To ještě nebylo. „Co to je za manýry?!“ Než Okamura vyplísnil STAN, zpražil Pekarovou

13.01.2022 9:47

Odvolat ministra vnitra Víta Rakušana. S takovou výzvou na mimořádné sněmovní schůzi vystoupil šéf SPD Tomio Okamura kvůli nejasnému financování hnutí STAN firmami z daňových rájů. „Vyčůránci chtějí ošulit státní rozpočet a vyvedou si peníze například na Kypr, kde je nižší zdanění,“ řekl. Je prý neuvěřitelné, že koalice chce podle programového prohlášení bojovat proti daňovým rájům a zároveň policii ve vládě řídí právě šéf hnutí STAN.

To ještě nebylo. „Co to je za manýry?!“ Než Okamura vyplísnil STAN, zpražil Pekarovou
Foto: Repro PSP
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura hovoří v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR

Přestože se poslanci ani po 22 hodinách vášnivé debaty nedostali k hlasování o důvěře vládě, po dvouhodinové pauze zahájili další schůzi. K debatě kolem důvěry vládě se vrátí až v šest večer. Místo toho začala mimořádná schůze, kterou svolaly opoziční hnutí ANO a SPD k podezřelému financování hnutí STAN z daňových rájů.

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí

Tomio Okamura v úvodní řeči obvinil hnutí STAN ze lži. „Vládní hnutí STAN odmítalo skryté vlastnické struktury z kyperských firem s tím, že sponzorské dary pocházejí od firem s dohledatelnou vlastnickou strukturou. To je prokazatelná lež. Zásadnější problém je původ peněz. Je absolutně nepřijatelné, aby byl ministrem vnitra člověk, který je odpovědný za policii, první vicepremiér a zároveň je předsedou hnutí STAN, jehož financování není transparentně vyjasněno. Gigantický a absurdní střet zájmů, že to pochopí všichni, vážení kolegové z obou vládních koalic. Proto doufám, že bude schválen program schůze, aby nám poslanci STAN v čele s Vítem Rakušanem vysvětlili toky na jejich účtu. Doufám, že to celé posoudí policie a následně i soud,“ uvedl Okamura.

Sněmovna by podle jeho slov měla vyzvat premiéra, aby Rakušana navrhl na odvolání z funkce ministra vnitra a pověřil někoho, kdo není nijak spojený s hnutím STAN. „To, že policejní prezident po podivné schůzce s Rakušanem odstoupil z funkce, je varovným signálem, že Vít Rakušan hodlá svou funkci zneužívat. Kyperská kauza staví tuto rezignaci policejního prezidenta do podezřelého světla.“ 

Během projevu, kdy Okamura hovořil k ministru vnitra Rakušanovi, si povšiml, že si šéf hnutí STAN přesedl ze svého vládního místa jinam. „Kde je ministr vnitra? Vy jste si odsedl, abyste nebyl za mnou v záběru? Proč jste si odsedl? Proč se vyhýbáte kontaktu?“ nechápal předseda SPD. Do toho zasáhla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, což se však Okamurovi značně nelíbilo.

„Proč na mě pokřikujete?!“ zpražil ji Okamura. „Jestli já na někoho pokřikuju, to je váš subjektivní dojem. Nechte si ty manýry, prosím vás,“ vyčinil dále šéf SPD šéfce TOP 09. „Cedulka s jeho jménem je tady za mnou, tak nechápu, proč tady není. Aby nebyl v záběru kamer?“ Naštval se Okamura a pokračoval ve výčtu podle něho podezřelých transakcí od firem se skrytými vlastníky. Prý za tím stojí bílí koně. 

„Co spojuje hnutí STAN a kyperské firmy v daňovém ráji? Kyperská spojka je zřejmě místopředseda hnutí STAN Věslav Michalik, který je v současné době zástupcem hejtmanky ve Středočeském kraji a někdejší nominant na funkci ministra průmyslu a obchodu. Je to bývalý bankéř a člen představenstva německé banky. Před lety byl vyšetřován policií pro neoprávněné snížení základu daně, při kterém měla být způsobena škoda 50 milionů korun. Vyšetřování bylo zastaveno, protože policie nezískala příslušné dokumenty z Holandska,“ uvedl dále Tomio Okamura a jmenoval další údajně podezřelé transakce Věslava Michalika.

Následně vysvětlil, jaké firmy a lidé svoje firmy prý uklízí do daňových rájů. „Kypr je populární jako země, kde se perou peníze, například z organizovaného zločinu, a jako daňový ráj, kam se schovávají firmy před řádným placením daní. Vláda přitom v programovém prohlášení deklaruje, že bude bojovat s daňovými úniky a daňovými ráji a bude proti firmám s anonymními majiteli atp. Takže tady dochází k flagrantnímu porušení vašeho vládního prohlášení,“ míní. 

„Hnutí STAN nám v kyperské kauze ukázalo, jak lze elegantně dostávat peníze z daňových rájů. Podle STAN by zřejmě mělo stačit brát od daňových ‚podvodníků‘ úplatky. Ještě bych občanům rád dovysvětlil, v čem je minimálně etický problém toho, že hnutí STAN sponzorují firmy z daňových rájů na Kypru. Běžný občan, zaměstnanec nebo malá česká firma platí daně v České republice. Jsou tady ale i vyčůránci, kteří chtějí ošulit české občany a český státní rozpočet a vyvedou si peníze do země, kde je nižší zdanění. Hnutí STAN podporují firmy, které místo aby danily v ČR jako 99 procent českých občanů a přispěly tak na financování zdravotnictví, školství, sociálních služeb a důchodů, tak jejich sponzoři vyvádějí peníze do daňového ráje a krátí tím pádem a ubírají peníze českým občanům a teď si tady hraje Vít Rakušan, Petr Gazdík, Farský a další na to, že tu chtějí být změnou k lepšímu a přinášet nový vítr. No to je neuvěřitelná situace! Kdybyste byli slušní a seriózní, tak vyzvete ty své kamarády, aby z hlediska etiky danili v ČR nebo aby vás sponzorovaly firmy, které zde daní. Místo abyste šli příkladem, jdete přesně opačně,“ kritizoval.

Vyústění situace by podle něho mělo být jasné. „Žádám ministra vnitra a předsedu hnutí STAN Víta Rakušana, aby tyto záležitosti jasně veřejně vysvětlil a odstoupil z pozice ministra vnitra pro jasný střet zájmů. Tak flagrantní střet zájmů a skandál jsem tu snad ještě nezažil, a to ve fázi, kdy vláda teprve žádá o důvěru. Pakliže máte čisté svědomí, schválíte program této schůze a umožníte hlasovat o námi navržených usneseních,“ dodal Tomio Okamura s tím, že vládní koalice se tématu nevyhne, protože budou navrhovat zřízení sněmovní vyšetřovací komise.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…