Z nápadů pana Dienstbiera netáhne kavárna, ale kořalka a opium. Primář z ČSSD popsal, jak moc občas zírá

05.07.2014 12:28

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži z opačného politického spektra v pravidelné názorové aréně komentářů uplynulých dnů. Tentokrát hovoří poslanec ČSSD se senátorem ODS na téma: Oddlužení pro chudé a jeden ze závěrů dlouhé kauzy Jana Nagyové.

Z nápadů pana Dienstbiera netáhne kavárna, ale kořalka a opium. Primář z ČSSD popsal, jak moc občas zírá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Anketa

Nagyová vyvázla s podmínkou. Považujete trest za adekvátní?

hlasovalo: 12447 lidí

Zadlužení lidé dostanou šanci, jak začít znovu a s čistým nezadluženým štítem. Alespoň tak to prezentuje ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier (ČSSD). Koluje kolem toho řada otazníků, a tak je na místě se zeptat i obou politiků, co si o snahách o plošném oddlužení myslí.

„Jako oranžovému poslanci se mi v rámci týmové loajality podobné nápady jen velmi těžko komentují. Abych byl upřímný, v názorech se rozcházíme takřka ve všem. Možná to bude tím, že jsem příliš obyčejný. Žil jsem i žiji normálním všedním životem. Mezi obyčejnými lidmi. Několik desetiletí jsem měl a stále mám naprosto běžné povolání. Proto se i díky tomu pragmaticky dívám na politiku. Jak by měla fungovat, komu sloužit. I když než dívám, se stále více hodí říci, že ‚zírám‘. Podobně jako na ztřeštěné nápady tohoto pana ministra bez portfeje,“ přiznal ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Jak dodal, mnohdy mu totiž nepřipadají ani tak ‚kavárenské‘, jak mu někteří kritici podsouvají. „Ledaže by ke kávě podávali minimálně půl litru hodně silné kořalky a snad i balíček cigaret s marihuanou či dýmku s opiem. Nu a i tento nápad, je-li to pravda, svědčí pro to, že než jej jeho autor sepsal či vyslovil, zřejmě požil vše naráz. A ještě velmi rychle. Zda to ČSSD ztrácející voliče prospívá, nechť posoudí pan premiér. Je to jeho právo. Ale i povinnost,“ konstatoval Koskuba.

Koskuba: Pomocnou ruku ano, ale ne dovolit, aby se někdo pakoval

Připomněl, že opakovaně za svoji krátkou poslaneckou kariéru naznačil, že vyznává řád a pořádek. „Pochopitelně, ona jsou práva, ale také povinnosti. Pro všechny a bez výjimky! Jistě, jsou lidé, kteří se dostali do problémů s minimálním, či dokonce bez vlastního zavinění. Těm by stát měl nabídnout pomocnou ruku. Avšak rychle, cíleně, účelně a zcela průhledně. Rovněž by měl zamezit tomu, aby se na jejich neštěstí či smůle někdo systematicky pakoval. Tomu rozumím, to jsem ochoten i podporovat, prosazovat. Nicméně kategoricky odmítám, aby kdokoliv v této zemi vytrvale až věčně parazitoval na ‚těch hlupácích‘, co poctivě a stále dodržují patřičná pravidla. Například vzdělávají se a je-li možnost, tak pracují, platí účty i daně. Přitom je mi úplně fuk, z jakých vrstev podobní ‚vyčůránci‘ pochází a jakou mají barvu pleti,“ pokračoval dál v komentáři tohoto tématu sociálnědemokratický poslanec.

DALŚÍ KOMENTÁŘE TÝDNŮ ČTĚTE ZDE

Zaznamenal prý též, že jisté organizace, včetně těch od „Velkého odposlouchávacího bratra“ za mořem, nás (Českou republiku) kritizují za diskriminaci hlavně cikánského etnika.

Co kdyby si ti velcí kritici vzali některé skupny lidí domů?

„Ale přes řadu nedostatků ve fungování státu nemohu v tomto bodě s jakýmkoliv nařčením ČR z diskriminace až rasismu souhlasit. Zvláště pak ze země, kde zbytečky původního obyvatelstva žijí v rezervacích. A ještě za mého mládí museli tamní černí občané bojovat za volnost výběru místa v autobuse.  Znám řadu romských rodin, které žijí naprosto řádným životem. Ty jsou jistě hodny zvýšené ochrany před jakoukoliv xenofobií. Ale potom kupodivu nepotřebují podobné dienstbierovské aktivity. Pak tu však existuje značná skupina nepřizpůsobivých, bez ohledu na jejich národnost, kteří nikdy nepřijmou pravidla většinové společnosti. I kdyby se stát rozkrájel. Je poněkud zvláštní, že právě je si ti velcí kritici ČR nevezmou k sobě domů. A neukážou nám, jak jsme byli neschopní,“ uzavřel téma Koskuba.

Kubera: Rozsévá se tím nenávist mezi lidmi

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery je dobré připomenout, že Jiří Dienstbier přichází s nápady různého druhu často - možná téměř každý den. „Zřejmě má pocit nedoceněnosti, takže je na nápady podobného ražení velmi plodný. Nejde tedy jen o to oddlužení. Pokud by to však zacílil jen na nějakou konrétní skupinu obyvatelstva, tak by snad měl být popotahovaný za rozsévání nenávisti ve společnosti," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že těm konrétním skupinám by takovýto krok ve finále spíš ublížil, než pomohl. Vzrostl by totiž vůči nim odpor, navíc by jim to neřešilo problém dluhů, které by si tak velice brzy pravděpodobně udělali znovu.

Varoval pak i před tím, jak se mění nálady ve společnosti, a co by z toho mohlo vzniknout. „Víte, teď někdy jsem četl, že klesá u nás počet lidí, kteří by chtěli trest smrti. Jenomže on klesá z nějakého skutečně vysokého čísla jen na o něco nižší, a to je šílené. To je signál, že můžeme mít blízko k nějakým čarodějnickým procesům, pogromům a podobně. Z praxe na radnici mohu uvést i to, jak nekonstruktivní jsou nápady se stanovením kvót pro pohlaví. Pokud nám totiž někdo chce stanovit, že by měly být u nás v zastoupení alespoň třiceti procent ženy, pak bychom museli v Teplicích propouštět a hledat nové, mužské síly.  Ten poměr je totiž takový, že 90 procent zaměstnanců je žen a 10 procent mužů. No - jenomže pokud by někdo na tom trval, pak co s tím, že?" ptá se Kubera.

Nagyovou-Nečasovou odměnil soud podmíněným trestem, posílí to v Česku víru ve spravedlnost?

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal v tomto týdnu vinnou Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, a to ze zneužití Vojenského zpravodajství (VZ). Po předběžném projednání obžaloby v neveřejném jednání, které se uskutečnilo ještě před tím v minulém týdnu, jí uložil roční podmíněný trest se čtyřletým odkladem. Máte pocit, že tímto trestem mohou občané věřit v to, že se všechny další součásti celé kauzy, která vedla až k pádu Nečasovy vlády, vyřeší a viníci budou potrestáni?

„Takhle to prostě u nás vypadá. Ve vší úctě, vy si opravdu myslíte, že je ještě někdo, ‚kdo by tomu ještě věřil‘? Po takřka již 25 letech nové demokratické společnosti, kde se však rozkradlo a zašantročilo, co mohlo? Kde levárny a korupce bují rychleji než plevel na neudržované zahrádce? Kde zákony pro některé platí až příliš a pro jiné zase vůbec ne? Tak tomu nemohu věřit zase já,“ připustil Koskuba.

A jak dodal, tím však nemá na mysli toliko kauzu Jany Nečasové. „Ona mi totiž připadá od samého počátku celá nějaká ‚čudná‘, a proto mne zase až tolik nezajímá. Tím, proboha, nejsem jejím obhájcem! Ale nechci být ani soudcem. Abychom pak pro nejen zakukleným komandem zpackanou mileneckou avantýrku z nejvyšších kruhů nezapomněli na řadu podstatnějších lumpáren či záhad, které se tu staly. A i když se provalily, či byly alespoň naznačeny, již nikdy nikdo se nedozvěděl, jak to vlastně všechno bylo doopravdy. Dokonce se k tomu nevrací ani údajně svobodná a neúplatná média. Není to divné? Proto mi promiňte, mně je fuk, kdo půjčil diamantový náhrdelník milence bývalého pana čistého premiéra. A jak drahý byl. I když favoritce toho předsedy vlády, který ještě před volbami tolik po ‚americku‘ bazíroval na rodině. Nejsme totiž, je mi líto, v Německu, kde z křesla srazí prezidenta i obyčejná sleva na Superba,“ posteskl si Koskuba.

Koskuba o tom, kde by čekal po zuby ozbrojená komanda

Připomněl ale, že přitom zde za námi je velká privatizace. Kdy vedle námořní flotily záhadně zmizela řada našich dalších velkých a slavných firem. „Nevím, zda v bermudském trojúhelníku. Ale stejně nenávratně, jako privatizátoři na Bahamách. Nad hlavou nám létají podivně nasmlouvané či zakoupené gripeny a casy. I já používám ‚slavnou‘ Opencard. Ze špitálu se zase dívám na tunel Blanka. Přitom mnoho dalších velkých tunelů ani neznám. Platíme dálniční poplatek, který kupodivu nikdo jako ty zdravotnické zrušit nehodlá. Byť účtovaný za věčné stání na tankodromu jménem D1. Nejen on však vůbec nevypadá na ty utopené miliardy ze strany mnohých ministrů dopravy. Pravda, některých „poté“ tak zázračně bohatých. Není tohle zajímavější? Tak spíše zde bych chtěl znát odpověď. Tady bych očekával po zuby ozbrojená komanda a statečné ‚prokurátory‘. Stejně jako následně rychlé a spravedlivé rozsudky. Dočkám se toho kdy vůbec? Pochybuji. A v tom vidím zásadní náš problém,“ uzavřel téma uplynulých dnů v komentáři pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Kubera: Bublina praská - jenomže člověk už zůstane dehonestovaný

Senátor za ODS, primátor města Teplic připomněl, že je již vidět, jak celá bublina kolem původní monstrkauzy splaskává. „V celé té kauze šlo opravdu přitom hlavně o pár, v kterém nepanovala úplná důvěra. A tak byl najat někdo, kdo tu důvěru měl pomoci najít, jelikož v tomto páru byly ale jiné možnosti, než má většina občanů, kteří si najímají na sledování nevěrných partnerů soukromá očka, dopadlo to špatně. Špatně proto, že si Jana Nagyová najala člověka, který to prokazatelně asi musí umět a ten to pro ni udělal. Jsem přesvědčen, že tím neohrozil státní zájem, poněvadž to zřejmě dělal třeba i ve svém volném čase nebo v čase, do kterých mu nezasahovaly jeho povinnosti. Výsledek a verdikt soudu toto mé přesvědčení dost podporuje," řekl Kubera.

Bohužel konstatoval však to, že v případě poodobných afér je člověk většinou doživotně dehonestovaný, nikde se mu nikdo neomluví. „V neposlední řadě je třeba uvést to, že když se ukáže, že to vše byla jen zbytečně nafouknutá akce a ti lidé, co v kauze figurovali, byli nevinní, bude muset stát zaplatit odškodnění. Z příkladu Věry Jourové víme, že může jít o odškodnění v řádech miliónů. Ono - pokud Nagyová neměla pravomoc úkolovat Vojenskou rozvědku, tak se těžko dá bavit o tom, že ji poslechli. Ovšem zopakuji jednu lidvou moudrost, o které jsem již před časem v těchto souvislostech mluvil: Totiž, když se postaví, rozum se zastaví. A v tom je dle mého ukryta celá tragédie tohoto příběhu," uzavřel komentář tohoto týdne Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …