Voliči vás zabijí... Zeman řádil ve Sněmovně kvůli rozpočtu. Rozcupoval Stanjuru. „A národní pták? Blbost,“ zakončil prezident a odjel

18.02.2022 11:03

Prezident Miloš Zeman dorazil do Sněmovny a vrhnul se na vládu Petra Fialy, respektive na její úpravy rozpočtu pro letošní rok. Podle jeho názoru tento návrh rozpočtu povede k dalšímu růstu inflace. A to byl teprve začátek. Zeman volal po masivním zrušení daňových výjimek. Promluvil také o Tomiu Okamurovi a Sněmovnu rozesmál. Nakonec se vysmál vládě, že chce najít národního ptáka. „Takovou blbost jsem už dlouho nečetl.“

Voliči vás zabijí... Zeman řádil ve Sněmovně kvůli rozpočtu. Rozcupoval Stanjuru. „A národní pták? Blbost,“ zakončil prezident a odjel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman pronesl ve sněmovně projev k navrhovanému státnímu rozpočtu

Ve Sněmovně vystoupil ke státnímu rozpočtu i prezident Miloš Zeman, kterého v dolní komoře parlamentu uvítala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Děkuji za vaše svolení sundat si respirátor,“ obrátil se Zeman nejprve na Pekarovou Adamovou. Poté sdělil ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS), že si ho dnes vybral jako oběť.

Nejprve všem připomněl, že se otázkám státního rozpočtu věnuje už 32 let a hned poté zdůraznil, že se hlásí k té ekonomické škole, která říká, že se ekonomika má zadlužovat v těžkých časech a v dobrých časech tyto dluhy splácet. Na tento druhý bod, splácení dluhů, podle prezidenta mnozí zapomínají.

Jelikož se počítá s tím, že ekonomika poroste o 3 procenta, nastává podle prezidenta Zemana čas dluhy splácet.

„Nyní nastal čas dluhy splácet. A tento čas dopadl na přítomnou vládu. Uvidíme, jak se s tím tato vláda vyrovná. Chtěl bych poslancům pomoci s hledáním nástrojů, jak tyto dluhy splácet. A pokud moje, jako vždy, geniální návrhy odmítnete, řeknu si s Jackem Nicholsonem, alespoň jsem to zkusil,“ pravil Zeman.

„Chtěl bych vás upozornit, že každá liška chválí svůj ocas a každý tvůrce rozpočtu mu dává labely, které nejsou pravdivé. Návrh rozpočtu, který začínáme projednávat, bývá označen za protiinflační. Chtěl bych vám sdělit, že ho pokládám za proinflační. Tento rozpočet bývá pokládán za prorůstový. Chtěl bych vám sdělit, že prorůstový není. A to je ona přátelská kritika, kterou ovšem musím zdůvodnit,“ pokračoval prezident.

Vláda podle něj musí hledat dost zdrojů pro státní rozpočet. „Říkal jsem ještě jako premiér, že škrtat dokáže cvičený foxteriér. Ale najít zdroje příjmů, to už vyžaduje určitou inteligenci,“ vymezil se Zeman proti hledání úspor.

Nové příjmy by podle něj do rozpočtu přineslo zrušení všech daňových výjimek. Pochválil exministryni financí za ANO Alenu Schillerovou, že zrušila daňové výjimky alespoň za 13 miliard korun. A ministru financí Zbyňku Stanjurovi vytkl, že nezrušil žádné další daňové výjimky. „A to mě informoval premiér Fiala, že zrušení daňových výjimek připravujete,“ rýpl si Zeman.

„On rozpočet v podstatě žádné daňové výjimky neruší a já to pokládám za velikou chybu. Upozorňuji, že celkový rozsah daňových výjimek je 380 miliard korun. Kdyby této Sněmovně a této vládě nechyběla politická odvaha, máte tady obratem přebytkový rozpočet a splácíte dluhy. Ale za každou daňovou výjimkou stojí lobbistická, někdy až mafiánská skupina,“ zaznělo od Zemana.

Do této skupiny prezident řadí i solární barony, u nichž vláda Petra Fialy výši daňové výjimky alespoň snížila, ale z prezidentova pohledu bohužel nezrušila úplně, takže stát bude nadále vydávat 19 miliard korun ročně na tuto daňovou výjimku.

Ale daňových výjimek je celkem 172.

„Kdybych chtěl následovat Tomia Okamuru, tak bych zde během šestihodinového projevu přednesl komentář ke všem 172 daňovým výjimkám,“ prohlásil Zeman. A část Sněmovny tím rozesmál.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Uvedl však jen jednu výjimku, slevu na nevýdělečného člena rodiny, která činí 7 miliard korun ročně ve státním rozpočtu. „To není zase tak úplně málo a když se miliarda k miliardě přivine, tak se dílo podaří a opět splatíme dluhy, o kterých celou dobu mluvím,“ řekl Zeman. Takže moje kritika, zdůrazňuji, že přátelská kritika, že se bojíte zrušit daňové výjimky, protože se bojíte svých voličů,“ vypálil prezident.

Poté zkritizoval zrušení superhrubé mzdy, pro které společně hlasovala ODS a ANO. „Obě dvě tyto strany připravily státní rozpočet o 90 miliard korun,“ zlobil se Zeman. „Navrhuji vám tedy, abychom se k tomu vrátili,“ pokračoval Zeman s tím, že superhrubá mzda by se měla vrátit. Vždyť to kritizoval i Mezinárodní měnový fond a pokud už politici nechtějí poslouchat Zemanovu kritiku, nechť poslouchají alespoň Mezinárodní měnový fond.

Právě kvůli zrušení superhrubé mzdy pokládá Zeman rozpočet za proinflační, protože ANO i ODS společně tvrdily, že ponechají lidem více peněz v peněženkách, ale fakticky o ně lidé hned přijdou.

„Zvýšení množství peněz v peněženkách znamená více peněz k oběhu. A více peněz k oběhu znamená růst cenové hladiny, tedy inflaci. Zde vidím další chybu. V nedostatku odvahy vrátit se k původní daňové sazbě, tím zvýšit příjmy rozpočtu o 90 miliard korun,“ řekl prezident.

Poté věnoval pozornost vládním úsporám. Podle Zemana šlo o bolestivé škrty. „Které jsou poněkud v rozporu s tvrzením, že to nebude bolet občany,“ poznamenal prezident.

Vláda škrtla peníze v kapitole státních pojištěnců ve zdravotnictví. A právě tento škrt je podle Zemana příkladem tupého škrtu, protože pojišťovny sice mají nějaké úspory, ale tyto úspory se mohou nebývale rychle vypařit.

„Operovat s tím, že mohu škrtnout nutný výdaj jenom proto, že si dobrým hospodařením pojišťovny vytvořily rezervy, je bolševický přístup, protože budu trestat někoho za to, že zbohatl. A tím budeme všichni chudí,“ rozohnil se prezident. A kromě toho už pojišťovny vydaly prohlášení, že budou nuceny omezit rozsah zdravotní péče. Pokud k tomu dojde, tak tento rozpočet dosáhne toho, že za cenu ubohých 14 miliard korun dosáhne naštvanosti všech občanů, kteří budou nemocní,“ pokračoval v palbě.

Zastal se investic a vyčetl vládě, že investuje do rozvoje Česka málo. Prezident je přesvědčen, že v šuplících všech ministerstev jsou uloženy papíry s mnoha investicemi, které lze zrealizovat.

Tím se Zeman blížil k závěru svého projevu, ale předal vládě ještě dva vzkazy.

Sdělil vládě, co by se stalo, kdyby kabinet zrušil všechny daňové výjimky a zároveň se vrátil k superhrubé mzdě. „Vaši voliči vás zabijí. Jsem povinen upozornit na toto nebezpečí,“ pravil Zeman.

A pak přišel druhý vzkaz.

„Milá vládo, ve vašem programovém prohlášení je mimo jiné úmysl najít národního ptáka. Takovou blbost jsem již dlouho nečetl. Ale chtěl bych upozornit, že naším národním ptákem je už 160 let sokol,“ zaznělo od prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…