Varování: Pravicoví fanatici, Petr Nečas lže. A kdo lže, ten i krade

30.06.2012 10:36

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Opět dva muži opačných politických názorů v aréně komentáře uplynulých dnů. Poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera tentokrát ParlamentnímListům.cz poodhalí své názory ohledně jediného tématu - nuceného odchodu exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z vlády.

Varování: Pravicoví fanatici, Petr Nečas lže. A kdo lže, ten i krade
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Páteční průzkum společnosti SANEP, která zjišťovala, jak se občané dívají na odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) ukázal, že téměř osmdesát procent dotázaných stojí na Pospíšilově straně a s postupem premiéra Petra Nečase nesouhlasí. Necelá polovina veřejnosti je pak přesvědčena o tom, že Pospíšil byl nejschopnějším ministrem Nečasova kabinetu. A co na to Jiří Koskuba?

„Na tuto novou kauzu, která na čas mistrně zastřela i dění kolem „čudného“ nákupu údajně luxusních, ale nepříliš funkčních armádních letounů CASA, je nutno pohlédnout z několika úhlů. A položit si klasickou otázku: qui bono, komu to slouží?“ řekl úvodem svého komentáře poslanec ParlamentnímListům.cz.

Není pravda, že to tu ještě nebylo...

A přiznal, že i jeho zarazila náhlost a rychlost, se kterou premiér a na jeho návrh pak prezident jednali.

„Nicméně mnozí komentátoři se velice mýlí, praví-li, že tohle tady ještě nebylo. Zřejmě zapomněli na expremiéra Paroubka, který stejně náhle a rychle zasáhnout taky uměl. Kupříkladu na postu ministryně zdravotnictví. To znamená, že JUDr. Jiří Pospíšil v tomto směru není zase až tak výjimkou. Naopak jsem rád, že mnozí připomněli jeho již takřka šestileté působení v ministerské funkci na rezortu spravedlnosti. Dostal tuto možnost na můj vkus jako až velice mladý člověk. A tím dostal i dostatečný čas a vůbec šanci vyrůst, vyzrát. Uznávám, že ji využil. Navíc je to slušný a pracovitý člověk. Byť politický protivník, měl a má mou úctu,“ pokračoval dál v komentáři Koskuba.

Dodal, že si nemyslí, že po šesti letech, přes jisté zlepšení, je česká justice zase v tak skvělé kondici.

Někdo je před zákonem rovnější..?

„Jistě nemusím připomínat, že všichni jsme si rovni. Máme přece demokracii! Ale stále jsou si někteří  rovnější, než ta zbývající většina. V životě i před zákonem. A rozhodně nemám na mysli toliko pana Janouška. Uznávám, že nemusí pršet, jen když kape. Ale pořádný a vytrvalý deštík by nejen spravedlnosti v této zemi prospěl ještě více. Ostatně nejen já na něj čekám již více než 22 let. Nerad bych se tak pana ministra Pospíšila dotknul. Ale nemyslím si, že přes svou snahu byl zase vysloveně spasitelem české justice. Přesto vnímám, že zvláště s ohledem na celé složení a stavbu současné vlády, je jeho odchod ztrátou. Zvláště při srovnání s některými jeho předchůdci. Včetně těch z našich koaličních vlád - jako kupř. známý "Katařan" pan JUDr. Němec. Nu a vyjde-li jeden z tipů na jeho nástupce, bude se to jistě zdát ztrátou ještě větší,“ udělal narážku Koskuba na spekulace o tom, že by se nástupcem Pospíšila mohl stát Marek Benda (ODS).

Koskuba dál připustil, že plně chápe snahu ministra Pospíšila, kdy potřeboval mimo jiné miliardu navíc na chod českých věznic. Na druhé straně ale Koskuba připomíná, že byl Pospíšil přece ministrem vlády tzv. rozpočtové odpovědnosti, a jako ministr i jako poslanec zvedal poslušně ruku pro katastrofy, které tak dopadly i na jiné, než jeho lidi.

Pospíšil mlčel, když se hlasovalo o škrtech i restitucích...

„To mu zřejmě už tolik nevadilo. Nevím, že by se ve sněmovně zastal seniorů, policistů, hasičů, učitelů, mladých rodin a hlasoval proti škrtům na nich prováděným. Byť tito lidé neprovedli nic jiného, než že si tuto vládu zvolili. Je to možná hloupé, ale ne trestné. Nehlasoval ani proti "tupým účetním operacím", jako navyšování DPH. Které pak, světe div se, huntuje nejen české zdravotnictví. Dokonce právě jako ministr spravedlnosti veřejně nezkritizoval a nenapadl vládní formu církevních restitucí. Je mi to poněkud líto. Ani nám oranžovým skutečně nejde o to, církvím nevrátit nic. To je účelová a hloupá lež těch, co to tvrdí a co se sami třesou na správu a následné zašantročení vydaného,“ vysvětlil Koskuba. S tím, že sociálním demokratům jde hlavně o zákonnost a neprolomení Benešových dekretů.

„To snad je i jeho parketa, jako právníka, jako člena národně smýšlející ODS, jako ministra spravedlnosti a tím člena vlády ČR, ne? Uvidíme, co učiní, bez ohledu na stranickou disciplínu, jako poslanec. Včera se objevila informace, že dokonce i lakotný pan ministr financí s touto miliardou navíc pro vězeňství souhlasil. Svým způsobem nepřímý důkaz toho, že pan premiér této země nám lže. Není to jistě již pro mnohé s výjimkou pravicových fanatiků překvapivé. Ale každý doklad navíc se hodí. Protože kdo lže, ten často i krade,“ pokračuje dále v komentáři týdne Jiří Koskuba.

Země je ve srabu, škoda každého politika kterého mašinérie korupce pohltí

Podle něj však nelze vyloučit ani přímý osobní zájem Miroslava Kalouska.

„Nu, jako opoziční politik bych měl vlastně jásat. To by však bylo příliš krátkozraké. Tato zem je v takovém srabu, že je škoda každého slušného politika, kterého mašinérie korupce, kmotrovství, tupé stranickosti a lobbismu sešrotuje. A každé další doby, kdy láska a pravda dostává na zadek od lži a nenávisti. Pak to vypadá, jak to vypadá. Osobně zdůvodnění premiéra týkající se odvolání ministra spravedlnosti a svého vlastního místopředsedy nevěřím ani za mák. Ostatně já mu již věřím málokdy. Ale potěšilo mne, že tentokrát nás je opravdu, ale opravdu daleko více. A nejen z opozičních řad,“ konstatoval dále Koskuba.

Krok premiéra se dá vlastně vítat. Znemožnil se, říká Koskuba

Na závěr pak překvapil tím, že tento krok premiéra vlastně vítá. „Proč mu bránit v tom, aby se jako premiér za každou cenu poslepované vlády postavené na bezcharakterních nikým nevolených dezertérech znemožnil? A znemožnil naprosto nejen jako premiér, ale i jako předseda ODS? Je již na čase. Já jsem opravdu nečekal, že právě od něj bude foukat příznivý vítr do plachet stoupajících preferencí KSČM. A že jako nejvyšší představitel občanských demokratů rovněž tak pomůže zastřít malérky jeho sice bratrské, ale velmi konkurenční TOP09. Nám, oranžovým, škodí hlavně předsedové bývalí. ODS má holt zase náskok,“ uzavřel komentář uplynulého týdne pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Kubera: Jisté symptomy možného odvolání se občas vyskytly, ale...

Podle senátora Jaroslava Kubery náhlé odvolání Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnosti překvapením jednoznačně bylo. "A to i přesto, že se čas od času jisté symptomy toho, že k tomu třeba dojít mohlo, objevily. Ovšem ta cena, kterou za to premiér zaplatí, bude zřejmě daleko vyšší. A proto nevěřím tomu, že by šel do takového rizika jen kvůli spekulacím, jež se v souvislosti s tím hned objevily - byť na nich může něco být. Bohužel, se obávám, že tam bude ještě něco daleko horšího, závažnějšího, a proto opatrný Nečas, tak jak ho znám, musel takto radikálně vystoupit," uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera.

Zdůraznil, že dočasně opravdu tato kauza ODS poškozuje a poškodí."V tom mají ty hlasy pravdy. I mně to píše hodně lidí, dokonce mi radí, abych z ODS vystoupil, že tak hravě opět obhájím svůj senátorský post, když s tou stranou nebudou spojován. To já ale neudělám, to se přece nedělá. Bohužel, málokdo si uvědomuje, že ODS poškozuje ve velké míře i kauza Davida Ratha. Lidi totiž tím opět docházejí k názoru, že všichni politici jsou jedna banda.," reagoval dál Kubera ve svém komentáři týdne.

Demonstrace za Pospíšila? Kdybych věřil špionážním fantaziím, možná, že se tak někdo chce dostat do politiky

Jelikož na podporu Pospíšila byly v Praze dvě demonstrace, určitě se nabízí otázka, zda se senátor domnívá, že byly oprávněné.

"Víte, skoro se nabízí otázka při všech těch demonstracích, které se pořád nkde konají, jestli někdo netahá z pozadí za drátky, neburcuje schválně lidi, aby si tím vytvořil sám prostor pro svůj vstup do politiky. Je to ovšem tak velké špionážní téma, kterým jsem nikdy v životě nefandil, že tomu pořád nechci věřit - je to totiž pro mě velmi vzdálený svět. Pokud někdo demonstraci za Pospíšila zorganizoval, proč ne, je to právo každého. Viděl jsem spoustu demonstrací ve světě, placené lidi, kteří se demonstrováním živí, nemůžeme se divit tomu, že to je i tady. To, že se mezi organizátory objevil třeba i Ondřej Liška ze Zelených, napovídá, že tam snahy o další politické body jednoznačně jsou," uzavřel Kubera.

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…