Zametá ČSSD v krajích stopy korupce? Hejtmani: Nesmysl. Kampaň ČT

10.06.2012 17:47

Potichu, potichoučku prý sociální demokracie pátrá, zda na ní před blížícími se krajskými a senátními volbami nevykoukne nějaký kostlivec či ńaopak pěkně čerstvá kauza. Upozornila na to Česká televize s tím, že jakýsi audit možných hrozeb odstartovala kauza Davida Ratha.

Zametá ČSSD v krajích stopy korupce? Hejtmani: Nesmysl. Kampaň ČT
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Vicepremiérka Karolína Peake vedle hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase

Za úsměvné toto počínání považuje hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas. Podle něj už vedení ČSSD stejně nestihne nic napravit, řekl pro ParlamentníListy.cz.

„Sociální demokracie v tichosti řeší, jestli po obvinění z korupce bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha nehrozí straně další výbušné případy i jinde. Soustředí se hlavně na veřejné zakázky, grantové programy a přerozdělování evropských dotací,“ konstatovala ČT.

Rath spustil alarm

Podle ní tak prý od zatčení Davida Ratha kvůli korupci ČSSD hledá , jak se vyhnout dalším skandálům. "Kauza Rath odstartovala úklid. Budeme se snažit eliminovat různá rizika," říká v reportáží místopředsedkyně strany Marie Benešová.

„Snažíme se získat přehled, jestli nejsou po republice další problémové věci, protože bychom rádi předešli podobným situacím, jaká nastala v té známé kauze," dává na stůl další vyjádření Jiří Dienstbier.

Ta snaha je úsměvná

Zdá se ale, že ne každý sociální demokrat bere tento nevypsaný audit možných průšvihů jako samozřejmou věc. „Připadá mi naprosto úsměvné, když se vedení ČSSD začne o problémy v krajích zabývat krátce před volbami, a to ještě v rámci zadržení bývalého hejtmana Davida Ratha,“ komentoval snahu vedení pro ParlamentníListy.cz Palas.

Vedení ČSSD se zřejmě začalo obávat, že příležitost dělá zloděje. A tou příležitostí může být fakt, že sociálnědemokratičtí hejtmani spravují v rámci třinácti krajů více než devadesát miliard korun. ČT přitom připomíná, že ke zmíněné sumě je třeba přičíst další desítky miliard korun z evropských dotací.

Jistou hysterii tu máme

„Po kauze Davida Ratha nastala určitá hysterie směrem k evropským fondům a zadávání veřejných zakázek," připustil v ČT jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek. A že už ČSSD koná, dokladuje reportáž na příkladu nakládání s eurodotacemi v rámci Regionálmího operačního programu Severozápad. O ten se totiž kontrolorů z Bruselu zajímá i protikorupční policie.

A to bude muset stranickému vedení vysvětlovat ústecká hejtmanka Jana Vaňhová. Jak nicméně vyplývá z reportáže ČT, hejtmani prý se otázek od špiček ČSSD nebojí.

Péče vede už stejně nepomůže

Za sebe to pro ParlamentníListy.cz potvrdil i hejtman Palas a jeho kolega z jihočeský hejtman Jiří Zimola.

„Co se týče Moravskoslezského kraje, jsem si jist, že veškeré projekty jsou v pořádku,“ uvedl Palas pro ParlamentníListy.cz a dodal: „Rozhodně necítím žádnou obavu ani hrozbu.“ S lehkou ironií pak Jaroslav Palas podotkl, že „péče vedení ČSSD by už stejně ničemu nepomohla“.

„Já věřím, že většina hejtmanů ČSSD má svůj kraj v naprostém pořádku,“ míní moravskoslezský hejtman. A pokud ne? „Žijeme v právním státě, jehož zákony je třeba ctít a dodržovat. Pokud tak někdo nečiní, ponese si plnou zodpovědnost,“ uzavřel Jaroslav Palas.

Otevřu zásuvky i skříně

Jiří Zimola se žádného prověřování jihočeského hejtmanství neobává, více prý mu vadí tendenční reportáže České televize. „Reportáže ČT mě v poslední době překvapují svou tendenčností a na ničem nezaloženém očerňování jednotlivých hejtmanství,“ napsal Zimola ParlamentnímListům.cz

„Osobně nemám nejmenší obavu a jsem připraven otevřít všechny zásuvky a skříně. Nic nezákonného jsme neprovedli,“ dodal hejtman s tím, že stojí-li za jeho krajem něco, pak je to „mnoho poctivé práce“.

ČSSD hrozbou není, tou je ČT

Skutečnou hrozbou občanům prý není ČSSD a hejtmani, píše ParlamentnímListům.cz Zimola: „...ale nezodpovědní a ve svých úsudcích povrchní redaktoři České televize,“ dodává kriticky.

Podle České televize si sociální demokracie si dobře uvědomuje, že bude muset na podzim obhajovat ve volbách právě hospodaření s desítkami miliard korun. „Vedení strany nemá žádné páky, jak zajistit zcela průhledné zakázky. I proto připravuje návrh, který by krajům mimo jiné zakázal zadávat soutěže přes soukromé firmy,“ uzavírá ČT svojí reportáž.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…