Vypadá slušně, takový učitelský typ. ODS chce za premiérku Miroslavu Němcovou

19.06.2013 18:34

ODS ukončila třídenní hledání premiérského kandidáta, kterého by nabídla koaličním partnerům a posléze prezidentu Zemanovi k nahrazení Petra Nečase. Nebude to však premiér, ale premiérka, jak se vybraná osoba ihned na tiskové konferenci ohradila. Možnou historicky první předsedkyní vlády je Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Vypadá slušně, takový učitelský typ. ODS chce za premiérku Miroslavu Němcovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Miroslava Němcová se mezi kandidáty na premiéra objevila až v pondělí poté, co odstoupil premiér Petr Nečas. I přesto nebyla počítána mezi favority. Dalšími adepty byli Martin Kuba, Pavel Blažek, Jiří Pospíšil a Zbyněk Stanjura. Za největšího favorita byl považován Kuba, který opakovaně deklaroval svou připravenost Nečase nahradit.

Když ale ParlamentníListy.cz na začátku týdne oslovily mediální experty, aby vybrali nejvhodnějšího premiérského kandidáta ODS, překvapivě vyhrála právě Němcová.

„Pro veřejnost by mohla být nejzajímavější Mirka Němcová, protože je to uvážlivá žena, dlouholetá politička, která není zatížena žádnými vztahy, ať by byly vymyšlené nebo skutečné," uvedl tehdy bývalý ředitel České televize Jiří Balvín. „Zároveň je ale nutné si uvědomit, že není právě příkladem typického lídra, který by byl razantní a prosazoval to, co by bylo potřeba. Paní Němcová je velmi inteligentní, ale není to typický stranický lídr,“ naznačil i pochybnosti.

Rovněž mediální expert Jiří Mikeš preferoval Němcovou. „I proto, že se zachovala správně i v době, kdy ti tři renegáti odcházeli, aby umožnili schválení zákonů,“ uvedl Mikeš, podle kterého by mohla zapůsobit i jako umravňující ženský prvek. „I ten ženský apel by sehrál roli, lidé by jí toho víc prominuli. Vypadá slušně, je to takový učitelský typ,“ říká Mikeš.

Přesto nebyla mezi kandidáty v ODS řazena mezi favority. „Hovoří se i o předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové, jsou však o ní pochybnosti, zda by funkci ministerské předsedkyně zvládla a zda by dokázala čelit ostříleným koaličním partnerům i soupeřům ODS typu Miroslava Kalouska,“ psaly ParlamentníListy.cz ještě dnes ráno.

Kalousek si netroufne na ní tvrdě útočit 

Za favorita byl přes všechny handicapy všeobecně považován Martin Kuba, v pozici prvního místopředsedy po rezignaci Petra Nečase vůdce strany. Dále se spekulovalo o Zbyňku Stanjurovi, blízkém premiéru Nečasovi, a rázném ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi. Němcová proto do výběru vstupovala z pozice outsidera. Za její kladné vlastnosti byla považována zkušenost a bezúhonnost, naopak nedostatkem může být minimum politických spojenců ve straně. Dalším handicapem by mohla být její slabost a nezkušenost s tvrdým  politickým vyjednáváním, ke kterému se zatím příliš nedostala.

„Paní Němcová by to proti panu Kalouskovi měla velice těžké, možná by ji přinutil až k pláči,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš. Na druhou stranu by se to však prý mohlo obrátit v její výhodu, protože Miroslav Kalousek by se mohl bát tvrdě útočit na ženu. „Kdyby to udělal, tak by paní Němcová byla dost zranitelná, jenže on by si tím proti sobě popudil spoustu lidí,“ myslí si Mikeš.  

Ne všichni v ODS jsou ale z výběru Němcové nadšeni. „Problémem ODS není Nečas a jeho odchod, a není to tak, že jeho odchod takzvaně vše řeší. Naše problémy jsou rozsáhlejší. Dlouhodobě jsou řešitelné rychlým odchodem do opozice,“ uvedl pro ParlameníListy.cz europoslanec Ivo Strejček. Jeho kolega Hynek Fajmon pro změnu uvedl úplně jiného favorita. „Já si myslím, že jedním z lidí, kteří by mohli ODS pomoci znovu nalézt nějakou důvěryhodnost, by byl Václav Klaus,“ řekl v rozhovoru pro PL.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…