Výbuch! vystrašil poslance Gazdík. Stropnický je uklidňoval

03.12.2014 10:46

Poslanci se měli ve sněmovně hned ráno zakousnout do státního rozpočtu, ale namísto toho se začali dohadovat o situaci ve skladu munice ve Vrběticích. Podle informací místopředsedy sněmovny Petra Gazdíka (TOP/09/STAN) tam totiž došlo dnes ráno opětovně k velkým výbuchům. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ale poslance krátce poté uklidňoval slovy, že se v místě nyní ,,sesouvá kráter" a to prý způsobuje opětovné problémy.

Výbuch! vystrašil poslance Gazdík. Stropnický je uklidňoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novela zákona o státní sociální podpoře prošla sněmovnou

Poslanecká sněmovna se měla dnes hned od rána zabývat návrhem státního rozpočtu pro příští rok. Jenže namísto toho se poslanci začali dohadovat o situaci v muničním skladu, který se nachází na jihu Moravy mezi obcemi Vrbětice a Vlachovice. Tam se totiž od dnešního rána ozývají opětovně mohutné exploze.

Ve vrbětickém areálu se přitom poslední neřízený výbuch ozval 12. listopadu. Pyrotechnici poté stanovili lhůtu bez náhodných detonací, po jejímž uplynutí začali připravovat areál na odvoz uskladněné munice. V neděli dokončili úklid okolí komunikací a skladů tak, aby odvoz nebezpečného materiálu mohl začít.

Situace ve Vrběticích ale dnes ráno překvapivě eskalovala, v místě se totiž ozývají opět mohutné exploze. Na místě je navíc údajně velký požár. Podle místních občanů jsou ale dnešní detonace mnohem horší než před necelým měsícem. Začaly krátce před půl osmou ráno.

„Zhruba před hodinou a půl opět vybuchl sklad ve Vrběticích a Vlachovicích. Mne volají lidé a prosí, aby vláda tamní situaci nezanedbala,“ vystrašil dnes poslance kratičce po zahájení jejich schůze místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP/09/STAN).

Karel Fiedler z klubu Úsvit okamžitě poté upozornil, že k určitým problémům ve skladu munice došlo již v noci.

Fiedler žádal na výbuchy zvláštní bod

„Nebyla tam kvůli tomu ani vpuštěna dodávková vozidla. Na místě je nyní policie a je tam opravdu katastrofální situace,“ uvedl Fiedler, jenž žádal, aby se poslanci skladem na jihu Moravy zabývali dnes, a to v mimořádném bodu. Proto se snažil tento bod také navrhnout do programu dnešní schůze.

Předseda klubu poslanců TOP 09/TOP Miroslav Kalousek následně na to uvedl, že návrh svého kolegy Fiedlera by rád podpořil i klub topkařů. „Odmítáme podceňování takové situace,“ upozornil Kalousek.

Následně si vzali slovo jak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak i ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

„Jak patrně víte, tak vláda přijala nějaké kroky a ministerstvo obrany se tím problémem zabývá,“ upozornil Stropnický s tím, že jen nedávno začaly práce na odstranění zbytků munice, aby se sklady začaly ve Vrběticích vyprazdňovat.

Stropnický: Vše bude odvezeno do Květné

„Z toho důvodu je vyprazdňován muniční sklad Květná. Až bude uveden do takového stavu, aby tam ta munice mohla být bezpečně převezena, tak se tak stane,“ zmínil Stropnický.

Podle něj výbuchy, o nichž je řeč, prý nikdo vyloučit nemůže. „Na místě jsou odborníci... Patrně došlo k přesunutí kráterů pod tím objektem, a to je příčina dnešní situace. Chápu, že to místní obyvatele velmi zneklidnilo, ale momentálně není v lidských silách situaci okamžitě vyřešit,“ uvedl dále Stropnický s tím, že je tamní situace v gesci Hasičského záchranného sboru ČR a ten ji úpěnlivě řeší.

„Co dělaly bezpečnostní složky, pokud neinformovaly vládu o tom, jaká munice se v tomto skladu skladovala?“ rozčiloval se krátce poté premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zdůraznil, že sklady ve Vrběticích jsou v rukách soukromých firem.

„Vláda ale tomuto problému věnuje velkou pozornost,“ ubezpečil ovšem sněmovnu předseda vlády.

„Já bych chtěl upozornit, že tam létal ráno i dvacetimetrový meteorit,“ strašil ale krátce nato poslance předseda Úsvitu Tomio Okamura. Podle něj tento meteorit vyfotografoval místní občan, takže situace v tamním skladu je velmi tristní a nedá se přehlížet.

„Tam se zavírají školky a obě obce se momentálně evakuují,“ burcoval sněmovnu také Radim Fiala (Úsvit).

Opozice taktéž upozorňovala na to, aby vláda situaci ve Vrběticích „nelakovala narůžovo“. Nelíbilo se jí ani to, že poslanci koalice vznesli na projednávání tohoto bodu veto dvou poslaneckých klubů.

To ale rozbouřilo Miroslava Kalouska. „Mně připadá skandální, že se tomu nechceme tady dnes věnovat,“ řekl nazlobený Kalousek.

Dva zaměstnanci při výbuchu zemřeli

Muniční sklad, který vybuchl poprvé v říjnu letošního roku, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Dva její zaměstnanci při výbuchu zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. Náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice dosáhnou podle policie stovek milionů korun. Obyvatelé okolních obcí si již další skladování munice v areálu nepřejí.

Poslanci se až pod hodinové diskusi o skladu pustili do pevně zařazeného bodu, a to do státního rozpočtu, který mají projednávat ve druhém čtení. V něm mohou dnes navrhovat přesuny peněz v rámci rozpočtu. Jeho základní údaje včetně stomiliardového schodku už totiž dolní komora schválila. O konečné podobě rozpočtu by měla rozhodovat za týden.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…