Výprask Marku Bendovi za jeho výklad práva. Sokol, Vesecká a Slámová se bouří

08.05.2014 8:03

Ať vrátí vysokoškolský diplom, vzkazují někteří právníci absolventu plzeňské právnické fakulty a poslanci za ODS Marku Bendovi, když vyslechli jeho výklad trestního řádu v souvislosti s využitím odposlechů v kauze lobbisty Romana Janouška. Už se prý nediví, že z Parlamentu vycházejí takové legislativní skvosty, když v čele sněmovního ústavně právního výboru stál několik let právník jako Marek Benda.

Výprask Marku Bendovi za jeho výklad práva. Sokol, Vesecká a Slámová se bouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Občanský demokrat Marek Benda prohlásil, že poslední kapku do zneužívání odposlechů nalil soud s Romanem Janouškem. „Je mi upřímně líto, že se k jeho osobě musím vyjádřit, protože jsem nejen v pražské ODS, ale v celé Praze vybojoval nejednu bitvu, abych ho zbavil vlivu na veřejné dění. Ale i člověk, kterého nemáme rádi, si zaslouží spravedlivý proces. To je smysl právního státu, jak za něj naši předci od hilsneriády až po Chartu 77 bojovali. Představa, že jsou na kohokoliv nasazeny odposlechy kvůli závažné hospodářské kriminalitě, aby pak byly použity na prokazování chování po dopravní nehodě nebo úmyslném ublížení na zdraví, mi připadá jako z jiného světa. A jsem rád, že na to první poukázal Martin Fendrych, jeden z tvůrců polistopadového pojetí policejních sborů,“ prohlásil Marek Benda.

Podle Bendy není možné odposlechů v jedné kauze použít pro jinou kauzu

Poslanec ODS tvrdí, že odposlechy jsou povolovány soudem jako důkazní prostředek pro konkrétní trestní řízení. „Trvám na tom, že není možné je využívat k ničemu jinému. Ani k dokazování jiných skutků mnohem méně závažných, protože na ně by je nebylo možné ani povolit, ani ke skandalizaci lidí v novinách a k využívání institutu soudce Lynche místo trestního řízení. Tím se vracíme do atmosféry veřejných procesů velké francouzské revoluce, ale i komunismu a nacismu s jejich peticemi za tresty smrti konkrétním občanům či společenským skupinám,“ odmítá Marek Benda.

Fendrych: To je novum, které vzbuzuje vážné obavy

Publicista Martin Fendrych, který byl náměstkem ministra vnitra Jana Rumla, také míní, že soudce neměl v kauze, která se týkala dopravní nehody Romana Janouška, připustit, aby žaloba použila odposlechy ze zcela jiné kauzy, konkrétně z případu odposlechů exnáměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka a bývalé ředitelky kabinetu premiéra Jany Nagyové. „To je novum, které vzbuzuje vážné obavy. Žádný soudný státní zástupce či soudce by nepovolil nasazení štěnice kvůli dopravní nehodě. Záznamy hovorů však byly v Janouškově případě připuštěny a žalobci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci oznámili, že nahrávky, které mají, dají k dispozici pro jiné trestní kauzy. Je-li horní trestní sazba nejméně osm let, proč ne,“ konstatuje komentátor.

Přísný povolovací mechanismus odposlechů se stává neprůhledným

Fendrych poukázal na to, že soudce, když povoluje odposlech, vůbec netuší, na jaké všechny údajné trestné činy nasazení štěnic povoluje. Přísný povolovací mechanismus se pak stává podle něj neprůhledným. „A nakonec se stalo, že u Janouška byly 'uši' jedním z důkazů v případu dopravní nehody. Což je nenormální, dříve nemyslitelné a zcela nepřípustné,“ je přesvědčen Martin Fendrych. Zásadní otázkou podle něj zůstává, zda měl soudce v kauze Janouška připustit odposlechy ze zcela jiné kauzy jen proto, že policie nehodu bez důkazů kvalifikovala jako pokus o vraždu, kde by lobbistovi hrozilo až 18 let. Soud ale tuto kvalifikaci nakonec odmítl, posoudil Janouškův čin jako těžké ublížení na zdraví a vynesl - zatím nepravomocný – rozsudek tři roky nepodmíněně. Horní hranice trestní sazby za úmyslné způsobení těžké újmy na zdraví je až deset let.

Vesecká: Zákon umožňuje jako důkaz použít odposlechy i v jiné trestní věci

Ale advokáti, mezi nimi i bývalá nejvyšší státní zástupkyně, s právním výkladem, že není možné použít odposlechy jako důkaz v jiné trestní věci, nesouhlasí. „Zákon umožňuje jako důkaz použít odposlechy i v jiné trestní věci než v té, ve které byl povolen odposlech soudem, a to pokud v této jiné trestní věci je vyjma dalších skutečností horní hranice trestní sazby nejméně 8 let,“ prohlásila pro ParlamentníListy.cz bývalá nejvyšší státní zástupkyně, dnes advokátka Renata Vesecká. V případě Romana Janouška byl podle ní tento požadavek zákona naplněn, neboť trestní řízení bylo vedeno pro trestný čin pokusu vraždy. „Soud v tomto směru podle mého názoru postupoval zákonně. Srovnatelně nikoho nepřekvapí, že když je při domovní prohlídce řádně povolené soudem pro například hospodářskou kriminalitu zajištěno množství zbraní a výbušnin, je vedeno následně řízení pro nedovolené ozbrojování a zajištěné věci při domovní prohlídce slouží jako důkaz,“ poukázala bývalá dlouholetá žalobkyně.

Tomáš Sokol: Byly přejímány a připuštěny jako důkaz i záznamy odposlechů ze zahraničí

Známý a úspěšný obhájce Tomáš Sokol také nesouhlasí s výkladem trestního řádu Markem Bendou. „Nevím, co v těch kauzách bylo nebo nebylo použito, ale pokud byl odposlech telekomunikačního provozu realizován zákonným způsobem, to znamená na základě rozhodnutí soudu, a záznam má potřebné náležitosti, může být použit v jakémkoli řízení,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz známý advokát Tomáš Sokol. „Podotýkám, že už jsme měli případy, kdy byly přejímány záznamy odposlechů ze zahraničí a byly připouštěny jako důkaz, takže tato situace nemůže být jiná,“ dodal.

Klára Long Slámová: Je to naprosto běžná věc

Stejný názor má i zkušená advokátka Klára Long Slámová. „Pokud byly odposlechy pořízeny ve věci, kde jsou splněny zákonné podmínky pro nařízení a použití odposlechů, pak se mohou použít i v další věci, která také splňuje stejné zákonné podmínky. Obecně se to týká zvlášť závažných zločinů, kde horní hranice trestní sazby činí nejméně osm let, a pak ještě u zvlášť vyjmenovaných trestných činů. Pokud jsou tedy u obou trestních řízení splněny tyto zákonné podmínky - že na ně dopadá ustanovení trestního řízení pro možnost nařízení a použití odposlechů - pak samozřejmě použitelné jsou. A děje se to v mnoha případech ročně, je to naprosto běžná věc,“ uvedla redakci obhájkyně, která dnes zastupuje pozůstalé po Monice a Klárce Kramné.

Záznam odposlechu má být podle Bendy ihned zlikvidován

Bývalý šéf sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda tvrdí, že jakmile odposlech neukazuje na prošetřovanou trestnou činnost, má být ihned zlikvidován. „Je naprosto nepřípustné, že si je budou orgány činné v trestním řízení sušit ve svých osobních archivech, aby je při vhodné příležitosti použily na prosazování svých osobních nebo skupinových zájmů. To je nezákonné a musí to být trestáno bez ohledu na to, že to části bulvární novinářské obce vyhovuje,“ žádá poslanec ODS.

Zákonodárci by měli otázku ničení neupotřebitelných záznamů upravit

Bývalá návladní Renata Vesecká připouští, že problematická je u odposlechů otázka ničení neupotřebitelných záznamů. „Zákon počítá s uchováváním pořízených záznamů až po dobu tří let po skončení věci. V souvislosti s tím tak může docházet ke zneužívání,“ potvrzuje obavy Marka Bendy. Je podle ní věcí zákonodárců upravit tuto praxi a vytvořit prostor pro kontrolované průběžné vyhodnocování a s tím související průběžnou bezodkladnou likvidaci informací, které se nevztahují k trestnému jednání, pro které byly odposlechy povoleny. Vzhledem k možnému dopadu na prostor obhajoby je však třeba zajistit skutečně objektivní a kontrolovatelné znehodnocování informací, upozorňuje Renata Vesecká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…