Véčkařský kandidát do Senátu: Kdo tu korupci vytvořil, ať si ji uklidí

23.08.2012 7:09

Politiku po dvou letech ve sněmovně nesnáším, ale chci pomoci očistit Věci veřejné, říká královéhradecký poslanec Jiří Štětina. Oznámení o jeho kandidatuře ve volebním obvodu Náchod bylo pro mnohé překvapením. Volební témata má celkem tři-zdravotnictví, ekologii a dopravu. Že jako senátor dokáže nějak výrazně změnit běh věcí, ale voličům slibovat nebude, prý by lhal.

Véčkařský kandidát do Senátu: Kdo tu korupci vytvořil, ať si ji uklidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Štětina

Poslanec Jiří Štětina patří ve sněmovních lavicích k těm méně výrazným. Velké ambice v této oblasti prý ostatně ani nemá a není ani členem politické strany, za kterou kandidoval. Možná i proto byl bývalý ředitel královéhradecké záchranky, kterého se před volbami 2010 snažila jako nestraníka získat většina partají, jedním z příkladů účinnosti tzv. kroužkování na kandidátkách. Předstihl i volebního lídra VV na Královéhradecku Jana Hrdinu, který se po volbách stal jeho poslaneckým asistentem.

Ačkoliv podle svých slov nechtěl po skončení mandátu v politice pokračovat, čeká jej v případě podzimního úspěchu dalších šest let mezi politickými matadory, tentokrát v senátních lavicích. Chce především očistit jméno Věcí veřejných a ve své senátorské kampani právě otázky typu ´proč kandidujete právě za VV´ očekává a těší se na ně. "Nechtěl jsem pokračovat. Jenže když jsem se zeptal, jestli se mnou náhodou nepočítají do senátních voleb, odpověděli, že ano. Zeptal jsem se tedy znovu, zda to mám brát jako svého druhu rozkaz. A lidé z vedení VV mi řekli, že ano," popisuje pro ParlamentnímListům.cz změnu názoru s nadsázkou poslanec.

Dokázali jsme odvolat Veseckou. I to chci lidem v kampani připomenout

"Mně je úplně jedno, že VV mají aktuálně 1,5 procenta. Je to strana, která se konkrétními činy postavila proti korupci, dosáhla jednoznačných úspěchů jako třeba výměny policejního prezidenta a odchodu Nejvyšší státní zástupkyně Vesecké, což jsou i podle protikorupčních organizací právě ty kroky, díky nimž se daly věci do pohybu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Štětina s tím, že na VV jej láká právě usilovná snaha velkých stran je zlikvidovat jak kvůli nepohodlnosti protikorupčního programu, tak díky nebezpečně vysokému, jedenáctiprocentnímu zisku ve volbách, což se prý v Česku neodpouští.

Štětinu na Senátu láká menší spjatost jeho členů s mateřskými partajemi, stejně jako možnost zaměřit se na řešení regionální problematiky. "Díky své profesi znám velkou část regionu. Proto jsem zvolil tři okruhy otázek. Především se zaměřím na dopravu. Voliči ode mne nemohou očekávat žádné sliby ve věci zbudování obchvatu města. Jsem proti, protože dálnice nepovede přes Náchod, ale jinudy," říká Štětina.

Nová nemocnice a stop těžbě břidličných plynů

Klasickým tématem bývalého šéfa záchranky je samozřejmě zdravotnictví. Chce prý zařídit dostupnou lékařskou péči nejen pro obyvatele velkých měst, ale i malých obcí v poměrně odlehlém regionu, jakým Náchodsko bezesporu je. "V náchodské nemocnici se dělá velmi dobrá medicína, ale v otřesných podmínkách. Je zde nutnost postavit novou nemocnici, přičemž tuto snahu jako obvykle provázejí různé pomluvy a tlaky. Výše investice je 1,3 miliardy, což je o 700 milionů méně než původní odhad. Náchod je posledním okresním městem, kde se nemocnice nemodernizovala, což musíme změnit," slibuje Štětina.

Jeho posledním volebním tématem je ekologie. jako náchodský senátor se chce všemi prostředky zasadit o zákaz těžby břidličných plynů. "Dokud se budou používat současné technologie, které ničí přírodu, budu tvrdě hájit přání občanů Náchodska, tedy žádné vrty," slibuje Štětina.

Tím pro něj prý výčet volebních témat končí. "Nečekejte ode mne během kampaně slova typu ´společně proti korupci´, to opravdu ne. Kdo zde korupční prostředí vytvořil, ať si po sobě ten nepořádek uklidí," uvedl ParlamentnímListům.cz poslanec VV.

Na senátora kandiduje na Náchodsku celkem jedenáct lidí, mezi nimi i Štětinovy kolegyně ze sněmovny Zdeňka Horníková (ODS) a Soňa Marková (KSČM). Náchodsko je také jedním z okrsků, kde se o zisk mandátu pokusí i kandidát Babišova politického hnutí ANO 2011.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…