V komisi k Opencard bude i komunista Ondráček. ODS se zlobila

25.03.2014 17:10

Ve sněmovní vyšetřovací komisi k pražské kartě Opencard bude kromě poslanců Jana Chvojky (ČSSD), Daniela Korteho (TOP 09), Martina Novotného (ODS) a Ivana Gabala (KDU-ČSL) i komunista Zdeněk Ondráček. Právě ale jeho nominace zvedla ze židle poslankyni Janu Černochovou.

V komisi k Opencard bude i komunista Ondráček. ODS se zlobila
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

Členy devítičlenné komise k vyšetřování kauzy okolo pražské karty Opencard dnes zvolila sněmovna. Členy budou poslanci Jan Chvojka (ČSSD), Daniel Korte (TOP 09), Martin Novotný (ODS), Ivan Gabal (KDU-ČSL), Zdeněk Ondráček (KSČM), František Adámek (ČSSD), Bronislav Schwarz (ANO), Radek Vondráček (ANO) a Jiří Štětina (Úsvit). Předsedu komise by měli poslanci zvolit ve středu.

Komise by měla do konce roku prověřit policejní vyšetřování celého případu Opencard. V kauze bylo zatím nepravomocně odsouzeno několik někdejších úředníků. Kvůli Opencard je stíhána ale i většina členů pozdější městské rady včetně bývalého primátora Bohuslava Svobody (ODS) a současného primátora Tomáše Hudečka (TOP 09).

Autoři projektu z řad městských politiků v čele s bývalým primátorem Pavlem Bémem (ODS) v kauze ale obviněni nejsou, prozatím v případu vystupovali jen v roli svědků.

Poslankyně ODS Jana Černochová se pozastavila nad nominacemi komunisty Zdeňka Ondráčka, ale i Bronislava Schwarze, přitom jsou oba bývalými policisty.

„Když si přečtu, že bývalý policista, který má v komisi zasednout, Zdeněk Ondráček, od roku 2009 pracoval na protikorupčním útvaru, kde měl mimo jiné na starost právě případ Opencard, tak to ve mně skutečně vyvolává celou řadu pochybností," řekla Černochová a vyzvala klub Komunistické strany Čech a Moravy, aby ještě nominaci Ondráčka přehodnotil. Myslí si prý, že nominace Ondráčka je neúcta k práci ostatních lidí, kteří v této komisi budou pracovat.

„Pokud má komise pracovat nezávisle, neměli by tam být lidé, kteří by mohli být zpochybňováni," uvedla také Černochová, které se nepodařilo prosadit tajnou volbu členů.

Za vznikem komise stojí Huml

Iniciativu na zřízení komise v Poslanecké sněmovně vyvolal poslanec Stanislav Huml (ČSSD). K nápadu jej přivedl příběh bývalého úředníka magistrátu Jiřího Chytila, jenž kauzu odkryl. Chytil měl být podle příslibu policie údajně utajeným svědkem, ale nakonec byl i on v této věci obžalován.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Sněmovní vyšetřovací komise může podle zákona vyžadovat podklady, vyslýchat svědky nebo například vyžadovat nezbytná vysvětlení. V minulosti poslanci takto šetřili třeba prodej společnosti Unipetrol, výstavbu dálnice D47, arbitráž mezi CME a ČR, či kauzu společnosti Diag Human. Jenže mnozí poslanci si stěžovali na to, že poslanecká komise nikdy nic nevyšetří a případ se tak kvůli ní navíc jen zpolitizuje. Huml ale tvrdí, že pokud bude komise chtít něco vyšetřit, také to vyšetří.

Pražská karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka či průkazka do knihovny. Kritizovaný projekt stál už asi 1,25 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…