Tak soudruzi, jak s tím Babišem? Zákaz přímé spolupráce? Zachytili jsme rokování ve štábu KSČM

21.10.2017 15:22

Okamžitě po uzavření volebních místností se ve volebním štábu KSČM začali novináři tázat na to, jak to případně bude s povolební spoluprací komunistů s hnutím ANO. Úplně ty první výsledky totiž naznačovaly, že KSČM by se za hnutím Andreje Babiše mohla umístit na druhém místě. Odpovědi dvou místopředsedů KSČM ale byly poněkud neurčité. „V tomto směru zatím nemáme zapovězeno vůbec nic, oficiálně jsme o tom ještě nejednali. Jediné, co mohu říct, je, že pro nás je nepřijatelná spolupráce s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL,“ zmínil k dotazu první místopředseda KSČM Petr Šimůnek. Místopředseda Jiří Dolejš mu jen přitakával. „Pochopitelně tam je problém se stíháním pana Babiše,“ zdůraznil.

Tak soudruzi, jak s tím Babišem? Zákaz přímé spolupráce? Zachytili jsme rokování ve štábu KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Nějaká nervozita ve volebním štábu KSČM před vyhodnocováním volebních výsledků? Vůbec ne! Těsně po uzavření volebních místností vládl v ulici Politických vězňů, kde má KSČM své sílo, „klidový režim“. „My to tak neprožíváme,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála k dotazu, zda mají komunisté případně připraveno šampaňské. „Není to o slavnostní náladě, ale ani o panice,“ upřesnil k dotazu Dolejš.

První místopředseda KSČM Petr Šimůnek ParlamentnímListům.cz ještě před uzavřením volebních místností řekl, že pravidlem bývá, že i jejich strana si přeje co největší volební účast, neboť od toho se odvíjí větší manévrovací možnosti stran, které se do Poslanecké sněmovny dostanou a které případně budou uvažovat o zapojení do koaličního vládnutí. „Komunistická strana má dnes 33 poslanců, takže za úspěch považujeme všechno nad toto číslo. Budeme-li mít méně než 33, tak pak je to pro nás neúspěch,“ uvedl Šimůnek.

„Je předčasné říkat, kdo by byl pro nás vhodným koaličním partnerem. Vyhledáváme takové partnery, kteří jsou schopní plnit sociální program KSČM. V krajích jsme si za partnery v minulosti vybrali ČSSD, jenže tato strana bohužel nevyužila poslední léta a poslední volby k tomu, aby se spojila s komunisty a dělala kvalitní levicovou politiku pro naše spoluobčany a dnes je sociální demokracie hluboce se svými výsledky nespokojená,“ poznamenal dále Šimůnek. Proto je podle něj nízká pravděpodobnost koalice KSČM a ČSSD.

Prý předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl ještě před volbami, že bude ještě dnes večer zasedat ÚV KSČM a poté bude pověřen vyjednávací tým, jenž má určit, s kým komunisté budou nebo nebudou vyjednávat o sestavení vlády.

Co Babiš?

Na dotaz, zda ale mají komunisté přímo zapovězeno spolupracovat s hnutím ANO a Andrejem Babišem, nikdo z představitelů „rudé“ partaje prozatím jednoznačně neodpověděl. „V tomto směru zatím nemáme zapovězeno vůbec nic, oficiálně jsme o tom ještě nejednali. Jediné, co mohu říct, je, že pro nás je nepřijatelná spolupráce s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL," zmínil k tomu Šimůnek.

Místopředseda Jiří Dolejš dodal, že komunisté půjdou do takové vlády, která by zajistila plnění jejich sociálních témat. „My se nebudeme hrnout do vlády, která by nemohla prosadit alespoň něco z našeho volebního programu, anebo do vlády, kde by jejich šéfovi hrozil kriminál. To jsou věci, které si musíme ujasnit,“ zmínil Dolejš. Na jednoduchý dotaz ParlamentníchListů.cz, zda si tedy KSČM na svých jednáních odhlasovala zákaz přímé spolupráce s hnutím ANO, dodal Dolejš poněkud vyhýbavě: „My jsme si především zapověděli jakoukoliv spolupráci, která by naštvala naše voliče a byla bariérou plnění našeho volebního programu. A pochopitelně tam je problém se stíháním pana Babiše."

Prý si KSČM trpělivě počká na to, jak se věci budou vyvíjet po volbách. Komunisté dodali, že věří, že nejnižší hranice volebních výsledků, tedy deset procent, nyní nehrozí. „Tato hranice je pro nás snad nyní bezpečná,“ doplnil Dolejš.

Veškeré spekulace však rozmetaly postupující součty výsledků voleb. Ty řadily komunisty dokonce až na páté místo.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…