Velkopanské okřikování, nevychovaný drzý spratek. Své země ohrožují nelegálními uprchlíky a za teroristické útoky chtějí trestat nás!? Macron kritizoval Visegrád a už je zle

23.06.2017 17:36

ANKETA Nově zvolený francouzský prezident Emmanuel Macron během summitu Evropské unie v Bruselu vystoupil s ostrou kritikou na adresu zemí Visegrádské čtyřky (Česká republika, Polsko, Maďarsko, Slovensko). Vadí mu odmítavý postoj, který země bývalého východního bloku zastávají vůči povinnému přijímání migrantů na základě bruselských kvót. ParlamentníListy.cz oslovily ústavní činitele napříč politickým spektrem, aby jim k tomu sdělili, co si o Macronových slovech myslí. A zazněla tvrdá kritika.

Velkopanské okřikování, nevychovaný drzý spratek. Své země ohrožují nelegálními uprchlíky a za teroristické útoky chtějí trestat nás!? Macron kritizoval Visegrád a už je zle
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V ulicích Paříže je předvolebních plakátů pomálu. Emmanuel Macron je ale v kursu

Emmanuel Macron má nyní ve Francii silnou pozici. Tu potvrdilo vítězství Macronova hnutí v parlamentu, které mu zajistilo většinu. Macronův postoj vůči zemím V4 na summitu EU v Bruselu potvrdila i německá kancléřka Angela Merkelová. Evropa podle Macrona není „supermarket“, ze kterého by si členské státy mohly vybírat to, co se jim hodí podle libosti. Se zeměmi V4 je navíc nyní pro jejich odpor přijímat migranty na základě povinných kvót vedeno ze strany EU řízení. A Merkelová již dříve uvedla, že s tímto řízením osobně nemá problém. Ústavní činitelé, od kterých se ParlamentnímListům.cz. podařilo získat vyjádření, se však k jeho vystoupení stavějí kriticky.    

Na tvrdý odpor naráží francouzský prezident zejména u KSČM. „Pan Macron nemá co kritizovat. Naše země nikdy nebohatla z kolonií. Nikdy nevedla dobyvačné války a za nás migraci z Balkánu nebo Ukrajiny také nikdo neřeší. Nejsme kolonií SRN. Jsme stejně rovnoprávný člen Evropy a jeho arogance je mi odporná,“ sdělil na dotaz ParlamentníchListů.cz, co si o Macronově výstupu myslí, předseda komunistů Vojtěch Filip. Ostře se na adresu Macrona pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i místopředseda KSČM a hlavní ideolog strany Josef Skála. „To velkopanské okřikování už překračuje všechny meze,“ uvedl a zmínil socioekonomické rozdíly mezi zeměmi uvnitř Unie. „Ve vztahu k elitám zemí, odkud zní, totiž nejsme příjemcem štědrého dobrodiní, ale kolonií v horším postavení, než za c. a k. monarchie. Z práce českých mozků a rukou tam rok co rok mizí suma o řád vyšší než evropské dotace vynášené do nebes. Zůstat ten výnos doma, připadne na každého našeho zaměstnance přinejmenším o stovku tisíc korun víc za každý rok,“ dodal.

Macron i Merkelová podle Skály zdědili země „napěchované lupem z mimoevropských kolonií“. „Mnohé z nich rabují dodnes. My, Češi, jsme jaktěživ žádnou neměli. Choré mozky, velebící ‚humanitární bombardování‘, sice hyzdily a hyzdí i českou kotlinu. Agrese, co prý potrestají ‚darebácké státy‘ – a ‚vyvezou demokracii‘ – však měly na povel západní velmoci,“ uvedl. Podle Skály se uprchlickou vlnou tato politika vrací jako bumerang. „Ten, kdo má to dílo zkázy na svědomí, ať si po něm také laskavě uklidí,“ uvedl Skála. Berlín a Paříž pak podle něj dávají „vyzáblému torzu někdejších sympatií k Evropské unii ránu z milosti“. „Habaďůra dvourychlostní Evropy už má i úřední štempl,“ doplnil Skála.  

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Ještě ostřeji udeřil bývalý člen KSČM a nynější senátor za hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava. „Pan Macron se chová jako nevychovaný spratek, jímž asi opravdu je. Jasně dává najevo, že ve spojenectví s Německem by rád ovládl EU a ostatním diktoval, co pro ně dobré je a co není! Je buď tak hloupý, nebo zaslepený, že nevidí, co ve Francii imigranti vyvádějí. Ostatně Francie z minulosti má vůči zemím, které byly jejich koloniemi, co odčiňovat. My takovou minulost nemáme, my se nemáme zač stydět, tak nechápu, proč bychom měli migranty přijímat. Přicházejí si tak vybrat to, co jim bylo kolonizátory v minulosti zcizeno. Tak ať pan Macron platí a nechá si kecy pro někoho, kdo je bude ochoten poslouchat, třeba pro paní Merkelovou,“ napsal Doubrava v e-mailu ParlamentnímListům.cz.

Francouzského prezidenta za kritiku V4 kvůli odmítání migračních kvót ale nepochválil ani poslanec ANO za Karlovarský kraj Zdeněk Soukup. „Nechce se mi tomu věřit, jestli je to ale pravda, tak se naplňují nejčernější obavy. Je to diktát z pozice síly. Mráz tentokrát nepřichází z východu, ale ze západu. Máme ještě vůbec možnost volby?“ napsal Soukup ParlamentnímListům.cz v SMS zprávě.

Oproti tomu poslanec sociální demokracie Stanislav Huml, který je znám svými nekonvenčními názory, byl ve svém postoji k Macronovi smířlivější. „Výměna názorů patří k diplomacii. Kvóty jsou nesmysl. Nestojí za žádné dotace,“ míní Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Reakce jeho kolegy z ČSSD, poslance Jaroslava Foldyny, byla o poznání obsáhlejší. „Lze očekávat, že Macron bude v rámci EU dynamičtější, a tedy i Merkelová bude chtít udržovat postavení Německa a svoje ráznější postoje, což vyostří situaci. Teď bude na nás, co si necháme líbit. Je potřeba být pevní jako V4 a jejich hrátky o dominanci v EU odmítnout,“ napsal v SMS. Foldyna ale zároveň naznačil, že země V4 by mohly situace využít. „Hrátky Francie a Německa, tedy Macrona a Merkelové, mohou vyvolat pnutí v EU. Na to je třeba reagovat aktivnější rolí V4 a tu rozšířit o Rakousko a postjugoslávské státy,“ uvedl. „Tím dáme najevo, že nejsme ‚hadr na podlahu‘,“ dodal Foldyna.  

Předseda euroskeptické Strany svobodných občanů Petr Mach odkázal ParlamentníListy.cz na svůj post na Facebooku. „Podle francouzského prezidenta Macrona jsme prý ‚dvojnásobní zrádci‘ – k EU se prý chováme cynicky, když čerpáme peníze a nectíme pravidla a hodnoty EU a ‚musíme cítit plné politické důsledky‘ odmítání migračních kvót,“ zmiňuje v něm Mach. „Macron je jednoduše drzý. Kdybych byl ministrem zahraničí, pozval bych si francouzského velvyslance a vysvětlil mu, že usilujeme o mírovou spolupráci v Evropě, ctíme respekt k suverenitě druhých států a podporujeme dobrovolnou spolupráci rovnoprávných národů. To jsou naše hodnoty. Odmítáme jejich podivné hodnoty – přezíravost, diktát, nucené transfery lidí a uplácení dotacemi,“ dodal. Francie s Německem nemají podle Macha na evropské hodnoty patent. „Oni jsou ti, kdo systematicky dobré evropské hodnoty ničí,“ uzavřel Mach svůj krátký komentář.

Macrona nepochválil ani předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit, poslanec Marek Černoch. „Prezident Macron by si měl uvědomit, že nejsme vazalové ani Francie, ani Německa, ani jiného státu. Jsme suverénní stát, a jestli Macron nebo Merkelová ohrožují své země přijímáním nelegálních uprchlíků, my to dělat nebudeme,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. Podle Černocha nezvládly západní země nelegální migraci a teroristické útoky tam jsou dnes běžným jevem. „Snaží se za to trestat nás?“ ptá se Černoch. „To se vzteká marně. My se zastrašit opravdu nedáme,“ dodal.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…