Tejc: Šéf Vojenského zpravodajství udělal z ČR terč. Měl by odstoupit

14.09.2011 21:24

Stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce se redakce ParlamentníListů.cz ptala na klíčové otázky v oblasti bezpečnosti. Dotkli jsme se mimo jiné osoby policejního prezidenta, Šluknovského výběžku, výroční zprávy BIS, ale i vyhrožování islamistů svatou válkou ČR.

Tejc: Šéf Vojenského zpravodajství udělal z ČR terč. Měl by odstoupit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

Vojenské zpravodajství se ve výroční zprávě pochlubilo, že svými informacemi napomohlo k dopadení Usami bin Ladina a islamisté nyní na webech vyhrožují Česku svatou válkou a zničením našich tajných služeb. Byl podle vás postup VZ rozumný?

V posledních dnech se hovořilo o tom, zda by neměl odejít policejní prezident nebo ředitel BIS. Podle mne neoprávněně. V případě ředitele vojenského zpravodajství bych ale požadavek na odstoupení ředitele považoval za oprávněný. Úkolem každé zpravodajské služby je chránit stát a jeho obyvatele, nikoliv dělat z nich terč. Zatímco USA dělají vše pro ochranu svých zdrojů, naše služba dělá přesný opak. Nezodpovědnost vedení služby mne šokovala. Nelze zapomínat ani na odpovědnost ministra obrany Alexandra Vondry, pod nějž služba spadá. Očekávám, že stejně jako v kauze PROMOPRO, se bude hájit slovy: „Nic jsem nevěděl a nic jsem nepodepsal."

Související:
Útočte na Čechy, hrozí pohrobci bin Ládina. Moc jsme se chlubili

Jak hodnotíte zesílený tlak na policejního prezidenta. Myslíte, že vlna kritiky od ministra Kubiceho i premiéra Nečase je čistě jen za jeho výrok o náměstku Vaňkovi nebo je tu snaha ODS policejního prezidenta z dílny VV svrhnout? Měl by o tom jednat i výbor na obranu a bezpečnost, s čím tam přijdete vy?

Policejní prezident podle mne udělal chybu, když začal hovořit o konkrétní kauze a podezřeních v médiích. K řešení podobných kauz by měl využít svých oprávnění v rámci sboru, nebo iniciovat vyšetřování Inspekcí Policie. Jsem rád, že pan ministr Kubice má stejný názor jako já. Jen mne mrzí, že sám v době, kdy byl policejním důstojníkem, se tímto pravidlem neřídil. Informování o kauze Biolíh nebo „slavná" Kubiceho zpráva je toho důkazem. Jsem však zásadně proti tomu, aby v této chvíli na nejvyšším postu v policii došlo ke změně. Jestli v době katastrofální finanční situace dojde k dalším personálním změnám, bude funkčnost policie vážně ochromena. Dopad pak pocítí všichni na rychlejším nárůstu kriminality.

Více zde: Lessy se zlobí na podřízeného: Kryl vás gang

Výroční zpráva BIS byla velmi tvrdá a adresná. Potrefené instituce se ozvaly. Měl by podle vás ředitel Lang předložit konkrétní důkazy nejen vládě, ale kupříkladu i médiím o klientelismu a napojení soudů na zájmové skupiny? Neutrpěla dle vašeho názoru tímto výstřelem BIS újmu, když ji teď všichni haní a ona se nemůže moc bránit.

Nepochybuji o tom, že zpráva BIS je podložená zjištěními služby. Ty jsou rozvedeny v rozšířené výroční zprávě, která je v režimu tajné a je vládě k dispozici. Kromě toho dostávají pravidelné zprávy jednotliví ministři. V nejbližších dnech se zprávou a její objektivností bude zabývat i poslanecká komise pro kontrolu činnosti této služby. BIS je samozřejmě v určité nevýhodě, neboť těžko může konkrétní důkazy předložit veřejnosti. Pokud by tak učinila, zmařila by svou práci a mohla by se rozpustit. O tom, že zpráva je pravdivá svědčí i to, že se proti ní neohradil nikdo z vládních představitelů, i když pro vládu nevyznívá pozitivně.

Související: BIS chce soudce poškodit, naznačuje Sváček

Jak byste hodnotil dosavadní činnost policie ve Šluknovském výběžku a absenci premiéra Nečase na místě i přes opakované výzvy starostů.

Pan premiér strká hlavu do písku, jak je jeho zvykem. Možná i proto, že nese svůj díl odpovědnosti za tamější situaci. Téměř čtyři roky byl totiž ministrem práce a sociálních věcí. Policie na místě může na čas situaci zklidnit, nikoliv vyřešit. Ukazuje se, že pokud šetříme za hranu možností, následné kroky a pokusy o nápravu podceněné situace nás přijdou mnohem dráž.

Politologové k tématu:
Nečasi, už jsi tam měl být. Premiér zatím odolává, na sever nechce

Jak na vás působí cukání vlády v oblasti zrušení anonymních akcií?

ČSSD předložila zákon, kterým by byly zrušeny akcie na majitele již dvakrát. Naposledy byl odmítnut přibližně před půl rokem hlasováním všemi koaličními stranami, včetně VV. Kdo hájí anonymní vlastnictví akcií, hájí možnost tunelování veřejných prostředků. Rozhodně nestačí zamezit anonymním firmám hlásit se do veřejných zakázek. Prostředky by byly i nadále vyváděny do anonymních společností poskytujících subdodávky a služby vítězi soutěže. Stejně tak politici a úředníci by si mohli jednoduše ukrývat prostředky z úplatků právě v anonymních společnostech.

Co říkáte na plán ministra Kubiceho na sloučení útvarů kriminální policie, je to podle vás dobrý nápad?

Je to naprostý nesmysl. V současné době policii další organizační změny tohoto typu vážně destabilizují. Jediné k čemu to povede, bude vyřizování účtů, personální rošády a snaha dosadit na správná místa své lidi. Na pár měsíců bude ochromeno vyšetřování té nejzávažnější trestné činnosti - od organizovaného zločinu, přes korupci po drogy. Pokud nechcete, aby jakákoliv instituce fungovala, musíte v pravidelných intervalech provádět organizační a personální změny. Nechci, aby se toto pravidlo aplikovalo právě na policii.

Co by byla první věc, kterou byste okamžitě zrušil či zavedl, kdybyste se zítra ráno probral jako ministr vnitra?

Okamžitě bych se vydal za premiérem a ministrem financí s požadavkem a argumenty pro navýšení rozpočtu alespoň na úroveň roku 2010. Dlouhodobé podfinancování investic a především prostředků na provoz začíná narážet na hranu a projevuje se v razantním nárůstu majetkové a násilné kriminality. V některých oblastech až o desítky procent a netýká se jen severních Čech. Bránit nárůstu kriminality na obvodním oddělení bez stálé služby a s benzínem na 15 km na 12 hodin je neúnosné.

Dále čtěte:
"Proticikánský" zákon Řápkové nejspíš projde. Má podporu i v ČSSD

SLEDUJEME téma Šluknovsko  

SLEDUJEME téma Romové

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…