Vánoce jsou za dveřmi, ale sněmovna se ještě stihla pohádat

22.12.2014 12:15

Sněmovna schválila senátní verzi novely zákona o DPH, která má za cíl boj s daňovými úniky. Senátoři mimo jiné navrhli roční odklad zavedení daně 21 procent na prodej stavebních pozemků. O normě se ale poslanci hádali dvě a půl hodiny. Nakonec pro ní zvedlo ruce 137 poslanců, proti hlasovalo 31 ze 169 přítomných.

Vánoce jsou za dveřmi, ale sněmovna se ještě stihla pohádat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Firmy tak budou hlášení posílat do 25. dne následujícího měsíce, zatímco živnostníci jednou za čtvrt roku. Původní návrh pro obě kategorie počítal s měsíčním hlášením. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Jak uvedla ČTK, kontrolní hlášení mají začít fungovat od roku 2016. Jejich zavedení kritizovala pravicová opozice s tím, že zatíží podnikatele další administrativou. Podle vlády jde naopak o nástroj v boji s daňovými úniky. Senátor Miloš Vystrčil (ODS) dnes přímo na půdě dolní komory poznamenal, že delší interval pro podávání kontrolních hlášení se týká 231 tisíc drobných podnikatelů a živnostníků.

„Jsme principiálně proti kontrolním hlášením. Neschopnost státu vybírat daně nemůže zatěžovat poctivé podnikatele,“ zdůraznil předseda ODS Petr Fiala s tím, že nové kontrolní hlášení zasáhne čtvrt milionu plátců DPH, jimž nová povinnost nejen sebere čas, ale dokonce se jim i prodraží. Fiala tajé zdůraznil, že nová povinnost pro podnikatele je takovou přípravou k zavedení registračních pokladen.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) poslancům oznámil, že ministerstvo s oběma návrhy souhlasí. To ale poněkud vyvdelo z rovnováhy předsedy poslaneckých klubů ODS a TOP 09 Zbyňka Stanjuru a Miroslava Kalouska. Podle nich Babiš couvl od svých původních návrhů.

"Topka" pro to hlasovat nemůže

„I když senátoři návrh vylepšili, TOP 09 pro to hlasovat nemůže,“ poznamenal k tomu topkař František Laudát.

Novela má také do nově vzniklé desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty zanést suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Jde například o mouky a směs pro výrobu bezlepkového chleba a další suroviny z luštěnin nebo brambor. Tyto suroviny navíc musí splňovat požadavky příslušné směrnice Evropské komise.

Novinkou je reverse charge

Novinkou v novele je rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. V případě poskytnutí služeb nebo dodání zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Cílem je zamezit podvodům. Přenesení daňové povinnosti novela rozšiřuje vedle nynějšího převodu povolenek na emise skleníkových plynů nově například na dodání mobilních telefonů nebo některých plodin.

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura ale k tomu poznamenal, že podnikatelé budou muset kvůli koupenému mobilu či tabletu hlásit finančnímu úřadu reverse charge.

Předloha naproti tomu ponechává limit pro povinnou registraci k dani na současném milionu korun, ačkoli se podle platného zákona měl od příštího roku snížit na 750 tisíc korun. Vláda argumentuje například zvýšením administrativy, které by nižší limit přinesl.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl minulý týden, že koalice doporučila svým poslancům, aby hlasovali pro senátní verzi novely zákona. Podle něj je tato verze přijatelnější pro podnikatele.

Jermanová je nadzvedla ze židlí, bouchali i do lavic

Těsně před hlasováním poslance pravicové opozice rozlítila místopředsedkyně komory Jaroslava Jermanová (ANO), která schůzi v tu chvíli vedla. Okřikla totiž senátora Miloše Vystrčila (ODS) při jeho závěrečné řeči a řekla mu, aby hovořil k věci. To se ale pranic nelíbilo poslancům z ODS a TOP 09, kteří svůj nesouhlas dali najevo bušením do lavic.

„Dovolte, abych vznesl námitku proti tomu, jak jste se chovala k našemu kolegovi ze Senátu. Nebyl žádný důvod, abyste mu skákala do řeči a peskovala ho!“ zmínil k tomu šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura s tím, že Vystrčil pouze ve sněmovně poskytl informaci, kterou člen vlády odmítl poskytnout nebo nepovažoval za potřebné ji poskytnout.

„To, že členové vlády na otázky neodpovídají a mlčí, to je jedna věc. Ale neviděl jsem žádný důvod a neznám žádné ustanovení jednacího řádu, které by pan senátor porušil. A i kdyby mírně vybočil z našich jednacích - je tady host, já také přesně neznám jednací řád Senátu, tak si myslím, že jistá velkorysost by se k tomu slušela,“ dodal Stanjura s tím, že se člena horní komory prostě zastat musí a byl by rád, kdyby Jermanová všem měřila stejně.

„Myslím, že to bylo krajně nešťastné od vás," sdělil k tomu také místopředseda klubu TOP 09 František Laudát.

"V případě, že budete důsledně trvat na tom, že každému odeberete slovo, když nabude někdo z vedení němovny dojmu, že to není k věci, tak by se tady někteří ministři v podstatě stali mlčícími sfingami, protože téměř nikdy, včetně ministra financí, nemluví k věci," doplnil Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…