Že jsme chtěli vnitro pro Hamáčka a zakrývat tam kostlivce po Chovancovi? Jiří Zimola pro PL prozradil více z jednání s Babišem

14.04.2018 16:44

První místopředseda ČSSD Jiří Zimola byl hostem Horkého tématu Radima Panenky na serveru ParlamentníListy.cz. Mimo jiné pohovořil o vyjednávání hnutí ANO právě se sociální demokracií. Nutno podotknout, že pořad byl natáčen ve čtvrtek odpoledne, kdy nebylo ještě známo, že se Andrej Babiš bude chtít vrátit zpět k vyjednávání o vládě s ČSSD.

Že jsme chtěli vnitro pro Hamáčka a zakrývat tam kostlivce po Chovancovi? Jiří Zimola pro PL prozradil více z jednání s Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

„V tenhle moment platí, že sociální demokracie je opoziční stranou, protože skrečovala všechna další jednání s hnutím ANO,“ řekl mimo jiné Zimola. „Co je ale v politice a v životě definitivní. Je možná celá řada změn, kotrmelců, převrat,“ sdělil Zimola. 

Když se jej moderátor Radim Panenka zeptal, zda očekává nějaké zvraty či kotrmelce, Zimola odvětil, že „jasně“. „V politice jsem dost dlouho na to, abych nepokládal nic za definitivní. Andrej Babiš, který dostal doporučení od pana prezidenta, bude pracovat na složení případné koalice s KSČM s SPD,“ myslel si Zimola. Pořad však byl natáčen ještě před kotrmelcem, kdy vedení hnutí ANO až ve čtvrtek večer rozhodlo o návratu ke společnému stolu právě s ČSSD. 

Anketa

Odvádí Babišova vláda zatím dobrou práci?

30%
70%
hlasovalo: 8765 lidí

I nad tím však Zimola uvažoval. „Sociální demokracie od samého začátku konala velmi konstruktivně. Vyslovovali jsme se jasně proti účasti trestně stíhaného premiéra. Snažili jsme se přispět k tomu, aby v České republice vznikla skutečně dobrá vláda,“ dodal Zimola. „Bylo logické, že chceme-li být v takové vládě, tak nechceme být takoví ti nazdárci,“ dodal také současný místopředseda ČSSD, že strana chtěla nějaké záruky toho, že nebude přehlasovávána. 

„Ten mediální výklad, ten obraz tady, krachu toho jednání, je přece velmi jednoduché vytvořit tak, že to byli nenasytní sociální demokraté, kteří chtěli silové resorty, navíc chtěli vnitro a chtěli ho pro svého předsedu Hamáčka a snad dokonce, aby tam zakrývali nějaké kostlivce, kteří tam mohli zůstat ještě po Milanu Chovancovi,“ poznamenal ironicky Zimola. „Chtěli jsme jen koaliční svazek, koaliční vládu, která bude rovnocenná,“ dodal.

„Tim viníkem je právě hnutí ANO a Andrej Babiš, který nechtěl připustit, aby koaliční vláda byla skutečně koaliční, abychom tam nebyli koaličním přívažkem, byl to právě Andrej Babiš, který nám také v jeden čas vzkazoval, že vlastně se s námi ani nebude bavit, že zahájí jednání s občanskými demokraty,“ vzpomněl Zimola, jenž se domnívá, že pro sociální demokracii je mnohem lepší být v koalici než v opozici. A to právě s ohledem na mizerný volební výsledek, jak podotkl Zimola.

VIDEO: Jiří Zimola v pořadu PL Horké téma

„Máme tam šanci, ty naše hříchy, za které nás lidé potrestali odlivem našich voličů a tedy i těmi 7,3 procenty – máme šanci si to odpracovat,“ poznamenal Zimola. 

„Jak jsem poznal Andreje Babiše, tak on drží slovo, ale to slovo, které si v tom úvodu nastavíte. Nemyslím si, že by on přijal strategii salámové metody, kdy nejdříve si vezmete kousek a pak se budete snažit vzít další věci,“ řekl Zimola, jenž takovýto konec jednání, jež bylo, ne úplně očekával. „Sociální demokraté rozhodně nechtěli školit vítěze. My jsme se chtěli domluvit, ale odezva nepřicházela,“ poznamenal Zimola.

„Na Andreji Babišovi je nyní to, aby prokázal státotvornost. Je na něm, jak se rozhodne dál. Pokud by skutečně přišel s nabídkou, s dobrou, fungující nabídkou spolupráce, tak jsme k tomu připraveni,“ dodal závěrem Zimola, jenž mimo jiné také podotkl, že ho nepřekvapilo doporučení prezidenta Miloše Zemana vůči Andreji Babiši – jít do spolupráce s hnutím SPD a s komunisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…