Úsvit včera zasekl jednání sněmovny. To pokračuje dnes stejným tématem

11.03.2015 10:02

Poslanci se dnes vrátili k debatě o kontroverzní vládní novele energetického zákona, který má přes 350 pozměňovacích návrhů. Opoziční klub hnutí Úsvit, který předlohu kritizuje, si totiž v úterý vyžádal přestávku na poradu klubu až do konce jednacího dne. Poslanci tak k novele ve druhém čtení zasedli opět dnes.

Úsvit včera zasekl jednání sněmovny. To pokračuje dnes stejným tématem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Poslancům Úsvitu se nelíbí návrh této normy proto, že podle nich může dojít ke zvýšení cen energií. To ale odmítá ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Ceny energií může podle hnutí Úsvit zvýšit například rozdělení solárních elektráren na malé celky. Nejen to podle poslance hnutí Petra Adama připraví stát o miliardy „Zapsání věcných břemen do katastru pod energetickými sítěmi hrozí u plynu až dvacetiprocentním zdražením, u elektrické energie je to prakticky neurčitelné,“ uvedl k tomu v úterý Adam.

Ministr průmyslu Jan Mládek ovšem argumenty Úsvitu odmítá. „Řeči o tom, že se bude zvyšovat cena plynu o 20 procent, jsou na hraně poplašné zprávy. Nic takového samozřejmě nehrozí,“ ujistil Mládek.

K novele se ve Sněmovně sešlo přes 350 pozměňovacích návrhů. Ministr Mládek to přičítá tomu, že podle něho existuje mnoho skupin, které chtějí prosadit svoje zájmy.

„Všichni si uvědomujeme, že energetický zákon a jeho úpravy vždy budily všeobecnou pozornost a emoce,“ konstatoval ministr.

Ke kritikům normy patří i Energetický regulační úřad (ERÚ). Poukazuje především na to, že nejsou vyčísleny dopady zákona. Úřadu se nelíbí například jeden z pozměňovacích návrhů, který umožní rozdělování solárních elektráren tak, aby se vyhnuly povinnosti platit solární daň. Zůstal by jim ale nárok na podporu. Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch k tomu poznamenal, že stát by to připravilo o 35 miliard korun. Předseda Úsvitu Tomio Okamura označil zákon za nebezpečný zmetek. Varoval mimo jiné, že může zdražit plyn až o pětinu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Mládek ovšem ujistil, že tento problém vyřeší až novela katastrálního zákona. Obavy z růstu cen totiž souvisí s problémem promítnutí věcných břemen k pozemkům s rozvody energií.

Poplatek podle jističe

Poplatek za obnovitelné zdroje se má nově platit podle kapacity jističe, a nikoli jako dosud podle spotřeby. Ministerstvo průmyslu ale zmínilo, že žádný odběratel nově nezaplatí víc než dosud, někteří by naopak mohli ušetřit. Ovšem i o tom panují dohady. Kalkulace totiž podle některých poslanců k tomu prý nejsou fakticky doložené.

Novela má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.

Poslanci mohli dnes na návrh předsedy klubu sociálních demokratů Romana Sklenáka jednat i po 19. a 21. hodině. Proti tomu ale protestoval šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Sněmovna nakonec noční jednání stejně neodhlasovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…