Zaorálek griloval Nečase za eurodotace. Premiér vybuchl: Za to můžete vy!

15.03.2012 16:07

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) si ve čtvrtek troufl při interpelacích ve sněmovně hubovat premiéra Petra Nečase. A to kvůli fondům EU. Nečas si však spršku jedovatých slov nenechal líbit a i když přiznal, že jsou pro Česko skutečně pozastaveny platby z EU, na druhou stranu uvedl, že za ten nepořádek vlastně může ČSSD. Proč? Ta totiž v letech 2005 až 2006 špatně nastavila systém všech 24 operačních programů.

Zaorálek griloval Nečase za eurodotace. Premiér vybuchl: Za to můžete vy!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas ve sněmovně

Lubomíru Zaorálkovi se dostalo slovní facky od premiéra Nečase a to při interpelacích. „Ty vaše otázky byly vykřičeny, ale musím říci, že pan Zaorálek se zde vzteká zbytečně,“ namítl za sněmovním pultíkem premiér, když odpovídal Zaorálkovi na dotazy ohledně fondů EU. Zaorálek chtěl totiž vědět, kdo je odpovědný za to, že ČR nemůže do května žádat o zpětné proplácení projektů hrazených z evropských fondů.

Ministerstvo pro místní rozvoj ve středu totiž potvrdilo informace o tom, že Česko nebude do června žádat Evropskou komisi (EK) o zpětné proplacení peněz, které stát vyplácí příjemcům dotací z evropských fondů. Příjemci dotací ale podle úřadu budou dostávat peníze bez změny dál. Důvodem opatření jsou výtky EK vůči tuzemskému auditnímu a kontrolnímu systému.  

„Z úst představitelů vlády v poslední době zaznívají chystaná drakonická opatření. Mluví se o propouštění učitelů, o propouštění hasičů, policistů...Předpokládal bych, že v takovéto situaci se vláda bude skutečně starostlivě starat o peníze, které má svěřené, že se bude starat také o prostředky, které má čerpat z evropských fondů,“ začal ironicky svůj dotaz na Nečase Zaorálek. A pokračoval. „Proč ale odmítáte o této vážné situaci kolem vyplácení peněz z fondů EU jednat? To selhání je tady mimořádné a kdo za tu situaci zaplatí?“ burácel dále za mikrofonem Zaorálek.

Zmínil, že i Evropská komise nám vyčítá špatnou koordinovanost na ministerstvech, kde se přitom stále střídají lidé, kteří dané problematice vůbec nerozumí a ministři pak o penězích z fondů EU rozhodují sami. Nikdo je pak při tom neaudituje. „Nejste schopni tuto věc řešit,“ hřímal dále Zaorálek.

Zdědili jsme to po vás...

Nečas si to ale rozhodně líbit nenechal. V klidu odvětil, že prý za to jeho vláda nemůže, neboť zdědila po ČSSD špatně nastavený systém 24 operačních programů. „Je ale zastavena třetina všech operačních programů v rámci celé EU,“ vysvětlil také Nečas v  interpelaci. Přiznal ale, že problém je závažný.

„Ten systém jste nastavili vy. Musím ale vysvětlit, proč jsou pozastavené platby. Je to totiž otázka fungování celého auditního systému, ale ten byl vymyšlen a certifikován na ministerstvu financí v letech 2005 až 2006, kdy tam šéfoval pan Sobotka. Jestli to tehdy byl předseda ČSSD, to už nechám na vašem důvtipu, pane Zaorálku,“ zmínil dále premiér s tím, že právě kvůli auditnímu systému má nyní Evropská komise výhrady.

„Je ohrožena jedna třetina všech operačních programů v rámci celé EU, netýká se to tedy jen Česka,“ podotkl dále předseda vlády a přiznal, že problém programů se na vládě stále rozebírá.

"Tento systém byl vymyšlen ještě před rokem 2006, ale tehdy jsme nevládli my, ale vy. No a nepovedlo se vám to. Bylo to tak, že jste 4. září 2006 neměli schválený jediný z programů. Všechno jsme to museli dodělat za vás. Správný postup v rozumné zemi je, že k začátku programovacího období jsou spuštěny všechny programy. Vy jste neměli ani jeden, museli jsme to oddřít za vás a teď to děláme znovu v případě auditního systému,“ zaburácel nakonec Nečas, načež se mu dostalo potlesku z pravé části sálu.

„Tak už si konečně sáhněte do svědomí,“ doplnil premiér ještě do potlesku. 

Již příští týden přitom do Prahy zamíří evropský komisař pro regionální záležitosti Johannes Hahn, aby zde jednal právě o českých problémech s čerpáním peněz z evropských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…