Tejc útočí opět na ministry. Chce znát platy jejich podřízených

26.09.2011 18:57

Chci vědět, jaké platy mají nejen náměstci, ale i ředitelé odborů, říká Tejc. S odpověďmi ministrů na své písemné interpelace prý nebyl spokojen.

Tejc útočí opět na ministry. Chce znát platy jejich podřízených
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

Předseda mandátového a imunitního výboru poslanec Jeroným Tejc (ČSSD), který je také členem Ústavně-právního výboru Parlamentu, podal interpelaci na ministry vlády, v níž žádá o sdělení výše platu, odměn a případě dalších bonusů u vysokých státních úředníků příslušných ministerstev, včetně uvedení souhrnné doby, za kterou je částka uváděna.

Uveřejněte platy svých vysokých úředníků od začátku volebního období

Tyto údaje požaduje předseda mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc od ministrů vlády, s výjimkou vicepremiérky Karolíny Peake (VV) a samotného premiéra Petra Nečase (ODS) od počátku nového volebního období (1.7.2010 - 31.12.2010 a období 1.1.2011 -  30.6.2011). Informace podle něj mohou být anonymizovány, postačí prý uvedení obecné funkce a výše finanční částky za rané období, bez uvedení jména konkrétní osoby.

„Zveřejnění těchto informací je v souladu se zákony naší země a je zároveň ve veřejném zájmu. Už proto, že vláda jíž jste členem sama sebe nazývá vládou rozpočtové odpovědnosti, vládou práva a boje proti korupci," uvádí Tejc v interpelaci.

Podle něj  je jistě také v zájmu vlády i transpartnetnost, hospodárné využívání veřejných zdrojů a potírání klientelismu. „Zveřejnění výše uvedených informací pak může posloužit k posouzení naplnění hlavního cíle vlády ze strany samotných jejich členů," přesvědčuje Tejc ministry.

Psali jsme:
Nekompromisní Marvanová: Zbabělá vláda podvádí. Jde o horentní odměny

Pro jistotu se ale odvolává na rozsudek Nejvyššího správního soudu (NNS) z 27. května 2011, podle něhož musejí povinné subjekty poskytnout informaci o platech a odměnách osob placených z veřejných peněz.

Lze tak logicky usoudit, že pod pojem „příjemce veřejných prostředků" zahrnul zákonodárce v § 8b odst. 1 zákona o svobodném přístupů k informacím velice široký okruh osob. Pokládá-li pak za tyto osoby i veškeré důchodce, veškeré osoby sociálně slabé, veškeré účastníky stavebního spoření se státní podporou, atd.je nutno uvedený pojem vyložit tak že „příjemcem veřejných prostředků" je podle § 8b odst. 1 zákona o svobodném přístupu k informacím jakákoli osoba, které je vyplacena byť i jen minimální částka z veřejných rozpočtů. Zaměstnanec veřejné správy dostává za svou práci plat, který je mu vyplácen z veřejných prostředků. Je proto ve smyslu § 8b odst. 1 zákona o svobodném přístupu k informacím „příjemcem veřejných prostředků". Zbývá zodpovědět otázku, zda údaj o výši odměny zaměstnance veřejné správy lze poskytnout žadateli jako „základní osobní údaj" ve smyslu § 8b odst. 1 zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle § 8b odst. 3 zákona o svobodném přístupu k informacím základní osobní údaje podle odstavce 1 se poskytnou pouze v tomto rozsahu:

jméno, příjmení, rok narození, obec, kde má příjemce trvalý pobyt, výše, účel a podmínky poskytnutých veřejných prostředků. Zákon tedy výslovně stanoví, že výše poskytnutých veřejných prostředků ve spojení se jménem a příjmením osoby, které byly poskytnuty (spolu s dalšími údaji uvedenými v § 8b odst. 3 zákona o svobodném přístupu k informacím) jsou údaji, které povinný subjekt žadateli poskytne."

Sledujeme téma KORUPCE

Lidé mají právo vědět, že jejich vláda nekáže vodu a nepije šampaňské

„Myslím si, že lidé mají právo vědět, za jakých podmínek pracují ti, kdo jsou nejblíže ministrům," řekl ParlamentnímListům.cz. předkladatel interpelací Jeroným Tejc. „Aby bylo jasné, zda náhodou vláda nekáže vodu a nepije šampaňské, jak o tom hovořil premiér Nečas za jiných okolností," dodal. Podle něj jde o to zjistit, zda se nešetří pouze u řadových pracovníků státní a veřejné správy.

Podle Tejce dostávají v mnoha případech někteří náměstci s odměnami více než 150 tisíc měsíčně. „Například u náměstka ministra Drábka to činí 170 tisíc měsíčně. A když si představíme, jaké návrhy připravil pan ministr pro ty ostatní... tak pokud šetřit, tak všude, protože zatím vidíme pravý opak," říká Jeroným Tejc. Upozornil, také že tato vláda, více než jiné pravicové vlády, odměňuje a vytváří smluvní platy jen proto, aby nebyla svázána tabulkami.

Sledujeme téma ODMĚNY 

Odpovědi ministrů nebyly úplné, poslanec se nevzdává

Na dotaz Parlamentních Listů.cz, proč volil poslanec formu interpelace, a zda neexistovala přímější cesta, konstatoval Tejc, že „médiím se to nedařilo, probíhala řada sporů". Podle něj nakonec mediální tlak, spolu se jeho interpelacemi, přiměly většinu ministerstev alespoň část informací zveřejnit.

„S odpověďmi několika ministrů jsem však vyslovil nesouhlas, takže budu požadovat, aby se tyto interpelace projednaly ve sněmovně," řekl oranžový poslanec. Jde mu prý o to, aby se na půdě dolní komory parlamentu hovořilo nejen o platech náměstků, ale také o platech vedoucích či ředitelů odborů.

Interpelace mají na všech plenárních schůzích pevně stanovený termín, jímž je čtvrtek. Dopoledne probíhají odpovědi na písemné interpelace, nejprve na premiéra, poté na ministry. Odpoledne probíhají interpelace a odpovědi ústní, ve stejném pořadí, kdy nejprve odpovídá na interpelace předseda vlády.

Dále čtěte:
Milionové odměny na ministerstvech. V létě se nadělovaly jako před Vánocemi
Ministerstva vyplatila na letních odměnách přes 100 milionů
ÚOOÚ: Platy úředníků zveřejňujte. Pokuta pro Kalouska platí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pod Pekarovou se prý kýve židle

17:00 Pod Pekarovou se prý kýve židle

Po odchodu Heleny Langšádlové z postu ministryně pro vědu a výzkum a nepovedeném navržení jejího nás…