Takhle prý Andrej Babiš doslova „vyfakoval" premiéra Sobotku. A další silná slova

31.03.2014 15:27

ANKETA Mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD a ministrem financí Andrejem Babišem došlo ke sporu ohledně možného Babišova střetu zájmů, jelikož je politikem a současně vlastní několik firem. Řada politiků si na jedné straně myslí, že sice Babiš ve střetu zájmů fakticky je, ale na druhou stranu považují za pokrytecké, že si na to Sobotka vzpomněl až nyní, neboť fakt, že Babiš vlastní například Agrofert, byl známý dávno před volbami.

Takhle prý Andrej Babiš doslova „vyfakoval" premiéra Sobotku. A další silná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí

Babiš premiéru Sobotkovi vzkázal, že ho může odvolat nebo si vybrat jiného koaličního partnera, pokud mu vadí jeho vlastnictví Agrofertu. Babiš tak v pořadu Pressklub rádia Frekvence 1 reagoval na nedávnou Sobotkovu výzvu, aby ukončil své podnikání a byl nadále jen politikem.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o celé věci myslí. Sociální demokraté většinou stojí za Sobotkou, poslanci ANO zase za Babišem. Řada politiků ale také připomíná, že to, o čem hovoří Sobotka, není nic divného, věděl to dávno a je zvláštní, že to vytahuje až nyní.

Sobotka je jako vždy mimo realitu a byl tvrdě a nekompromisně vyfakován

„Sobotka je jako vždy mimo realitu. Stovky poslanců podnikají, spravují majetek a opravdu jediný, kdo je téměř od narození přisátý na veřejné peníze a nikdy normálně nepracoval, je právě Sobotka. Je lépe si vydělat podnikáním a s tím jít do politiky, než si podezřelými kšefty vydělávat v politice, jak nám ukazuje Sobotka, který soustavně zneužívá náhrady – přesněji, jimi vysvětluje své zázračné příjmy,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Úsvitu Tomio Okamura.

„Myslím, že Bohoušek byl tvrdě a nekompromisně vyfakován,“ reagoval senátor Vladimír Dryml na Babišova slova, že ho Sobotka klidně může odvolat z vlády.

„Život není černobílý a požadavek pana premiéra není vynutitelný. Politika má svá specifika v tom, že pokud občané něco požadují, tak potom nemohou volit proti svým zájmům. Dosud platí, že když jim to nevadilo při volbách a pan Babiš nesliboval v kampani, že se vzdá podnikání, tak má právo si vlastnictví svých firem podržet,“ říká předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Na rozdíl od pana premiéra bych navrhl návrat Andreje Babiše do podniků a odchod z politiky, což ovšem neudělá. Andrej Babiš je přesvědčen, že ke střetu zájmů nedochází, neboť sladí zájmy Ministerstva financí se zájmy Agrofertu,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

První místopředseda vlády Andrej Babiš se stává beranidlem opozice vůči vládě

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa souhlasí se Sobotkou: „První místopředseda vlády Andrej Babiš se stává beranidlem opozice vůči vládě. Premiér má řídit stát a řešit problémy našich občanů, než aby musel neustále reagovat na útoky či každodenní možný střet zájmů u ministra financí.“

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Se vším, co Babiš vzkázal Sobotkovi, souhlasím. Mně se líbí, jak to Babiš dělá. Dělá to transparentně. Mohl naoko prodat firmy a pak jim předávat zakázky. Ale takhle si na to každý může posvítit, zda je všechno v souladu se zákony. Babiš vybudoval impérium a živí lidi. A proč šel do politiky a proč ho lidi volili? Aby živil i lidi ve státě a protože je zabezpečený a nejde do politiky krást, protože to nemá zapotřebí. Kolikrát ještě v životě ozdobí vánoční stromeček? Desetkrát, patnáckrát? Víte, kolik politiků má firmy a hází si do nich potají zakázky? Právě to je ta zlodějna. On aspoň řekne na férovku: Je to moje firma a každý z vás si může zkontrolovat, kolik dotací přijde a kolik chodilo,“ řekl poslanec ANO Bronislav Schwarz.

„A když se to Sobotkovi nelíbí, ať si najde jiného koaličního partnera. My můžeme být v opozici, nám je to jedno. Já jsem Babišovi říkal, že jsem proti tomu, abychom skládali koalici s KDU-ČSL, že bych šel radši s komunisty – normálními lidmi, kteří nezradí. Ideologii mají komunisté takovou, jakou mají, v řadě věcí blbou, ale mají také své voliče. A lepší s nimi, než být vydíraný malými stranami,“ dodal Schwarz.

Pozdní procitnutí

„Kalousek o Babišově střetu zájmů mluví v Parlamentu od začátku. Stačí připomenout slogan o tygrovi v masně. Jen Sobotka na to potřebuje poslance Evropského parlamentu. Střet zájmů má Babiš jako hrom. Početný zástup jeho voličů nás poslal na Východ. Ale co naděláme?“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Považuji to za zástupné téma. Oba by měli začít makat, aby se pohnula ekonomika naší země dopředu a lidé měli práci a slušnou mzdu. A neřešit předvolební kampaň nějaké europoslankyně,“ vzkázal Babišovi a Sobotkovi místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

„To je pravdivé procitnutí premiéra, jehož upřímnosti už teď těžko někdo uvěří,“ myslí si poslanec ODS Petr Bendl.

„Možný střet zájmů se nabízel od počátku. Nicméně za této situace pan Babiš do voleb šel a málem je vyhrál. To znamená, že nejen voliči, ale i média o tom věděla a skoro nikomu to zde v Čechách očividně nevadilo. Divím se proto, že se až dnes někdo diví, dlouho ´po bitvě´. Navíc je až poněkud trapné, že se tím máme zabývat teprve po námitce jisté soudružky z Bruselu. To mi nesedí. Pan premiér snad promine. Nechme pana vicepremiéra makat. Uvidíme výsledky,“ myslí si poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Řešení Sobotky by čisté bylo, ale asi to Babiš nevezme. Tak daleko asi jeho zájem být na chvíli politikem nesahá,“ domnívá se místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Sobotka na něj udělal bu bu bu a Babiš ho vykázal do logických míst

„Aby Babiš prodal firmu? To je od Sobotky najednou poněkud divný požadavek. Sobotka přece věděl dopředu, že Babiš je tím, čím je. Věděl, že podniká a co vlastní. Že ho pustil ve vládě na post ministra financí, ukazuje, jak slabým premiérem je. Vůbec se postoji Babiše nedivím. Zná svou sílu, ví, že pro Sobotku je jeho křeslo natolik cenné, že vůči němu žádné kroky neudělá. Sobotka na něj udělal bu bu bu a Babiš ho vykázal do logických míst,“ řekl redakci senátor Jaroslav Doubrava.

„Myslím si, že pan Babiš je v těžkém střetu zájmů,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Z tohoto mráčku nezaprší, je to klasická interkoaliční přestřelka, jakých zažijeme ještě x. To, že pan Babiš tančí svým podnikáním mezi vejci, Sobotka ví už dlouho. Myslím, že jejich vztah bude ze strany pana Sobotky tím trvalejší, čím více porostou preference Úsvitu,“ myslí si poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

„Pokud se nepletu, tak dokonce i Vít Bárta skončil při vstupu do politiky s podnikáním, stejně tak by se měl zachovat i pan Babiš, jehož střet zájmů je zcela zřejmý. Je na panu Sobotkovi, zda má sílu ho donutit,“ uvedl poslanec ODS Adolf Beznoska.

„Není mně jasné, proč se otevírá dávno dořešená věc. Pan předseda Babiš splnil, co slíbil. Nechci polemizovat, co může být příčinou, že již uzavřená věc opět ožívá. Snad to není poplach nad průzkumy veřejného mínění,“ přemítá poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„To, že je pan Babiš ve střetu zájmů, věděli oba pánové od začátku. Voliči mu skočili na dobře promyšlený podnikatelský záměr,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Převod vybraných agend z Ministerstva financí na jiný rezort

Poslanec ČSSD Richard Dolejš říká, že osobně návrh Bohuslava Sobotky podporuje: „Jeho návrh je nejčistším řešením problémů pana Babiše při výkonu funkce ministra financí ve věci střetu zájmů. Jsem přesvědčen, že ve velké části výkonu akcionářských práv Ministerstva financí se pan Babiš jako vlastník Agrofertu a dalších firem může skutečně ocitnout v bezprecedentním a nepřijatelném střetu zájmů. Před tímto problémem propojení politiky a byznysu u ministra financí jako majitele řady soukromých společností nelze strkat hlavu do písku. Argumenty pana Babiše, který odmítá tuto situaci řešit, nepovažuji za přijatelné a slušné.“

„Řešením této patové situace rozhodně však není zachování současného stavu nebo odvolání ministra financí, tak jak navrhuje pan Babiš premiérovi. Sám dobře ví, že vzhledem k současné politické situaci to není možné, protože by to vedlo k rozpadu vládní koalice. Je evidentní, že se snaží zahnat premiéra do kouta a vše zamést pod koberec. To je však nepřijatelné. Proto je třeba najít rozumné a transparentní řešení, které střetu zájmů zamezí. Jedním z nich může být například převod vybraných agend z Ministerstva financí na jiný rezort, tak aby ke střetům zájmů u majitele Agrofertu a ministra financí nedocházelo. Ale to je můj osobní názor. Důležité je, aby se tento problém aktivně vyřešil,“ dodal Richard Dolejš.

„Reakce pana premiéra mě překvapuje. Všichni přece věděli, čím se Andrej Babiš zabývá. Při sestavování vlády s tím nikdo neměl problém. Andrej Babiš udělal vše, aby neporušoval zákony České republiky,“ podivuje se poslanec ANO Stanislav Berkovec.

Copak to Sobotka nevěděl již tehdy, když Babiše navrhoval na ministra financí?

Podle poslankyně TOP 09 Markéty Adamové je zajímavé, že Bohuslav Sobotka si na střet zájmů u Andreje Babiše začal stěžovat až nyní, když už ten je ministrem jeho vlády: „Copak to nevěděl již tehdy, když jej navrhoval na ministra financí? Z tohoto hlediska jsou výroky pana premiéra alibistické. TOP 09 na tento střet zájmů pana Babiše upozorňuje od samého začátku. Ale až když se o tom zmíní poslankyně europarlamentu Ingeborg Grässle, tak se pan premiér chytá za nos. A k reakci pana ministra lze říci jen jedno – že se do ČSSD a premiéra pustí, bylo přece očekávatelné. Že to bude již dva měsíce po vyslovení důvěry vládě, bychom ale nečekali ani my z opozičních lavic.“

„Sobotka znal od začátku Babišovo podnikání. Nevadilo mu při sestavování koalice, nevadilo mu při sestavování vlády. Až nyní. Jenom proto, že někdo z europarlamentu řekne něco, co tady ví všichni a že o tom začnou hovořit média? Chce snad tím zastavit klesající preference ČSSD oproti ANO? Je to dost laciné,“ myslí si senátor Miroslav Krejča.

„Představa, že někdo vlastní gigantickou firmu a nepodniká v ní ani nekonzultuje podnikatelské aktivity, je nepřijatelná. A s informacemi, které nyní má, by to byl podnikatelský hřích. Že je to střet zájmů jako hrom a zcela nekompatibilní s jeho funkcí, je nesporné,“ reagoval senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

„Soudím, že je dobře, že si Andrej Babiš zachovává chladnou hlavu a nazývá věci pravými jmény,“ myslí si poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Myslím si o tom pořád to samé, tedy, že pan Babiš za těchto okolností v politice nemá být,“ uvedl senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

„Myslím, že přítel předseda má pravdu, nicméně život se neskládá pouze z čistých řešení a politika obzvlášť,“ říká poslanec ČSSD František Adámek.

Debatu o nebezpečí střetu zájmů ministra financí Andreje Babiše v Praze oživila německá europoslankyně za křesťanské demokraty Ingeborg Grässle. Grässle, která je členkou výboru pro rozpočtovou kontrolu, při své návštěvě Prahy doporučila Babišovi, aby se vzdal svých firem a vyjádřila znepokojení nad střetem zájmů. Sobotka na to uvedl, že nejlepším řešením by bylo, kdyby si Babiš vybral, chce-li být podnikatelem, nebo politikem.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…