To je nenávist: Expremiér Topolánek květnatě stírá kandidáta Randáka

28.08.2012 13:01

Možná kandidatura exšéfa civilní rozvědky Karla Randáka nepopudila jen dosud aktivní české politiky, kteří ji označili třeba za pojízdný cirkus. Bývalý premiér Mirek Topolánek pro ParlamentníListy.cz uvedl, že je to stejné, jako kdyby chtěl o prezidentský post usilovat odsouzený vrah Jiří Kajínek.

To je nenávist: Expremiér Topolánek květnatě stírá kandidáta Randáka
Foto: Archiv Mirka Topolánka
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Někdejší ředitel civilní rozvědky Karel Randák, který nyní vystupuje jako protikorupční aktivista v rámci Nadačního fondu proti korupci, v pondělí veřejně oznámil, že kandidaturu na Hrad zvažuje a během září, po návratu z dovolené, se definitivně rozhodně a případně ihned začne sbírat potřebných padesát tisíc podpisů.

Anketa

Dali byste hlas Karlu Randákovi?

84%
hlasovalo: 2584 lidí

Agent KGB nebo CIA, je to prý jedno

Podle bývalého premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka jde o hodně nepovedený vtip. „Nevidím žádný rozdíl mezi kandidaturou Kajínka a Randáka. Někteří lidé si myslí, že je nějaký velký rozdíl mezi tím, že je někdo agentem StB, KGB, nebo třeba CIA. Není,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz.

„Potřebujeme prezidenta, který bude sloužit České republice. Z prezidentské volby se s Randákem definitivně stala estráda. Tož, proč ne? Koho budete volit? Losnu, Mažňáka? Ále, třeba toho Randáka…,“ doplnil Topolánek.

Nad možnou kandidaturou bývalého tajného agenta se v reakci pro server ParlamentníchListů.cz podivovali i současní vrcholní politici z řad ODS. Například europoslanec za ODS Hynek Fajmon podle svých slov přímou volbu prezidenta nikdy nepodporoval z toho důvodu, že prý umožňuje téměř bezplatnou exhibici různým pomatencům. „Bohužel se tato teze již naplnila. Teď už zbývá jen kandidát Maxipes Fík,“ uvedl Fajmon.

O poznání kritičtější pak byl poslanec Aleš Rádl. „Vůbec mě nepřekvapuje, jaká sebranka bizardních charakterů a typů si o sobě myslí, že by tady mohli a měli dělat prezidenta. Už jen to, že se o tuto funkci vážně hlásí a veřejně vyhlašují svou kandidaturu a zviditelňují výroky a požadavky na hranici vkusu a zdravého rozumu, tuto funkci mimořádně znevažuje. Myslím, že všichni ti, kteří se podíleli na tom, že díky tomu hloupoučkému nápadu s přímou volbou je tohle možné, by se měli s každým dalším magorem, který vyrukuje se svou atrofovanou ambicí víc a víc stydět,“ je přesvědčen Rádl.

Vstřícnější naopak byli levicoví politici. Podle senátora Vladimíra Drymla (dříve ČSSD, nyní SPO-Zemanovci) Randák nemá šanci získat potřebných 50 tisíc podpisů, protože v Čechách jsou podle něho bojovníci proti korupci vnímání negativně. Poslanec ČSSD a bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák ParlamentnímListům.cz naopak uvedl, že právě Randákova minulá kariéra u tajných služeb je pro úřad prezidenta dobrou kvalifikací. Stejně jako tomu bylo třeba u amerického prezidenta George Bushe staršího.

Toskánská aféra. Randák tehdy jednal na objednávku

V Topolánkově nemilosti se Karel Randák ocitl především kvůli tomu, že v roce 2009 poskytl médiím fotky, které expremiéra zachycovaly společně s jeho přítelem Markem Dalíkem, dalšími politiky, lobbisty a představiteli byznysu na dovolené v italském Monte Argentariu. Exředitel tajné služby prý fotografie pořídil na základě konkrétní objednávky. Zadavatele však neprozradil.

Skutečnost, že materiály dokladující osazenstvo dovolené v Toskánsku zveřejnil právě Randák, prozradil deník MFD, kterému měl bývalý agent říct, že pokud jeho jméno uvedou, stejně to popře.

Mirek Topolánek v politice skončil na jaře 2010 před volbami do Poslanecké sněmovny, když v tajně pořízené videonahrávce po rozhovoru pro homosexuální magazín označil tehdejšího premiéra Jana Fischera za „Žida, který uhne" a katolickou církev za organizaci, která „lidem vymyla mozky". Po nátlaku spolustraníků musel opustit jak funkci předsedy ODS, tak kandidátku pro sněmovní volby. Zatím posledním výrazným expremiérovým politickým vystoupením byl projev na oslavách 20 let ODS. V něm loni mimořádně tvrdě zaútočil na Věci veřejné a Víta Bártu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…