara náhradu, někoho, kdo by byl volitelný,“ lituje pozdního rozhodnutí Švejnara Bursík.

Dlouhodobě sledujeme téma Přímá volba prezidenta

Není to překvapivé, příliš dlouho váhal

Ale politology krok Švejnara nepřekvapil. „I když byly jeho preference vysoké, neudělal pro svou kandidaturu nic, nehledal podporu, nikde se neobjevoval, od začátku dával najevo váhání,“ konstatoval Rudolf Kučera. Neúčast Švejnara může podle něj pomoci hlavně Fischerovi, je to podobná osobnost pro Švejnarovy voliče. „Oba dva jsou nestraničtí kandidáti, s podobnými názory na ekonomiku,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog. Ale nemůže lidem, kteří by volili Čecha léta žijícího ve Spojených státech, vadit komunistická minulost Fischera? „Nevěřím příliš silnému antikomunistickému ladění voličů, ostatně to dokazují vysoké preference komunistů v krajích,“ namítá Rudolf Kučera.

Nikdo není nenahraditelný

Také podle politologa Stanislava Balíka už od začátku léta, kdy přibývalo prezidentských kandidátů, bylo stále zřejmější, že Švejnar do volby nepůjde. „Ale nikdo není nenahraditelný, voliči si budou moci vybrat, nejsou přece jen dva tři kandidáti, je jich celá řada,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. Který z kandidátů bude z neúčasti Švejnara nejvíc profitovat? „Těžko říci, někdo říká, že Jan Fischer, ale já bych to tak neviděl, může to být nějaký liberál, třeba Vladimír Dlouhý,“ míní.  Lidé, kteří by si přáli v čele státu ekonoma z akademické sféry, mohou podle něj hodit hlas Vladimíru Dlouhému, kdo bude chtít kandidáta sociální demokracie a sociálního liberála, má Jiřího Dienstbiera, kdo nepolitického nestraníka, přikloní se na stranu Jana Fischera.

Paroubek: Je to velká škoda, byl v nejlepším věku

Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek, který před pěti lety jako lídr ČSSD podporoval Jana Švejnara proti Václavu Klausovi, je však přesvědčen, že se neúčastí Švejnara nabídka kandidátů v přímé volbě prezidenta ochudí. „Jsou tam špatní kandidáti nebo ještě horší,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Švejnar byl podle něj vhodný, protože „byl ekonom, v optimálním věku, bez zdravotních problémů, měl za sebou vynikající akademickou kariéru na zahraničních univerzitách a světový rozhled, navíc nebyl navázán na žádnou z finančních a politických skupin, které chtějí ovlivňovat politiku“. „Já jsem mu v pondělí volal, nabídl jsem mu spolupráci, že národní socialisté mu mohou na svých předvolebních akcích v krajích začít sbírat podpisy pro jeho kandidaturu. Předpokládal jsem, že se bude chtít opírat o podporu více politických stran,“ uvedl Paroubek. Ale v té době už prý zřejmě byl Švejnar rozhodnut, že nemůže jít do voleb, když nevidí, kolik bude mít zajištěno peněz na kampaň. „Ale je to velká škoda, měl velkou šanci vyhrát,“ je přesvědčen šéf národních socialistů. Všechny průzkumy prý ukazují, že by ve druhém kole mohl porazit Fischera, Miloš Zeman to podle Paroubka nezvládne. „Jeho hlasy se zřejmě rozptýlí mezi víc kandidátů, ale myslím, že řada lidí zůstane doma,“ dodává Paroubek.

Švejnar prý nesehnal peníze bez podmínek

Proč vlastně Jan Švejnar, který měl podle odhadů velké šance, pokud by potvrdil svoji kandidaturu, nakonec souboj vzdal? Nesehnal prý dostatečný příslib financí z transparentních zdrojů. „Mám obavu, že kampaň se stává soubojem peněz a vlivových skupin. Ne soubojem vizí,“ prohlásil v médiích. Naznačil, že dostal nabídky, které „byly koncipovány jako velký podnikatelský záměr, podmíněné závazky z minulosti nebo budoucnosti“. Zřejmě tedy každý, kdo na volbu nějaké peníze přihodí, za to něco chce. Na kampaně jiných prezidentských kandidátů přispívají významní podnikatelé - Fischerovi dal 9 milionů například podnikatel a vlastník sítě moravských nemocnic a železáren v Třinci Tomáš Chrenek.

Na kampaň je potřeba 10 milionů měsíčně

A peněz bude podle Švejnara potřeba hodně. „Udělali jsme si několik nezávislých marketingových analýz a všechny se shodují, že bude potřeba minimálně 10 milionů na měsíc na marketing,“ uvedl Švejnar. Prováděcí zákon přitom dovoluje za kampaň utratit 40 plus 10 milionů. Ale kampaň Miloše Zemana podle něj prý už musela stát už desítky milionů korun.

Švejnar hodlá dál aktivně působit v České republice. Nevyloučil ani možnost, že by na prezidenta kandidoval v příštích volbách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…