Ve sněmovně řádil falešný exekutor

25.09.2012 20:30

V minulých dnech řádil v Poslanecké sněmovně „exekutor“. Sněmovní zdi totiž oblepil jakousi napodobeninou samolepek, kterými označují majetek dlužníkům právě exekutoři. Jenže na té sněmovní samolepce bylo k nápisu „exekučně zabaveno“ ještě připsáno, že za vše může Jiří Pospíšil, který "spolupracoval s exekutory“. Samolepky měly kromě jiného viset i na dveřích pánských toalet.

Ve sněmovně řádil falešný exekutor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil má i po třech měsících od svého odvolání z postu ministra spravedlnosti máslo na hlavě. Tedy alespoň obrazně.

"Exekučně zabaveno - umožňuje zákon z pera JUDr. Jiřího Pospíšila ve spolupráci s exekutory," je napsáno na letáčku, který kdosi prý vylepil na pánské záchody ve sněmovně minulý týden, a to právě v době, kdy Pospíšilův nástupce Pavel Blažek (ODS) představoval poslancům novelu občanského soudního řádu. Tato norma se totiž vrátila do sněmovny s úpravami ze Senátu a kromě jiného má zpřísňovat podmínky pro činnost exekutorů.

Že letáček, kde se kromě dehonestace Pospíšila skví namísto razítka s nápisem „soudní exekutor“ i jakási slovní hříčka „s ledovým klidem, zabavovat věci lidem“, visí i na pánských toaletách, práskl ParlamentnímListům.cz zdroj, který samolepku do redakce zaslal. Jenže zdroj chtěl zůstat v anonymitě. A tak ParlamentníListy.cz pátraly, zda je povídačka pravdivá.

Nikdo z opozice si nevšimnul

„Já jsem nic takového na toaletách neviděl,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Komunista Jiří Dolejš byl dotazem také zaskočen. „O ničem takovém nevím,“ poznamenal Dolejš k samolepce. Jeho kolegyně z klubu KSČM Zuzka Bebarová – Rujbrová se napřed zasmála a odvětila, že ona na pánské toalety zásadně nechodí. „Ani já jsem o tom nic neslyšela,“ řekla.

Podobně reagoval i další komunista Miroslav Opálka. „Nic o tom nevím. Podle mne nic na zdech toalet vylepeno nebylo,“ zavrtěl hlavou. Negativně se vyslovil i další poslanec z KSČM Petr Braný. „Tohle slyším poprvé, toho jsem si nevšiml,“ reagoval na samolepku. „Ono také je důležité, na které z těch toalet to bylo. Tady ve sněmovně je jich totiž víc,“ poznamenal se smíchem Braný. „Zkuste se zeptat někoho z Věcí veřejných,“ dodal.

Poslanec Věcí veřejných Petr Skokan ale neví nic o tom,  že by kdy mezi poslanci nějaký falešný exekutor řádil. „Já žádnou takovou samolepku nikde neviděl. S nikým jsem se o něčem podobném ani nebavil. Vím, že Věci veřejné mohou jaksi za všechno, ale na klubu jsme se o ničem takovém nikdy nebavili. Kdybychom za to mohli, tak bych teď spontánně vyskočil a řekl ´no jasně, že má tenhle leták pravdu! Škoda, že těch samolepek nebylo víc!´ Ale fakt o ničem nevím,“ uvedl Skokan pro ParlamentníListy.cz.

„Neznám postoj Jiřího Pospíšila k těm všem věcem kolem exekutorů a ani mi není známo, že bychom takto chtěli Pospíšila dehonestovat. My jsme se za něj spíše tak trochu stavěli, když ho pan premiér odvolal,“ dodal Skokan.

Babák samolepku viděl v kuloárech

Bingo padlo až ve chvíli, kdy ParlamentníListy.cz oslovily místopředsedu poslaneckého klubu Věcí veřejných Michala Babáka. Jen on si totiž vzpomněl...

„Já jsem tu nálepku viděl. Ale ne na pánských záchodech, ale na vstupu do poslaneckých kuloárů. Bylo to vylepené na dveřích. Asi to lepil nějaký vtipálek, ale ani já nevím, kdo to byl. Věci veřejné ovšem s tím rozhodně nemají nic společného,“ zdůraznil Babák.

Podle něj ale má letáček pravdu. „Pokud se ptáte přímo, jestli šel Pospíšil jako ministr na ruku exekutorům, tak na sto procent ano. On ale šel na ruku nejenom exekutorům, ale i insolvenčním správcům. Za jeho období se totiž stalo mnoho insolvenčních podvodů a to si myslím, že může být ještě větší problém, než že šel na ruku exekutorům,“ dodal Babák.

Lze předpokládat jeho aktivní spolupráci s komorou

Nakonec nebyl ani zdaleka sám, kdo se do exministra takzvaně obul. „Je skutečností, že Pospíšil byl předkladatelem návrhu zákona o exekutorech, a tak lze předpokládat jeho aktivní spolupráci s Exekutorskou komorou. Takže až potud ten informativní letáček, tedy tato nálepka, nelže. A pokud jde o ty důsledky, tak si myslím, že nálepka, která není proti ničemu, sama ukáže na autora a občané se podle toho zařídí,“ poznamenala  "rudá" poslankyně Bebarová – Rujbrová.

„Jakási byť formální kontrola ze strany justice by ale představovala určitou brzdu, nebo překážku proti těm nejagresivnějším postupům některých exekutorů," pronesla pak na konto údajně někdy nečinného Pospíšila. "Já ale nechci házet všechny do jednoho pytle, neboť na druhou stranu i věřitel musí mít možnost své pohledávky vymoci. Ovšem způsoby, ke kterým se někteří členové Exekutorské komory v poslední době uchylovali, jsou skutečně na hranici trestního činu útisku nebo vydírání,“ dodala Bebarová – Rujbrová.

„Samozřejmě, že si Pospíšil ještě coby ministr udělal kolem exekutorů pole působnosti – kdo za ním ale stál, to nevím. Ta hiearchie může začít i od prezidenta. Byl to podle mne tlak liberální části o tom, že dluhy se platit musí. Já si myslím, že jestli tomu Pospíšil nějak ´pomohl´, tak už proto, že je u nás stále složitá vymahatelnost práva. Exekutoři byli kdysi jedním ze záchytných bodů pro lidi, neboť soudy v té době pracovaly pomalu,“ doplnil pak k dotazu Pospíšilovy možné spolupráce s exekutory Petr Braný z KSČM.

O tom, že se za působení Pospíšila v čele ministerstva spravedlnosti práce exekutorů jaksi „rozbujela“, je pak přesvědčen i šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Tejc chce předložit razantní novelu

„Za působení Pospíšila se skutečně práce exekutorů spíše rozbujela, než že by jí bylo učiněno zadost. Podle mého názoru není ani tak problém v zákonech, jako spíše v prvotním nastavení a v tom, že se postupně zákon neupravoval na základě zkušeností, které jsme měli s výkonem této profese. Ministerstvo hlavně dlouhou řadu let zanedbávalo kárnou pravomoc, které mělo v kontextu s kontrolou exekutorů. Pan exministr je tak vinen spíše tím, že dlouhou dobu zavíral oči před tím, co se děje, než že by ty zákony byly nastaveny úplně chybně. Jedna věc je změna zákona a druhá věc je kontrola, kterou ministerstvo nečinilo,“ řekl Tejc ParlamentnímListům.cz.

Podle jeho názoru si ale zákony zaslouží změnu. „Já osobně se chystám předložit novelu, která by měla být poměrně razantní ve vztahu k exekutorům. Mrzí mne, že neproběhla věcná debata nad návrhem, který se nyní vrátil ze Senátu, což se týká otázky nákladů u drobných pohledávek. Neboť není normální, aby lidé platili, když dluží 200 korun až 18 tisíc na náklady řízení a exekuce,“ dodal Tejc.

Pospíšil: Zákon o exekutorech vznikl, kdy já ve sněmovně nebyl

Sám exministr Pospíšil pak na to, zda letáček ve sněmovně viděl, neodvětil. K jeho obsahu ale řekl: „Nekvalitní zákon o exekutorech vznikl v době, kdy vládla ČSSD v roce 2001. Já jsem tehdy nebyl ani poslanec. Za mého ministrování bylo přijato několik novel, které omezily pravomoci exekutorů, omezily pravomoci komory a snížily odměny exekutorům. Je tedy lží, že za mě pravomoci rostly.“

Co novela občanského soudního řádu, která byla poslanci odhlasována minulý týden a která údajně zpřísňuje podmínky pro činnost exekutorů, ale vlastně obsahuje? Například uvádí, že dlužníci budou před podáním žaloby dostávat povinně výzvu, aby dluh dobrovolně zaplatili. Exekuce se budou v některých případech spojovat do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři po dohodě s majitelem vracet na místo, odkud ji vzali. Jenže norma kromě jiného obsahuje i vypuštění soudního nařízení exekucí, což je podle mnohých odborníků právě hodně sporné.

Připomeňme, že za uplynulý rok došlo k navýšení počtu exekucí. Soudy jich totiž nařídily o 243 tisíc více než v roce 2010, celkem 936 tisíc. Vyplývá to ze statistických údajů Exekutorské komory České republiky (EKČR) zveřejněných nedávno.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…