Velká předpověď voleb: Babišovi ujíždí vlak. Rýsuje se překvapení, zmíněn i Karel Gott

04.07.2014 11:02

Pražští pravicoví voliči budou mít v komunálních volbách nebývalý výběr, proto mohou vyhrát poprvé v metropoli sociální demokraté. Vzhledem k roztříštěnosti politické scény bude stačit k výhře ve volbách kolem patnácti až sedmnácti procent. A jaká se rýsuje pravděpodobná koalice na pražské radnici po podzimních volbách? Vytváří se blok – hnutí ANO, hnutí Pro Prahu a ČSSD, lidé z těchto stran už mezi sebou podle komentátora Reflexu Bohumila Pečinky čile vyjednávají.

Velká předpověď voleb: Babišovi ujíždí vlak. Rýsuje se překvapení, zmíněn i Karel Gott
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Pravicový volič bude podle politologa Jana Kubáčka v hlavním městě tentokrát dost tápat. „Bude to mít složitější, když bude volit pravicovou alternativu. Bude se rozhodovat mezi Demokraty Jana Kasla, TOP 09, ODS, trojkoalicí lidovců, zelených a starostů, hnutím ANO a hnutím Pro Prahu, které chce také navázat na starostenskou zkušenost. Dá se očekávat ještě kandidátka strany Pirátů, a to mluvíme o těch hlavních viditelných aktérech,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog.

Babiš odmítnutí neodpouští, Kasl bude pod velkým tlakem

Jedním z letošních velkých překvapení je podle Kubáčka fakt, že se exprimátor Jan Kasl znovu rozhodl jít do voleb vlastní cestou, i po negativní zkušenosti nedohody s hnutím ANO Andreje Babiše. „Myslím, že to jméno bude pro voliče atraktivní,“ uvedl na adresu kdysi oblíbeného pražského primátora. Ale na jeho úspěchu bude záležet, jestli se neobjeví nějaká aféra. „Myslím, že kvůli tomu, že se rozešel s Babišem, bude pod obrovským tlakem negativní kampaně a snahy ho vynulovat z veřejného života, protože Babiš odmítnutí neodpouští,“ předpovídá bývalému pražskému primátorovi budoucí těžkosti politolog.

Hudeček je konfliktní primátor a nositel negativních zpráv

Dokázaly si politické strany vybrat vhodné lídry kandidátek tak, aby zaujaly voliče? Podle odborníků většinou ano. „Strany cílí na své tradiční voliče. Ale úspěch kandidátek ovlivní víc věcí. Lídr TOP 09 a současný pražský primátor Tomáš Hudeček bude závislý na tom, jak dělný tým bude mít v zádech a jak se mu podaří dotáhnout bolesti města, ale už tam nebude tak úspěšný potenciál oslovování cílové skupiny, protože pro mnohé je to primátor konfliktní, nositel negativních zpráv. Je to příliš excentrický bojovník v době, kdy mnozí Pražané chtějí spíš rozvážného, klidného týmového hráče do doby nepříznivé,“ láme Jan Kubáček hůl nad minulým vítězem voleb. A pražské TOPce také nepřispívá rozhádanost, která vyplouvá čím dál víc na povrch.

Je otázka, jestli Ludvík dokáže přebít aféru kulichů

Exprimátor za ODS, lékař Bohuslav Svoboda může podle politologa zacílit na pevné jádro voličů ODS, jestli ponese osobní téma do kampaně. „Zatím je nevýrazný, šedivý,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz lídra kandidátky občanských demokratů Kubáček. Fakt, že ČSSD vsadila podobně jako ODS na bílý plášť, je podle něj promyšlená taktika. „Ale bude záležet na tom, jestli se řediteli nemocnice Motol podaří přijít s výrazným tématem a přebít aféru kulichů, kterou si za sebou nese,“ připomněl někdejší pobuřující vystoupení ředitele Miloslava Ludvíka, které se dostalo na veřejnost a v němž vyzýval zaměstnance nemocnice, aby se chovali vstřícně ke kulichům. Tak nazýval vlivné pacienty z ministerstev, kteří rozhodovali o štědrých dotacích pro motolskou nemocnici. U trojkalice zelených, lidovců a starostů si Kubáček není jist, že vybrali charakteristického viditelného kandidáta. „Jim by seděl nějaký Jan Švejnar, který by z každé strany vystihoval nejdůležitější hodnoty,“ je přesvědčen politolog.

Hnutí Pro Prahu musí prodat značku

Hnutí Pro Prahu je podle expertů zatím málo čitelné. „O lídrovi Zbyňkovi Passerovi moc nevíme, zatím se nevyprofiloval žádným výrazným tématem, je to velká neznámá, podle jména si každý vybaví spíš jeho bratra, člověka mnoha investičních projektů, ale také člověka mnohé nové zástavby, která není úplně všude v pražských čtvrtích přijímána s nadšením,“ upozornil Kubáček na problém hnutí miliardáře Radima Passera. Hnutí Pro Prahu už začalo volební kampaň, což politolog považuje v této situaci za logické. „Pro zcela nový subjekt, který je neznámý a lidé neznají jeho název, neumí si zařadit jméno lídra a program, je naprostá nutnost se začít profilovat už teď. Ale je léto, musí to být hravou formou, hnutí nesmí zatěžovat žádným konfliktem,“ objasnil politolog, že jde hlavně o prodej značky, což je jistá povinnost u nového subjektu, který nemá zakódované jméno. „Jiná situace je u Jana Kasla, ale před podobným dilematem stojí trojkoalice lidovců, starostů a zelených, aby vysvětlila ideu spolupráce a identitu,“ dodal politolog.

ANO musí postavit do čela někoho jako Karla Gotta, jinak mu ujel vlak

Hnutí ANO ještě nemá lídra, jeho zatím marné hledání začíná být předmětem posměchu. „Bezesporu to nekonečné hledání, zatím s neúspěchem, kandidáta na primátora za hnutí ANO ubírá Andreji Babišovi jistou dynamičnost. Proto nepředpokládám, že bude v Praze tak dominantní, protože ANO boduje u nespokojených a nestabilních voličů z menších měst, frustrovaných z chování ODS, ale i stran protestních a částečně i sociální demokracie,“ vysvětlil politolog, že Praha víc sází na městského uvážlivého voliče. „Pokud se jim nepodaří najít prototyp profesora, lékaře, vysokoškolskou autoritu, nezpochybnitelného odborníka, pak si myslím, že ten vlak Babišovi do značné míry ujíždí a ztrácí potenciál nového směru, nového proudu, protože kandidátku sestavuje pomalu, bolestně, často ze starých tváří, a to Pražané neradi vidí,“ konstatoval Jan Kubáček.

Také komentátor Bohumil Pečenka míní, že dlouhé hledání lídra kandidátky může ANO poškodit. „Ale mohou to smazat jediným způsobem, když do čela postaví někoho, kdo tyhle pochybnosti přehluší. Někoho jako Karla Gotta. Myslím, že jsou dost blázniví na to, aby to udělali. Do téhle situace se vehnali, nic jiného jim nezbývá,“ ukázal známý publicista Babišovi cestu, jak se dostat z prekérní situace, do kterého se vlastní vinou dostali.

O vítězi rozhodne jedno, dvě, tři procenta navíc

Oba odborníci se shodují v jednom, pražská politika bude po volbách roztříštěná. „Ty tam jsou doby, kdy měla ODS v Praze přes 40 procent nebo TOP 09 přes 30 procent, teď bude mít vítěz patnáct nebo sedmnáct procent,“ je přesvědčen komentátor Reflexu. O vítězi budou podle něj rozhodovat jedno, dvě, tři procenta, protože strany mají podobný profil. „Může z toho vzejít jakýkoli vítěz,“ říká ParlamentnímListům.cz Pečinka, dokonce poprvé v Praze může zvítězit i sociální demokracie, protože na levici není takový nával jako na pravici. „Díky fragmentaci politické scény není ČSSD poprvé v hlavním městě bez šance. Jestliže je správná premisa, že vítězi bude stačit 15 až 17 procent, mohou zvítězit, protože pravicová scéna je daleko víc roztříštěná,“ připustil.

Odborníci očekávají tvrdou negativní kampaň plnou afér

Podle politologa Jana Kubáčka je politická nabídka mnohem pestřejší. „Připomíná to změnu televizního programu, kdy z nějakých třech relativně vyprofilovaných, a tím pádem masových kanálů se přešlo digitalizací rázem na deset velice podobných, avšak roztříštěnějších televizí. Tady to bude podobné, z několika kamenných, relativně vyprofilovaných politických stran se přejde na téměř desítku alternativních politických stran, kde jsou jak ty staré kamenné, tak i nové, velmi často s podobným programem,“ prohlásil, že pro voliče to bude mnohem pestřejší výběr. O to intenzivnější bude podle Kubáčka volební kampaň. „Počítám, že budeme svědky mnoha kontroverzí, mnoha afér,“ připustil, že větší roli bude hrát negativní kampaň.

Výsledek pražských voleb neovlivní celostátní politiku

Důsledkem široké nabídky bude, že v magistrátním zastupitelstvu zasedne víc politických subjektů. Ale odborníci si nemyslí, že by výsledek komunálních voleb v metropoli ovlivnil celostátní politiku. „Vzhledem k tomu, že výsledky budou zřejmě roztříštěné, subjekty budou podobné velikostí, váhou, s podobnými preferencemi a podobnými výsledky, nemusí to mít velký dopad na celostátní politiku,“ prohlásil Jan Kubáček, protože i strany, které nebyly moc silné, mohou mít slušný výsledek, protože ostatní budou lovit v podobném rybníku. „Zkrátka bude střet mezi voliči TOP 09, Jana Kasla, trojkoalice, případně hnutí ANO, nového hnutí Pro Prahu nebo Piráty, takže tu může vzniknout situace, že tady bude pět podobně silných subjektů. Takže ODS a ČSSD může být uklidňována pocitem, že současně papíroví vítězové se mohou oslabovat podobnými profily kandidátů, podobnými tématy a cílením na podobné skupiny voličů,“ shrnul Jan Kubáček. I publicista Bohumil Pečinka si nemyslí, že by pražské volby měly vliv na celostátní politiku. „Asi ne, protože Praha se víc a víc odpoutává od ostatních částí země, když si vezmeme v časové řadě poslední čtyři, pět voleb, je to stále odlišnější,“ uvedl. V tomto směru bude podle něj zajímavé sledovat spíš senátní volby, protože sociální demokracie obhajuje 23 mandátů z celkem 27 obvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…