To to skřípe: ODS si to tvrdě vyřizuje s knížetem a Kalouskem. I za Vondru

16.07.2012 14:52

ANKETA Vicepremiér, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg uvedl, že ODS by byla ráda, kdyby mohla ihned upálit ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Občanské demokraty tím Schwarzenberg pěkně naštval a nebrali si servítky.

To to skřípe: ODS si to tvrdě vyřizuje s knížetem a Kalouskem. I za Vondru
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová v debatě se stranickým kolegou Miroslavem Kalouskem

„Oni velice tiše a šikovně přikládají polínka do hranice, protože by byli samozřejmě rádi, kdyby Mirka Kalouska teď hned slavnostně upálili,“ odpověděl Schwarzenberg na dotaz Týdne.cz, zda si v tuhle chvíli nemne ruce ODS, která z povzdálí celý ten humbuk kolem ministra financí pozoruje.

Kníže je Kalouskův medvěd

„Pan Schwarzenberg je v TOP 09 pouhým medvědem, kterého vodí na řetěze jeho medvědář, pan Kalousek. Výroky poslední doby snad jasně ukáží i nejzarytějším fandům starého pána, že žádnou novou kvalitu v politice nepředstavuje,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf europoslanců ODS a člen grémia strany Jan Zahradil.

Místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra zase Topce připomněl, jak se ona chovala k němu. „Karel Schwarzenberg zřejmě přemýšlí ve stylu ´podle sebe soudím tebe´. Pamatuji si, jak Miroslav Kalousek a Petr Gazdík velmi viditelně a hlučně přikládali polínka, když byla loni snaha upálit mě. ODS se chová velmi uměřeně. Pokud teď někdo přilévá olej do ohně, tak je to Miroslav Kalousek sám,“ řekl redakci ministr.

Už to není ani vtipné

Podle prvního místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Bauera politologické úvahy ministra Schwarzenberga již nejsou zajímavé a bohužel ani vtipné. „Měl by si najít nového otloukánka, který škodí a stále maže schody té poctivé a férové topce,“ dodal Bauer.

Podle prvního místopředsedy Senátu a kandidáta ODS na prezidenta Přemysla Sobotky by měl politik i ve vypjatých situacích zachovat klid. „Současný problém TOP 09 nemá s ODS nic společného a je hodně nesportovní házet horký brambor někomu jinému,“ dodal Sobotka.

Europoslanec Ivo Strejček zase připomněl ministru zahraničí jeho časté poklimbávání. „Ten názor pana ministra mě překvapuje. Neočekával bych, že pan ministr ví, o čem se mluví, neboť na každém televizním záběru ze sněmovny v poklidu klimbá a ve spánku tluče hlavou lavici,“ rýpnul si europoslanec.

Kalousek není mučedník, ani Jan Hus

„Je zvláštní, že když se ODS ozve, tak je okřikována, ať je zticha a všímá si svých problémů. A když je zticha, tak ´potichu přikládá polínko´. Dívám-li se na preference, tak chápu nervozitu topáků, ale my za to opravdu nemůžeme. Podle mě není Miroslavem Kalousek Janem Husem české politiky, tudíž buď žádná hranice pro mučedníka není, nebo pokud je, tak na ní nestojí Miroslav Kalousek,“ míní poslanec Jan Bureš.

„V rozhovoru pro Hospodářské noviny Karel Schwarzenberg řekl, že ve všech státech jsou využívány armádní zakázky k financování politických stran, ale že v tom Parkanová nejela. Tak bych se chtěl tedy tohoto velkého bojovníka proti korupci zeptat, kdo v tom tedy jel?“ řekl redakci senátor Tomáš Jirsa.

„Tím, kdo už řadu týdnů svými výroky přikládá polena do ohně, je pan Kalousek. Jeho styl vystupování je v civilizovaném světě absolutně nepřijatelný,“ uvedl europoslanec Hynek Fajmon.

Kalousek si zatápí sám

Podle poslance Aleše Rádla existují lidé, kteří, když se jim něco nedaří, tak první, co udělají je, že se rozhlédnou po místnosti, aby zjistili, kdo to zavinil.

„Nemyslím si, že by kolegu Kalouska někdo z ODS tajně a rafinovaně pobízel k tomu, aby se choval, tak jak se choval, nebo aby říkal to, co říká. Polínka pod nějakou svou hranici si přidává jen sám. A za to, jak ho po řadě jeho vystoupení v posledních dnech začala vnímat širší veřejnost, si může jen on sám. Zdrojů na to, aby ve spolupráci s různými novináři dál v klidu bojoval svou image rozpočtového odborníka má přitom určitě dost. A když jsou někteří kluci od novin schopni mu bez problémů identifikovat své zdroje, tak jsou určitě schopni pomáhat mu dál i s tímto. Stačí, když se bude trochu víc verbálně ovládat, aby to nekazil. Protože, jak je vidět, tak udělat ze sebe beznadějného hulváta se dá rychleji, než si třeba myslíte,“ dodal Rádl.

„Občas se bonmotům pana ministra zahraničí zasměji, ale mnohem pozorněji sleduji jeho faktické kroky a hlasování ve sněmovně a bohužel ne ve všem jsem spokojen,“ reagoval senátor Karel Šebek.

Chlapi už potřebují dovolenou. Plácají nesmysly

„Páni politici rodu maskulinního nutně potřebují dovolenou. Vesměs už plácají to, co nemá smysl komentovat,“ řekla redakci poslankyně Jaroslava Wenigerová.

„Pan předseda TOP 09 by se měl spíše starat o problémy ve své straně, nikoli se snažit šťouchat do ODS,“ říká poslankyně Lenka Kohoutová.

Podle poslankyně Jany Černochové není výrok ministra zahraničí pravdivý. „Myslím si, že se ODS chová velmi korektně a nikomu pod kotlem nepřitápí,“ dodává poslankyně.

„Považuji tento výrok za velice nefér,“ reagovala poslankyně Ivana Weberová.

„Je to nesmysl,“ reagoval jen krátce poslanec David Vodrážka a poslanec Igor Svoják podobně, že se jedná o absolutní nesmysl.

Policejní prezident Petr Lessy minulý čtvrtek uvedl, že mu Kalousek volal kvůli vyšetřování kauzy týkající se nákupu letounů CASA a měl ho při tom zastrašovat. Kalousek to popřel a tvrdí, že se šéfem policie prý mluvil hlavně o penězích na nové policejní automobily Volkswagen Passat, což odmítá Lessy. ČSSD požaduje Kalouskovo odvolání z funkce. Předseda vlády Petr Nečas reagoval, že se jedná o spor v rovině tvrzení proti tvrzení a počká na závěry prošetření Generální inspekce bezpečnostních sborů.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…