Zdena Mašínová a další, kteří nenávidí rudé: Proboha, jen ne nové volby

20.04.2012 8:36

Komunisté jsou druhou nejsilnější stranou v zemi. Alespoň tak mluví výsledky aktuálního průzkumu veřejného mínění, kde lidé KSČM přisoudili rovných dvacet procent v případě, že by se volby do sněmovny konaly nyní. ParlamentníListy.cz požádaly o komentář známé protikomunistické aktivisty a ti nezávisle na sobě míní, že za současný stav nese vinu hlavně exprezident Václav Havel.

Zdena Mašínová a další, kteří nenávidí rudé: Proboha, jen ne nové volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Podle nejnovějšího průzkumu CVVM by se do sněmovny dostalo pět stran. ČSSD s 37 %, KSČM s 20%, ODS s 17,5% a TOP 09 s 13,5 %. Brána do Poslanecké sněmovny by se také nově otevřela KDU – ČSL s pěti a půl procenty.

KSČM pochopitelně výsledky potěšily. „Ta čísla jsou odrazem působení vlád Petra Nečase i Mirka Topolánka. Může to být ale i výkyv po vládní krizi, zatím bych tyto výsledky nepřeceňoval. Křeč ODS už trvá dlouho, až po několika aférách se jí konečně snížily preference,“ uvedl nedávno redakci ParlamentníchListů.cz šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Sám předseda strany Vojtěch Filip nedávno v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že komunisté jsou de facto připraveni na účast v exekutivní moci (více ZDE).

Známé osobnosti české protikomunistické scény z toho ale pochopitelně žádnou radost nemají. Sestra členů třetího odboje Zdena Mašínová se domnívá, že jde o důsledek celého polistopadového vývoje a má kvůli tomu i obavy z případných předčasných voleb.

Vzestup komunistů je Havlovo dědictví

„Tohle splnilo moje předpoklady už od roku 1990. Přesně to odpovídá tomu vývoji, protože tou tak zvanou demokratickou cestou, co tvrdil pan Havel a lidé kolem něho, že tato strana prostě zmizí, tak to byla mírně řečeno naivita non plus ultra. Dalo se to čekat. Nastane těžší například ekonomická situace a mají to v kapse,“ bojí se Mašínová.

Důležité podle ní je, že u Havla nebyly postoje dané jen jakousi naivitou. „Už od samého začátku, když byl třeba proti lustracím nebo zákazu té strany, to bylo prapodivné. Dokonce i jeho tehdejší blízký spolupracovník Pithart říkal, když se tehdy Havel vrátil z jednání s Čalfou, jak se domluvilo, že prezidenta ve federálním shromáždění budou volit komunisté a tak dále. Tohle všechno je Havlovo dědictví, co nám tady zanechal,“ říká pro ParlamentníListy.cz sestra bratří Mašínů.

Většina lidí si dle jejích slov asi neuvědomuje, co může přijít ve chvíli, kdy se komunisté s ČSSD dají dohromady, což se prý zcela určitě může stát. A kdyby teď byly nové volby, bylo by dost naivní myslet si, že se něco zlepší.

„Situace je dost zapeklitá, takže je těžké říct, co s tím dělat. Především je problémem ta ekonomická moc, kterou bývalí bolševici získali. Ti udělali takovou škodu, že rozkradli zbytek majetku, který naše republika měla, a oni tu ekonomickou moc mají v ruce. Mělo by se uskutečnit alespoň to, aby došlo k vyšetření těchto činů a viníci byli potrestáni,“ apeluje.

Tomu však prý neodpovídá stav naší justice a policie. „Spousta soudců komunistů stále sedí na svých místech. Je jich hodně, ale jako příklad třeba ta Horvátová z Trutnova (soudkyně Marcela Horvátová v roce 1988 odsoudila disidenta Pavla Wonku, který několik dní nato ve vězení zemřel – pozn.red.), ta pořád soudí. Nejde navíc jen o kontinuitu práva, ale je to také kontinuita těch lidí,“ pokračuje Mašínová.

Očistu začněme v justici

Podle ní měla být komunistická strana zakázána dávno. Dnes často zaznívá argument, že v případě nynějšího zákazu by si stejně založili novou stranu nebo se rozdrobili do jiných a nebylo by na ně tak vidět. „Ale od toho tu je přece ta státní administrativa, aby na to dohlížela. Ale jak je možné, že se dnes jen tváří jako demokratická strana a mohou nadále vystupovat v parlamentu? To je, jako kdyby v Německu zůstala po válce NSDAP. Neonáckové tam sice jsou všude, ale nemohou nijak oficiálně působit a vystupovat tak, jako u nás komunisti. Vždyť je to evidentní, mají stále mezi sebou řadu tvrdých stalinistů jako Semelová, Nedvědová a další,“ vysvětluje.

„A když slyšíme, že stále víc lidí říká, že za komunistů bylo lépe, s tím se člověk setkává téměř denně, takže oni mají úplné volné pole působnosti. V předčasných volbách proto nevidím žádné řešení, to bude průšvih, v tom vidím nebezpečí. Je potřeba to dávat dohromady postupně třeba i na těch soudech, státních zastupitelstvích. Je to sice možná naivní, ale aspoň něco,“ uvažuje o možných řešeních Zdena Mašínová.

S tím, že preference KSČM půjdou směrem vzhůru, počítal i bývalý politický vězeň Jiří Wolf. Je to prý dané tím, že lidé přestávají kvůli množícím se skandálům různého ražení důvěřovat ostatním stranám.

Národ je prý stále více demoralizován

„Lidé pak budou dávat hlasy komunistům, hlavě ti staří, co pamatují, jak měli všechno zadarmo. Lidem je jedno, co tu komunisté dřív prováděli, pro ně teď existuje jen představa, že by se mohli mít lépe a pak klidně dají hlas i ďáblu,“ konstatoval Wolf.

Máme-li hledat příčiny této situace, stačí si podle něho vzpomenout na rok 1989 a roky poté. „Dohoda Havla s komunisty, aby se stal prezidentem, je známá a on jim na oplátku slíbil, že nebude nikdo trestně stíhán. Bylo dohodnuto i to, že většina lidí ve velkých závodech zůstane ve funkcích a podobně,“ vidí Jiří Wolf příčinu podobně jako Zdena Mašínová.

„Hlavní vinu na tomto marasmu dávám dvěma faktorům. Jednak za to může Václav Havel a jeho lidé a vedle toho také těžká demoralizace národa, kde jeden okrádá druhého a to je vůbec to nejhorší. A ta demoralizace stále pokračuje dál, ještě nejsme u konce. I kvůli tomu jsem přesvědčen, že preference komunistů budou ještě stoupat, protože lidé si myslí, že se budou mít lépe, i když je to blbost,“ soudí někdejší politický vězeň.

Lidé by se podle jeho slov nejenže neměli lépe, ale naopak by oproti dnešku dopadli mnohem hůř. Jenže si to nejsou schopni připustit. „Vezměte si, že na většině významných postů vládnou komunisté. Ředitel České televize byl komunista, Fischer byl komunista a tak podobně. Lidé si neuvědomují, že vinou těchto lidí a bývalých agentů StB a bývalých komunistů jsou okrádáni. Ti komunisti jsou zabarikádovaní i na ministerstvech a nikdo s tím nehne,“ pokračuje neklidně Wolf.

Potřebujeme silného vůdce, který dá vše do pořádku

Odvahu prý může lidem dodat jen silný vůdce, jenže toho mohou podle Wolfa stvořit jedině média. „Kdo má v rukou média, ten má i moc, jenže kdo má v ruce moc, to jsou dneska bývalí komunisti a gauneři. I tímhle způsobem byl tenkrát z Havla vytvořen slavný člověk. Tu moc tehdy měla KSČ a výměnou za křesla z něho udělali slavného člověka,“ vzpomíná kriticky.

„Nalézt řešení této dnešní situace není snadné. Začátkem by mělo být postavení KSČM mimo zákon, jenže o to se tu pokoušíme už dvaadvacet roků a jen tak se to nepodaří. Tady moc bohužel nevidím žádnou budoucnost, vždyť vidíte, že spoustu lidí už tu ani nechce žít a odjíždějí pryč. I mentalita národa se hrozně změnila, lidé žijí v neustálém stresu a strachu a jsou bezmocní a neudělají nic. Třeba z rozhodnutí Evropské unie se sem vozí žrádlo jako pro prasata a my jako stát nemůžeme říct dost. Dřív nám diktovala Moskva, dneska Brusel, i tohle je velký problém. Stát tu nedokáže ochránit své vlastní lidi. Zachází se s námi jako s odpadkovým košem a vinu na tom nesou právě ti bývalí komunisté a estébáci,“ nebral si v hodnocení Jiří Wolf servítky.

Podle dalšího známého antikomunisty a bývalého politického vězně Vladimíra Hučína dnešní komunisté parazitují na stávající krizi a získávají si tím čím dál víc příznivců. „Velkou část svého života jsem doslova zasvětil protikomunistickému odboji a řeknu trochu s nadsázkou, že pro mě protikomunistický odboj de facto ještě neskončil. Protože jsem se tou problematikou zabýval i u tajné služby (Vladimír Hučín byl v 90. letech důstojníkem BIS – pozn.red.), dovedu si spočítat, jaké problémy jsou oni schopni ve státě vyvolat,“ uvedl redakci ParlamentníchListů.cz Hučín.

Tajné služby nefungují, jak by měly

„Tuhle ideologii považuji za velmi nebezpečnou, která se dokáže v těch těžkých chvílích dostat nahoru a parazitovat na tom. Ti lidé, kteří tenkrát ty zločiny prováděli, už tu samozřejmě nejsou, nebo jsou velmi staří, ale ta ideologie je pořád živá. Já z pohledu nejen člověka, který si prošel těmi kriminály, ale i působil u BIS, to považuji za obrovské nebezpečí,“ zdůrazňuje.

Pokud jde o problematiku komunismu, musí prý být Hučín velmi kritický i k Bezpečnostní informační službě, která si podle jeho slov rozehrává svoje hry a na této tíživé situaci parazituje. „BIS nikdo pořádně nekontroluje a nikdo vlastně neví, co BIS kde provádí, protože ti, kteří by ji měli kontrolovat, jsou sami kontrolováni. Za působení na BIS jsem se zaměřoval právě na levicový extremismus a tedy na komunisty a dokazoval jsem jejich konkrétní trestné činy spáchané po Listopadu 89. Jenže oni jsou natolik krytí, že jim to už nelze prokázat. Ať už to byly neobjasněné bombové útoky na Přerovsku a mnoho a mnoho dalšího,“ vzpomíná na své působení v tajné službě.

Příčina problému? Havlův „kšeft“ s komunisty

„Oni pronikají zpravodajsky mezi odboráře a do všech dalších organizací a vytváří dojem, že bojují za spravedlnost a lepší zítřky, ale to nebezpečí tu je a pro mě je velmi smutné, že KSČM je v preferencích na druhém místě,“ říká Hučín pesimisticky.

Dle jeho slov je evidentní, že tohle všechno můžeme připisovat Václavu Havlovi. „Když z pohledu bývalého důstojníka BIS vidím, jaké byly prováděny podvody s bezpečnostními prověrkami a že spousty lidí, kteří svoji kariéru postavili na kolaboraci s komunismem a dostávali se na exponovaná místa, a přitom by měli být čistí jako boží oko, a Havlovi a té jeho partě tohle nevadilo, tak jsem se s Havlem a jeho lidmi rozcházel,“ míní.

„Václav Havel pro mě byl obrovským zklamáním, protože jsem ho jako vícekrát trestaný v roce 1989 považoval za jakési východisko. A když jsem se potom seznamoval s tím, jak se věci mají, držet hubu jsem nemohl, takže jsem přesvědčen, že za to vděčíme i Havlovi,“ nešetří kritikou Vladimír Hučín.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…