V ODS vládne optimismus a obvinění jsou nesmyslná. Promlouvá Marek Benda

15.06.2013 9:48

Jak hodnotí události posledních dnů předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda? V rozhovoru pro Právo řekl, že případ Jany Nagyové považuje za trapný a úplatkářství v případě rebelů ODS zásadně odmítá. Z rozhovoru také vyplývá, že je mu líto ODS, která se podle něj začala pěkně nadechovat a tato kauza ji jistě poškodí.

V ODS vládne optimismus a obvinění jsou nesmyslná. Promlouvá Marek Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Jednání poslaneckého klubu ODS o podpoře premiéra se podle Bendy odehrávalo v posmutnělé atmosféře. „Při povodních jsme měli pocit, že veřejnost hodnotila výkon vlády poměrně pozitivně a do toho přijde nějaká policejní kauza. To nás vždycky mrzí,“ řekl.

Poslanecký klub ODS se usnesl, že premiér Nečas má jeho důvěru. Marek Benda tak podle svého vyjádření zatím nevidí důvod pro odstoupení vlády včele s Nečasem. Upozorňuje na to, že to po něm nežádají ani koaliční partneři.

To, že rebelové ODS složili mandát a po tom někteří z nich nastoupili do nějaké funkce, považuje Benda za zcela normální. Pro právo uvedl: „Já to pokládám za naprosto normální. Pokud to někomu připadá nenormální, tak já říkám, že příštím obžalovaným bych měl být já. Po svém zvolení předsedou poslaneckého klubu jsem domlouval, že se předsedou ústavněprávního výboru stane Stanislav Polčák a místopředsedy sněmovny Jan Hamáček a Jiří Pospíšil.“ Podle Marka Bendy jde o naprosto normální politický obchod.

Situace, kdy někdo dostane slíbené lukrativní posty výměnou za to, že nenechá padnout vládu, je nyní policií označováno za úplatek. Benda však pro Právo uvedl: „ I kdyby bylo prokázáno, že to bylo slíbeno předem, tohle fakt není úplatek.“ Podle Bendy to pouze znamená, že vykonáváte práci, za kterou dostanete zaplaceno. „To fakt ať obžalují mě, že jsem ve sněmovně domlouval ty změny ve výborech,“ dodal.

Nebude možné uzavřít žádnou politickou dohodu

Marek Benda ani prý nevidí důvod, proč by se bývalý náměstek ministra financí nemohl stát vrchním ředitelem Českého aeroholdingu, tedy podřízené společnosti. „Jestli někdo říká, že je to trestný čin, pak zrušme politiku. Pak nebude možné uzavřít žádnou politickou dohodu,“ míní Benda. „Taky můžu říct, že si Nečas se Schwarzenbergem udělili navzájem úplatek, že se jeden stal předsedou vlády a druhý místopředsedou a ministrem zahraničních věcí.

K obvinění Jany Nagyové, že jako šéfka kabinetu premiéra úkolovala tajnou službu, aby sledovala Nečasovu manželku, Benda říká, že ho to děsí „svou banalitou“. „Je to blbé, jestli se to opravdu stalo,“ míní.

Zároveň však pro Právo Benda dodává, že „v normálním státě, kde se lidé nechtějí předvádět, přijde policejní prezident nebo ministr vnitra, který se to od něj dozví, za ministrem obrany a řekne mu – prosím vás, máte pod sebou důstojníka, který zneužívá své pravomoci, odvolejte ho.“ Podle Bendy se to nedělá tím způsobem, že přijedou policejní eskadry na ministerstvo a tam seberou aktivního úředníka.

V rozhovoru pro deník Právo k případu Jany Nagyové dále říká, že je obviněna případě z banality. "Možná lehce ostudné, ale přesto banality,“ myslí si. „Já ale říkám, že ta obvinění, která byla nyní vznesena, mi připadají jako naprosto banální. Případ paní Nagyové mi připadá trapný a úplatkářství v případě rebelů naprosto zásadně odmítám,“ uvedl v závěru Marek Benda.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…