Takhle to prý bylo doopravdy s provedením 17. listopadu estébáky a spoluprací komunistů s Havlem. Kníže, Filip, Okamura i Stropnický reagovali na Jakeše

24.10.2014 4:41

ANKETA Bývalý generální tajemník ÚV KSČM Milouš Jakeš řekl pro Reflex, že Listopad ´89 zinscenovala StB (generál Lorenc) a žádní disidenti – Havlové a Vondrové – na tom nemají zásluhu, ti jen převzali moc. A stejně se museli opírat o komunisty. Bez Mariána Čalfy by prý nebyli s to nadiktovat ani jedno vládní usnesení a Čalfa zastrašoval poslance, aby zvolili Václava Havla prezidentem. Jaký na to mají názor čeští politici?

Takhle to prý bylo doopravdy s provedením 17. listopadu estébáky a spoluprací komunistů s Havlem. Kníže, Filip, Okamura i Stropnický reagovali na Jakeše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památník 17. listopadu na Národní třídě

„Listopad zinscenovala StB. Žádní disidenti - Havlové, Vondrové - na tom nemají zásluhu, ti jen převzali moc. A stejně se museli opírat o komunisty. Bez Čalfy by nebyli s to nadiktovat ani jedno vládní usnesení,“ mává rukou. Čalfa se podle něj dal cele do jejich služeb, dokonce brutálně zastrašoval poslance, aby zvolili Havla prezidentem.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Někteří hovoří o Jakešově senilitě či stařecké demenci, jiní si ale myslí, že může mít v zásadě pravdu.

Generál Lorenc by mohl za 17. listopad dostat metál

„Zdá se, že během těch více než 25 let od Červeného Hrádku nezmoudřel. A nebo by za to mohl dostat generál Lorenc od majora, promiňte, prezidenta Zemana metál,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg, který tak narážel na slavný projev Milouše Jakeše, ve kterém kritizoval fungování státu a strany a který koloval mezi občany na videokazetách.

„Těžko mohu vyvracet názor někoho jiného. Já měl v té době spoustu jiné práce, v Praze jsem u jednání nebyl,“ uvedl předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.

„To, že na převratu pracovali agenti StB, je fakt, stejně jako to, že Čalfa a další komunisté pracovali pro Václava Havla. Kromě této fronty tu ale byly miliony nespokojených lidí, kteří chtěli změnu a kteří byli zneužiti. Dobré je připomenout, že žádný normální člověk si nepřál loupežný kapitalismus, jak ho nastartovala devadesátá léta,“ říká předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Je mi úplně lhostejné, co říká Milouš Jakeš,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz ministr obrany Martin Stropnický z ANO.

„Nemám rád teorie, které zpochybňují demokratičnost procesů po listopadu 1989. Listopadových událostí jsem se aktivně účastnil a tak jako většina občanů jsem podporoval demokratické změny v naší zemi. Proto vlastní hodnocení tohoto období bych nechal na historicích. A pokud pan Jakeš má nějaké důkazy o tomto spiknutí, pak ať je předloží veřejnosti. jinak jde o další plácnutí do vody a pokus o zpochybnění politického vývoje po roce 1989,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

To, že Havel toleroval komunisty, je největší chyba po listopadu ´89

„Soudruh Jakeš již je zřejmě ve věku, kdy si začíná vymýšlet. Tyto rádoby teorie samozřejmě odmítám. Jsou směšné. StB tedy podle soudruha Jakeše zařídila pád Berlínské zdi, rozpad sovětského impéria a pád komunismu? Čeští disidenti tady celou totalitní dobu udržovali povědomí o demokracii a pro mnoho lidí byli disidenti nadějí, že jednoho dne bude svoboda. A to, že Havel toleroval komunisty, to je největší chyba po listopadu ´89. Dnes doplácíme na to, že jsme se s vlastní totalitní minulostí nevyrovnali. Nemohli jsme, protože totalitní strana zasedá v demokratickém parlamentu. A dokonce máme na stole zákon, který umožní zasednout ve vládě estébákům,“ řekl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Věk a odpovídající schopnosti úsudku tohoto soudruha mohou omluvit, on ale nebyl žádným myslitelem ani v dobách své největší slávy,“ říká europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„Pan Jakeš o tom bezesporu ví mnohem více než my, kteří jsme na náměstích cinkali klíči nebo si – jako například já – bláhově mysleli, že v rozhlasovém Mikroforu vysílají revoluci v přímém přenosu,“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„V té době mi bylo šest let, proto je pro mě nesmírně těžké hodnotit jednotlivosti této historické epizody. Vždy je potřeba zeptat se pověstné ´cui bono?´. A je jasné, že z průběhu tohoto politického a majetkového převratu profitovalo bezpracně opravdu několik jedinců. tím nehodnotím přínosy samotné sametové revoluce, ale pouze ekonomické pozadí zmíněných jedinců,“ řekl poslanec Úsvitu Petr Adam.

Pád minulého režimu nebyl jen věcí zpravodajských her StB či KGB

Podle vyjádření místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše pro ParlamentníListy.cz pád minulého režimu nebyl jen věcí zpravodajských her StB či KGB a podobně. Samotná Národní třída byla dle něho jen spouštěčem výbuchu lidové nespokojenosti: „Nešlo ani jen o mocenský manévr disidentů. Většina lidí, včetně mnohých komunistů, toužila po změnách, které jim tehdejší elity nedokázaly nabídnout. Nelze tedy jen hledat subjektivní příčiny tehdejších událostí. Pochopitelně měl rok 1989 a rychlá imploze minulého režimu také nezbytný geopolitický rámec.“  

„Řada divných věcí kolem 17. listopadu byla. Ale že by to úplně režírovala StB? Nevím. Tábor míru a socialismu se prostě hroutil. Bylo jen otázkou času a formy, jak rozklad proběhne. Určitě někdo od komunistů a StB brzdil silové řešení. Ale Jakeš není pro mě důvěryhodný zdroj. V Bulharsku to bylo jasné. Tam za Živkovem přišli z KGB a on následně konal. Taková dělící čára u nás chybí,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Jakeše do koše,“ reagoval stručně místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

Při diletantizmu alkoholika Havla, Vondry a těch kolem nich musel v pozadí stát nějaký ´řídící´

„Samozřejmě, že odstup od té nešťastné doby, který od převratu je, vyvolává hodně podivné otázky. Při diletantizmu alkoholika Havla, Vondry a těch kolem nich musel v pozadí stát nějaký ´řídící´. Jestli to byla StB, nejsem schopen posoudit. V té době jsem k informacím přístup neměl. Chování komunistů za svým způsobem zradu považuji. Podívejte se na zmíněného Čalfu. Jak rychle si zvolil, pro sebe, nejlepší cestu! Jak rychle si uvědomil, kde to korýtko plné bude a jak rychle se k němu přesunul. Co na tom, že za sebou nechal lidi, kteří mu, žel mylně, důvěřovali. Vzhledem k uvedenému věřím tomu, že mu šlo o rychlé zvolení Havla a že byl schopen využít všech možných i nemožných forem nátlaku k naplnění svého cíle. Klausovi vyčítali, že byl zvolen komunisty. Vždyť Havel přece taky,“ míní senátor Jaroslav Doubrava.

„Těžko to zpětně hodnotit. Lze se ale domnívat, že revoluce by u nás nikdy nenastala nebýt Gorbačova a uvolnění poměrů v Moskvě. Jestli Jakeš tvrdí, že revoluci zinscenovaly špičky Státní bezpečnosti, pak je nutné se ho zeptat, proč to neříkal už na začátku devadesátých let. Jinak je třeba ke komentářům pana Jakeše dodat, že pokud někdo obmotá vlastní zemi drátem a střílí lidi, co chtějí z toho hromadného koncentráku utéct, měl by se propadnout hanbou,“ míní poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Myslím si, že Miloš Jakeš senilní. Kdyby to řekl v roce 1990, tak tomu všichni věříme, ale teď to považuji za nesmysl. Spíše si myslím, že za tím byl Forrest Gump. Tomu bych věřil více,“ smál se europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Milion lidí v exekuci, tisíce bezdomovců, to je krutá skutečnost...

„Pan Milouš je již velmi starý pán a pokud se pamatuji ani ač o 25 let mladší nebyl v obraze, byť s ohledem na své postavení být mohl a měl. Jinak já sám vítězný mrazivý listopad před čtvrt stoletím trávil hlavně v ulicích před Melantrichem. S mnohými dalšími prostými pěšáky sametové revoluce. S mými kolegy i studenty. Byl jsem pyšný, jak nás postupně přibývalo. Jak přišli i zaměstnanci z ČKD a jiných fabrik. O zákulisí však nevím nic. Možná je to lépe,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Myslím, že se jedná o příznaky stařecké demence,“ reagoval senátor ODS Petr Bratský.

„Ano, mnoho občanů má dodnes pochybnosti o tom, jaké pozadí listopadových událostí roku 1989 ve skutečnosti vlastně bylo. A já mám také pochybnosti o tom, že vše bylo tak, jak nám je a bylo prezentováno. Jistotu mám v tom, že drtivá většina občanů měla o polistopadovém vývoji u nás naprosto jiné představy, než jakou realitu zažíváme. Skoro všichni se cítíme podvedeni,“ říká poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Pozorně si Reflex přečtu. Jakeš nejspíš ví své,“ reagovala poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Podle mě to s velkou mírou pravděpodobnosti bylo tak, jak řekl Jakeš,“ míní poslanec KSČM Josef Šenfeld.

„Těžko se k tomu vyjadřovat. Realita je taková, jaká je. Někde se stala chyba. Milion a půl občanů naší vlasti, kteří dnes žijí na hranici chudoby, jsou toho důkazem. Milion lidí v exekuci, tisíce bezdomovců, to je krutá skutečnost. Ti, co bezprostředně v první polovině devadesátých let vládli a nastavili pravidla, jejichž výsledek je to, že nemalá část občanů žije v bídě, nesou plnou odpovědnost za pošpinění ideálů Listopadu ´89. Volání po svobodě bylo zneužito. Nechtěli jsme jen svobodu, ale i spravedlnost, určitou rovnost a z těchto zásad plynoucí demokracii,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Pan Jakeš to měl v hlavě vždy popletené a ke stáru se to zřejmě dál zhoršuje,“ reagoval senátor ODS Milan Pešák.

Stařecká demence...

„Skutečnosti, které uvádí bývalý předseda ÚV KSČ dnes, jsou poznamenány dobou, která uběhla, a schopností si pamatovat,“ soudí poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Demence,“ reagoval stručně senátor ODS Tomáš Jirsa.

„V zásadě má pravdu,“ reagoval na Jakeše europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf. „Proběhlo to v rámci těch změn ve východní Evropě, v sovětském bloku. Já si vzpomínám, že mi dnes již nežijící bývalý ministerský předseda Adamec vykládal, jak za ním zašel tehdejší sovětský velvyslanec Lomakin a žádal ho, aby Adamec zařídil to, že prezidentem republiky bude Václav Havel. Když to Adamec odmítl, tak mu to druhý den sdělil Michail Gorbačov telefonicky. To je jeden ze signálů, který ukazuje, jak to tehdy bylo. Byla to dohoda americké a sovětské reprezentace. Čili žádné hrdinné vzepětí disidentů a studentů,“ řekl dříve Ransdorf.

Československé komunisty podle Jakeše zradil Gorbačov

Listopad 1989 byl podle Jakeše také spíše souhrou náhod, kdy se skupině komunistů zvrtl puč proti vedení strany. „Jmenovitě to byli generál Alojz Lorenc (tehdejší šéf StB - pozn.red.) a Rudolf Hegenbart. Jenže se jim to vymklo. Chamtivost po moci otevřela cestu ke státnímu převratu,“ myslí si dnes Jakeš.

Kromě toho prý ve straně byla řada „kohoutů“, kteří toužili být generálním tajemníkem. Ladislav Adamec, Miroslav Štěpán, rovněž Lubomír Štrougal, který se prý nikdy nesmířil s tím, že se v roce 1987 dostal do čela strany Jakeš a ne on.

Před listopadem prý komunisté opozici, reprezentované Chartou 77, nepřikládali velký význam. „To bylo tisíc šest set lidí, jejichž základnou byl zahraniční rozhlas,“ vzpomíná. „U nás žádná reálná opozice nebyla, to byli takoví žvanilové, kteří se nechali živit ze západních peněz, scházeli se a dělali šum za pomoci cizího rozhlasu,“ dodává Jakeš. Význam odmítá přikládat i skupině ekonomů z Prognostického ústavu. „Dokonale si prostudovali kapitalismus, druzí houby věděli, a pak tady s těmi svými moudry byli jako králové. To oni po listopadu nastolovali kapitalismus se všemi jeho krásami,“ připomíná.

Československé komunisty podle něj zradil Gorbačov, a jeho spojkou v Československu měl být pravděpodobně Miroslav Štěpán, který v posledních měsících před listopadem dělal víceméně vlastní politiku. „Gorbačov si možná ani neuvědomuje, co s perestrojkou rozpoutal. Nastolil rozkladný systém,“ rozčiluje se dnes bývalý generální tajemník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…