Tejc varuje Kalouska: Abychom lustrace nerozšířili, mohly by se na vás vztahovat

10.02.2014 16:54

Poslance čeká v nejbližší době hlasování o dvou důležitých věcech. Zákonodárci budou rozhodovat o existenci lustračního zákona a čeká je volba nového ombudsmana. ParlamentníListy.cz se ptaly politiků nejsilnější vládní strany, jak budou hlasovat a jaká je situace uvnitř poslaneckého klubu ČSSD.

Tejc varuje Kalouska: Abychom lustrace nerozšířili, mohly by se na vás vztahovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

KDU-ČSL nedávno pohrozila, že v případě zrušení lustračního zákona shodí vládu. Lidovečtí ministři by prý okamžitě podali demisi a strana by opustila koalici. Jak se ale zdá, něco takového nehrozí a vláda kvůli sporu o lustrační zákon nepadne.

Uvnitř padesátičlenného klubu poslanců sociální demokracie totiž návrh na zrušení lustračního zákona podporují jen zhruba čtyři poslanci. ParlamentnímListům.cz to řekl poslanec a předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc, který zrušení nepodporuje.

Co kdyby se lustrační zákon rozšířil? To by se prý Kalouskovi moc nelíbilo…

„Od počátku říkám a říkám to i v poslaneckém klubu, že budu podporovat, abychom lustrační zákon zachovali tak, jak je. Není důvod jej měnit. Nevím, jak by se například Miroslav Kalousek tvářil na to, kdybychom se rozhodli jej rozšířit, když je takovým zastáncem lustračního zákona. Mohli bychom ho třeba rozšířit i na členy strany, kteří byli členy Národní fronty před rokem 1989 a možná by se to na Miroslava Kalouska vztahovalo,“ rýpnul si Tejc.

Ten je pro to, aby se lustrační zákon nerušil ani neměnil. „Hlasoval bych tak bez ohledu na jakákoli ultimáta. Ať už ultimátum, že musí být zrušen, pokud by o to požádala jedna koaliční strana, nebo že nesmí být zrušen, jak říká jiná koaliční strana. V tomto směru mám stejný názor jako KDU-ČSL a nemám ty názory podle toho, zda jsem v tu chvíli v koalici či v opozici,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz.

Zaorálek nezboří vládu, ve které je ministrem

Podle Tejce jde do značné míry o umělé téma. „Pokud si pamatuji, v poslaneckém klubu se pro zrušení vyslovili čtyři poslanci. Možná jich nakonec bude trošku více, ale byli to skutečně čtyři a mezi nimi zejména Lubomír Zaorálek, který by si určitě nepřál bourat koalici, za kterou je ministrem. To je ale spíš otázka na ty čtyři. Já říkám léta totéž, nevidím důvod, proč lustrační zákon rušit. Není dobře, aby se lidé vědomě pracující pro složky Státní bezpečnosti podíleli na řízení dnešního státu,“ je přesvědčen poslanec.

Stejný pohled na existenci lustračního zákona má i pražský poslanec ČSSD Jiří Koskuba. „Je to velice prosté. Bude to znít možná až teatrálně, ale poslanec má hlasovat podle svého vědomí a svědomí. Tak hovoří Ústava. Už jsem dopředu naznačil, jak budu hlasovat o lustračním zákoně. Pro mě je to zatím zcela jasné. Budu hlasovat pro jeho zachování, protože si nemyslím, že nastala ta pravá doba, kdy ho rušit. Víme, proč nastala a proč se to řeší, není to ale pro mě důvod. Snad s mým hlasem kolegové ze strany lidové budou spokojeni,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Vedení ČSSD jde proti vlastnímu exposlanci

Zajímavá parlamentní „bitva“ se dále může strhnout při hlasování o výběru nového ombudsmana. Bývalý veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský loni rezignoval a sněmovna má na výběr nového čas už jen do 18. února. Prezident Miloš Zeman nominoval současného zástupce ombudsmana Stanislava Křečka a Senát vyslovil nominaci rovněž Křečkovi a také Anně Šabatové.

Sociální demokracie je na tom zvláštně. Přestože Stanislav Křeček je členem ČSSD a roky býval za tuto stranu poslancem, grémium sociální demokracie svým poslancům doporučilo hlasovat pro Šabatovou. Jedna věc je ale doporučení grémia a něco jiného názor většiny poslaneckého klubu. Ten je evidentně na straně svého někdejšího kolegy.

Za podporou Šabatové je nejspíš „ministr bez ministerstva“ Dienstbier

Potvrzuje to i názor poslance Jiřího Koskuby. „Hlasování o ombudsmanovi je tajné a já nemám ve zvyku říkat, jak budu hlasovat, pokud je to tajné. Vím, jaké je doporučení našeho grémia, vím, jaké je doporučení pana prezidenta. Osobně si vždy myslím, že politická strana má prosazovat kandidáty, kteří pro ni něco udělali. Nebráním se osobnostem zvenku, ale na druhé straně máme-li osobnosti vlastní, tak mi příliš není jasné, proč bychom sahali po někom zvenku. Není-li nutnost tahat někoho zvenku, je logické, že by se mělo hlasovat pro lidi vlastní,“ potvrdil nepřímo Koskuba, že jeho hlas obdrží Stanislav Křeček.

Proč je doporučení grémia odlišné? „Omlouvám se, nejsem členem politického grémia a nejsem schopen odpovědět, proč grémium rozhodlo právě takto. Samozřejmě to lze spojit s jistým naším ministrem bez ministerstva, ale to jsou spekulace a tady nechci, aby to znělo nějak neloajálně. Grémium dalo doporučení, ale jen to doporučení a já s ním nemusím souhlasit,“ dodal pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Křeček je zkušený právník, měl by mít přednost

Jeroným Tejc se na rozhodování o novém ombudsmanovi dívá podobně. „Debata na klubu probíhala a probíhat bude, určitě se k tomu vrátíme i v úterý. Pro mě je důležité, aby ombudsman splňoval určitá kritéria, ať už morální nebo profesní. Přiznám se, že jedním z těch profesních kritérií je podle mého názoru výhodou, když veřejný ochránce práv má právní vzdělání. Tady má určitě výhodu pan doktor Křeček jako dlouholetý právník, který nebyl jen teoretik, ale i praktik,“ konstatoval.

„Pokud se týká paní Šabatové, výhrady jejího počínání v kuřimské kauze jsem zaznamenal. Bude dobře, když se s ní o tom budeme bavit. Jedna věc je mediální obraz a něco jiného může být skutečnost, takže bych jí nerad ublížil. Upřímně řečeno ale já odmítám redukovat spor na to, že se jedná o kandidáta Miloše Zemana a kandidáta sociální demokracie. Tedy, že kandidátem ČSSD je paní Šabatová a kandidátem prezidenta je pan Křeček. Pokud vím, Stanislav Křeček byl nominován i v Senátu, dosáhl tedy větší podpory. Nebylo by správné to redukovat na nějaký souboj mezi sociální demokracií a prezidentem,“ doplnil pro redakci ParlamentníchListů.cz Tejc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…