Vyplácení doplatku na bydlení v ubytovnách by se mohlo omezit

17.09.2014 17:49

Vyplácení doplatku na bydlení v ubytovnách se zřejmě omezí. Předpokládá to vládní novela zákona o hmotné nouzi, kterou poslanci poslali k závěrečnému schvalování. Předloha má zabránit přeplácení nákladů na bydlení v ubytovnách ve prospěch jejich provozovatelů. Doplatek by měl poskytovat stát provozovatelům ubytoven na prostor, nikoliv na počet lidí žijících v jednom bytě.

Vyplácení doplatku na bydlení v ubytovnách by se mohlo omezit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukázky padělků platidel zadržených v ČR v roce 2013

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) k normě uvedla, že předloha zamezí vyplácení doplatků na bydlení v nevyhovujících prostorách v nepřiměřené výši. Ubytovny budou muset dodržovat určité standardy. Zpřísnit se má posuzování hmotné nouze pro přiznání doplatku, řízení o něm se má naopak zjednodušit. Zruší se také časové omezení pro poskytování dávky. Výše nájemného má být maximálně podle částky v místě obvyklé.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura na popud moravskoslezských obcí doporučil doplatek vyplácet provozovateli ubytovny jen se souhlasem příslušné obce. Podle jiného návrhu by maximální výše příspěvku na bydlení v ubytovnách nesměla převýšit jeden tisíc korun na lůžko.

Sociální výbor doporučil zmírnit některé stavebně-technické požadavky na rekreační objekty, aby na doplatek dosáhli vlastníci těchto objektů, pokud je užívají k trvalému bydlení. Podle poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové to bude ale zneužíváno k pronajímání zahradních domků a chatek.

Ministryně Marksová uvedla, že vládní novela je pouze prvním krokem a že do konce roku má vládě předložit koncepci sociálního bydlení.

Podobnou normu měl Senát i okamurovci

Zabránit přeplácení nákladů na bydlení v ubytovnách ve prospěch jejich provozovatelů má také obdobný senátní návrh, jehož projednávání ale dolní komora pozastavila. Měl by zajistit, aby vlastníci ubytoven dostávali doplatky na bydlení výhradně na jednu místnost nebo byt. Sněmovna pak před časem k tomuto problému zamítla předlohu z pera poslanců z hnutí Úsvit. Tato norma měla mimo jiné omezit výši příspěvku za bytovou jednotku podle cen místně obvyklých.

Počet lidí s doplatkem na bydlení a objem vyplacených peněz se v posledních letech zvyšoval. V roce 2011 bylo 24.400 příjemců, stát vydal 850 milionů korun. Loni už bylo příjemců 65.100 a objem vyplacených peněz vzrostl na 2,8 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…