Zaorálek ťal do Nečase: Co to je ta vaše tajemná banda plukovníků?

15.06.2012 15:00

AKTUALIZACE Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) to dnes ve sněmovně pěkně rozjel. Obul se do premiéra Petra Nečase kvůli "partě policejních plukovníků nebo podplukovníků", o nichž premiér hovořil včera při interpelacích. Zaorálek pak žádal, aby se sněmovna Nečasovými slovy zabývala. Jenomže to mu koalice nedhlasovala.

Zaorálek ťal do Nečase: Co to je ta vaše tajemná banda plukovníků?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Poněkud sporný výrok řekl podle Lubomíra Zaorálka premiér Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek při interpelacích. "O tom, kdo bude ve vládě, nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků, to asi by nebyl ten správný krok," řekl totiž premiér, a to v souvislosti s kauzou místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09).

Místopředsedovi sněmovny se to ale pranic nelíbilo. Pokud podle Zaorálka skutečně existuje "banda plukovníků", je to vážné a sněmovna by se tím měla zabývat. Zaorálek to navrhoval jako zvláštní bod. Opozice se totiž podle něj obává, že může jít o zastrašování. "Tak si kladu otázku, jestli to, co předvádí pan premiér, není náhodou zastrašování policie a státního zastupitelství. Není to náhodou tak, že pan premiér říká: bacha, bacha, jestli nám sáhnete na jednoho z našich, tak končí legrace?," tázal se dnes za sněmovním mikrofonem Zaorálek.

"Já bych byl nerad, abych si myslel, že když se sněmovna požádá o vydání nějakého opozičního politika, tak je to boj s korupcí, a když se požádá o vládního politika, tak je za tím banda plukovníků," zmínil dále Zaorálek.

Patří do té "party" i prezident a ministr?

Prý by se strašně rád  premiéra otázal, kdo do té party patří.  "Je možné, že mně jako opozičnímu politikovi něco ušlo, že se tady opravdu v této zemi něco děje, že se tady skutečně vytvořila někde nějaká parta. Nevím, jestli na okresní úrovni, nevím, jestli do toho patří policejní prezident, nevím, jestli do té party patří ministr vnitra. O tom opravdu nevím nic, ale jestli je to tak, že tady řádí nějaká banda plukovníků, tak to chci vědět," poznamenal dále velmi ironicky místopředseda sněmovny, za což se mu dostalo od kolegů napříč politickým spektrem potlesku. Někteří ze zákonodárců se navíc přitom ještě smáli.

Se svým návrhem ale neuspěl, neboť ODS a TOP 09 mu zařazení bodu vetovaly.

Negativně dnes dopadl i další socialista Jan Hamáček. Žádal, aby dnes sněmovna jednala o informaci premiéra a ministra obrany o nákupu letadel CASA. Policie kvůli němu žádá sněmovnu o vydání Parkanové k trestnímu stíhání pro podezření ze dvou trestních činů.

ČSSD se pak k tématu vrátila i na tiskové konferenci. Poslanci nejsou soudci a nemohou nahrazovat ani policii, řekl například šéf strany Bohuslav Sobotka. Zaorálek pak znovu Nečasův výrok označil za skandální a napadající policii. Navíc ještě doplnil, že vedle Parkanové hodlá policie stíhat i dalšího člověka (bývalého šéfa resortní sekce vyzbrojování Jiřího Staňka) a pozastavil se nad tím, že ten by měl být stíhán, zatímco politička nikoliv.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…