Zasedání proti Kalouskovi. Vyhoďte ho z vlády, vyzvalo Nečase

13.07.2012 13:43

Ministr financí Miroslav Kalousek začal v poledne poslancům z bezpečnostního výboru od začátku vysvětlovat svou verzi telefonátů s policejním prezidentem Petrem Lessym. Prý má na to svědky. Výpovědi obou aktérů - tedy Kalouska a Lessyho - se ale zásadně rozcházely. Výbor nakonec přijal usnesení, aby premiér Nečas navrhl odvolání Miroslava Kalouska. Pro hlasovalo osm členů výboru z opozice, koaliční poslanci se hlasování zdrželi.

Zasedání proti Kalouskovi. Vyhoďte ho z vlády, vyzvalo Nečase
Foto: Ladislav Carda
Popisek: A přišel projev o policejním státu

Telefonáty s policejním prezidentem Petrem Lessym se podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) údajně týkaly víc než stížností ministra na vyšetřování kazy nákupu letounů CASA žádosti policie o peníze na služební passaty. Kalousek to řekl členům sněmovního bezpečnostního výboru.

Kalousek zopakoval, že se stal během 14 dní terčem policejních provokací a podobně Lessyho výroky o jeho zastrašování považuje za další policejní provokaci. Prý si telefonicky potřeboval ujasnit, zda vyšetřovatel případu CASA volal jemu, nebo to bylo obráceně. "Čistě sám pro sebe totiž  já nemohu najít odpověď,  zda vyšetřovatel nevolal mne," vysvětlil Kalousek.

Policejní passaty - to je pro mne nová informace

Lessy se ale slovům Kalouska velmi podivil. "Pan ministr Kalousek řekl pravdu jen do druhé věty. Popírám, že by se nějak zmínil o passastech," řekl ale na to Lessy. Policie podle něj nyní o pořízení dalších těchto vozidel vůbec neusiluje. Kalousek před poslanci zopakoval, že má svědky na průběh hovoru.

Už ve čtvrtek ve výboru Lessy uvedl, že mu ministr telefonicky vyčítal postup v případu CASA s použitím nevhodných výrazů. "Policejní passaty - to je pro mne naprosto nová informace," řekl dnes několikrát za sebou Lessy.

Hovor s Kalouskem podle něj vygradoval tím, že mu bylo naznačováno, že budou všichni odstíháni ve velmi krátké době. "Proti tomu jsem se ohradil," uvedl Lessy s tím, že další dva hovory se nesly ve smířlivějším duchu. Ve třetím a posledním telefonátu údajně Kalousek Lessyho vyzval, aby na tyto hovory zapomněli.

Policejní prezident také zdůraznil, že je ochotný pravdivost svých slov ověřit na detektoru lži, což později kladně kvitoval člen výboru, socialista Jeroným Tejc.

Navíc Lessy zopakoval, že si hovor s Kalouskem nenahrával. "Jediná moje možná obrana je, že jsem ochoten podstoupit fyziodetekční vyšetření na to, jestli jsem mluvil pravdu, nemám s tímto vyšetřením absolutně žádný problém," řekl.

Nemám o tom úřední záznam

Lessy dále také poznamenal, že o telefonátu nesepsal úřední záznam. Důvod je podle něj jednoduchý - nebyl spáchaný trestný čin. Neměl prý ani jistotu, co by se s tímto záznamem stalo. O hovorech s Kalouskem informoval s týdenním zpožděním údajně proto, že byl dotázán, zda ví o dalších telefonátech policii v případě CASA.

Na dotaz poslance Lubomíra Zaorálka z ČSSD pak Kalousek – ten nejprve z výboru odběhl a pak se vrátil, neboť prý slyšel přes televizi, že ho ve výboru postrádají – odvětil,  že již nevolal nikomu dalšímu, tedy ani státnímu zástupci. "Mě by zajímalo, komu všemu pan Miroslav Kalousek volal. Abychom mohli vědět, co nás ještě čeká a co nám nebylo sděleno. Zajímalo by mě zejména, zdali to nebylo státnímu zástupci v případu,“ otázal se totiž Zaorálek ministra.

„Tomu jsem jen poslal stanovisko k letadlům CASA od odborného garanta,“ odvětil na to Kalousek.

Zaorálkův kolega Tejc později vyzval Kalouska, aby stejně jako Lessy prošel detektorem lži.

To, co předvedl, to je vrchol trapnosti

Krátce po sobě pak vystupovali další členové výboru převážně z ČSSD, a přeli se s ministrem Kalouskem. Také padly zmínky o tzv. Kubiceho zprávě a o tom, zda lze tuto kauzu srovnat s dnešní kauzou.

Kalousek také zopakoval svůj názor na prohlášení poslance z VV Petra Skokana. „To, co předvedl, to je vrchol trapnosti. To je všechno, co k tomu mohu říci," řekl kromě jiného Kalousek.

Ministr Kalousek pak členy výboru usměrňoval s tím, že nejsou vyšetřovací komisí. Věc podle něj vyšetří až Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Nad tím se ale později rozlítil policejní prezident, neboť je prý velmi podivné, že nyní pozval Kalousek, tedy vlastně ministr vnitra Kubice, GIBS kromě vyšetřovatele Mazánka i na Lessyho.

 "Pokud pan ministr financí podá podnět na mě, tak druhou vyšetřovanou osobou budu já, takže v podstatě to naznačování v tom telefonu, že brzy budeme stíháni všichni, se pomaličku, ale jistě naplňuje," řekl Lessy.

„Žádná zákonná povinnost mi neukládá informovat ministra vnitra,“ řekl pak o chvíli později Lessy k tomu, proč hned nešel za ministrem vnitra a o svých telefonátech se zmínil poprvé až ve čtvrtek 12. července, ačkoliv proběhly 4. července.

Zajímavá pal byla vsuvka ministr vnitra, jenž prý vyzval policejního prezidenta, aby mu o telefonátech Kalouska s vyšetřovatelem případu CASA Jiřím Mazánkem podal vysvětlení. Zatím prý ale nedorazilo.

Ti policisté si to nezaslouží

Policejní prezident se navíc ve své další řeči zastal policistů. Přitom řekl, že „zásadně odmítá jakoukoliv manipulaci policie, estébácké a gestapácké praktiky“. „To si ti policisté nezaslouží,“ dodal a zmínil, že nyní policie bude sčítat škody a zůstanou u ní jen ti skalní.

Miroslav Kalousek nakonec ještě doplnil, že vypouštění lží za estébácké metody považuje a že on bude nyní také sčítat škody.

Sněmovní bezpečnostní výbor nakonec vyzval hlasy opozice premiéra Petra Nečase (ODS), aby navrhl odvolání ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Koaliční členové výboru opustili před hlasováním jednací sál. Usnesení předložené Jeronýmem Tejcem (ČSSD) je zdůvodněno tím, že Kalouskovy aktivity v souvislosti s případem letadel CASA jsou v rámci demokratického právního státu nepřípustné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…