Zákony o zdravotních službách a pojištění mají zelenou

07.09.2011 13:29

Sněmovna dnes schválila hlasy koalice návrh zákona o specifických zdravotních službách, který mimo jiné upravuje umělé oplodnění, sterilizace žen, kastrace mužů a změnu pohlaví. Pro normu hlasovalo 92 poslanců. Poslanci krátce poté schválili hlasy koalice i novelu zákona o zdravotním pojištění, podle níž budou mít pojišťovny povinnost zajistit pacientům dostupnost hrazených služeb jak v místě, tak v čase.

Zákony o zdravotních službách a pojištění mají zelenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Předloha rovněž zakazuje klonování lidí a stanoví podmínky pro ověřování nezavedených léčebných metod na lidech.

Věková hranice pro asistovanou reprodukci bude 49 let. Ministerstvo původně navrhovalo věk 55 let.  Z tisku ale vypadla otázka řešení potratů, která byla kontroverzní a ministerstvo ji chce řešit zvlášť.

Například změnu pohlaví chirurgickým zákrokem při současném znemožnění reprodukční funkce bude možné provést osobě starší 21 let na základě vyšetření a stanoviska odborné komise.

Tento vládní reformní návrh odolal žádosti KSČM na zamítnutí a míří do Senátu.

TÉMA: Vládní reformy

Poslanci ale ještě předtím vypustili z návrhu doprovodného zákona k předlohám reformních zdravotnických norem přílepek, podle kterého by úřady mohly dál tajit platy a odměny úředníků. Takzvaný změnový zákon tedy odolal návrhu KSČM na zamítnutí a míří také do Senátu.

Ano dostala i reformní novela o zdravotním pojištění 
   

Poslanci krátce poté schválili hlasy koalice i novelu zákona o zdravotním pojištění, podle které budou mít pojišťovny povinnost zajistit pacientům dostupnost hrazených služeb jak v místě, tak v čase.

Klient také bude mít právo získat od pojišťovny údaje o tom, které hrazené služby mu byly poskytnuty. Předloha rovněž uvádí, že pacient má právo vybrat si variantu péče, pokud to bude nadstandard, bude jej muset zaplatit.

K novele ale podali poslanci z KSČM návrh na její zamítnutí. Koaliční zákonodárci to ale odmítli. I tato norma tak zamíří do Senátu.

Cílem novely je podle ministerstva zdravotnictví sladit zákon o veřejném pojištění se třemi reformními předlohami upravujícími zdravotní služby a záchrannou službu. Přináší přitom ale i jiné změny. Lékaři a zdravotnická zařízení nebudou smět přijmout od pacientů v případě hrazené péče žádnou úhradu. Pokud tak učiní, při opakovaném prohřešku jim bude hrozit podle předlohy až milionová pokuta.

Změna v očkování proti rakovině děložního čípku 
    

Zdravotní pojišťovny budou muset podle novely vést a zveřejňovat seznam smluvních poskytovatelů péče i přehledy o jednotlivých zdravotnických pracovnících, kteří budou hrazené služby poskytovat.

Poslanci do novely zákona o zdravotním pojištění vložili změnu v očkování proti rakovině děložního čípku. Dívkám ve věku od 13 do 14 let je budou hradit zdravotní pojišťovny. Očkování, které stojí kolem deset tisíc korun, zůstane nepovinné. V případě asistované reprodukce budou pojišťovny ženám platit čtyři pokusy místo tří v případě, že při prvních dvou pokusech se bude používat jedno, nikoli více embryí. 

Předloha dále upravuje výběrová řízení pojišťoven na poskytovatele péče. Když komise nedoporučí uzavřít s některým zařízením smlouvu, pojišťovna ji nově nebude moci uzavřít. Smlouvy na vysoce specializovanou péči budou naopak pojišťovny uzavírat bez tendru. Novela také uvádí, že závodní preventivní péči bude hradit výhradně zaměstnavatel, dosud se na platbách podílely i pojišťovny. 

Skončili ve 14:00 hodin

K zákonu podobně jako k předchozím normám poslanci přidali mnoho pozměňovacích návrhů, sněmovna tak musela o jednotlivých změnách hlasovat samostatně.

Poslanci příslušné zdravotní reformní zákony nakonec projednávali v rychlém sledu. Těsně před 14:00 hodinou, kdy měli skončit, dokonce "načli" i debatu nad novelou o zákoníku práce. Do rozpravy se přihlásil komunista Vojtěch Filip, který se pustil do cupování návrhu z pera ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka z TOP 09. Dvě minuty před druhou hodinou jej ale přerušila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová s upozorněním, že je již 14:00 hodin a podle dopolední domluvy tak nemohou poslanci ve schůzi pokračovat.

"Přerušuji projednávání tohoto bodu ve třetím čtení  a budeme moci v něm pokračovat v pátek. Do té doby přerušuji projednávání 22. schůze. Ta bude pokračovat tedy v pátek od 9. 00 hodin ráno," dodala Němcová.

Drastichová manipulovala s kartami Bárty a Johna

Šéfka dolní komory tak reagovala na situaci, která se stala v jednací síni dnes dopoledne. Krátce po odhlasování prvního reformního zákona, tedy o zdravotních službách, způsobila totiž poslankyně z Věcí veřejných Jana Drastichová mezi poslanci pořádný rozruch. Podle poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha se dokonce Drastichová dopustila podvodu, neboť při hlasování manipulovala s hlasovacími kartami dvou svých stranických kolegů.  

Později se vyjasnilo, že Drastichová při procedurálním hlasování o prodloužení možnosti hlasovat o zákonech až do noci vytáhla karty dvou kolegů z poslaneckého klubu - předsedy klubu Víta Bárty a předsedy strany Radka Johna.  

Sněmovna nakonec v důsledku toho dnes schvalovala vládní reformní zákony jen do 14:00 hodin. ČSSD a KSČM totiž předtím vetovala návrh koalice, aby poslanci mohli hlasovat až do noci. 

Poslance čeká na této schůzi ještě schvalování sociální a důchodové reformy. Jednání sněmovny bude právě proto pokračovat i v pátek a kdy bude konec, nelze zatím předvídat.

 Možná jste nečetli:

  • U odborníka zaplatíte i několik stovek, navrhuje Heger
  • Heger hodlá zvednout poplatky u lékaře
  • Poplatky nezvyšovat, ani nerušit. Osobní názor ministra
  • Poplatky jsou jen technickou záležitostí, uklidňuje poradce Zajac
  • Výdaje pojišťoven vzrostly o devět procent, příjmy byly menší
  • Šnajdr: Jestli bude Heger dobrým ministrem, bude jasné za rok
  • Horák: Pacienti nebojte se, VZP zatím peníze má
  • Projekt VZP za miliardu využívá 6 lékařů. Slovy šest
  • Čtěte více:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

    16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

    Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…