Zemanovi se smějí už i malé děti, upozorňuje advokátka Hana Marvanová

08.12.2014 8:30

ROZHOVOR Advokátka Hana Marvanová přiznává, že takové jednání od Miloše Zemana v roli prezidenta skutečně nečekala. „Myslím, že to, čeho se Miloš Zeman dopouští, je shazování úřadu prezidenta. A pokud v tom bude pokračovat, pracuje na tom, že roli prezidenta, což má být osobnost ve státě, které si budou všichni občané vážit a budou ji respektovat, naopak zneváží," říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz známá právnička a bývalá politička k vulgaritám, které zazněly v pořadu Hovory z Lán i k návratu Miloše Zemana z Číny soukromým letadlem.

Zemanovi se smějí už i malé děti, upozorňuje advokátka Hana Marvanová
Foto: Archiv HM
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

Co jste říkala dlouhým tahanicím kolem platů poslanců ve sněmovně a podivuhodnému nápadu ministra financí Andreje Babiše, že by vláda mohla určovat platy zákonodárcům podle toho, jak pracují?

Samozřejmě vláda nemůže určovat platy poslanců, to určitě ne, musí to být stanoveno zákonem. Příjmy zákonodárců narůstaly nejen kvůli samotnému platu, ale i kvůli různým, navíc donedávna nezdaněným náhradám. Určoval to zákon, který byl, myslím, nastaven v roce 1995, tehdy jsem byla poslankyní a byla jsem zásadně proti té konstrukci, hlasovala jsem proti. Ale ani vláda s tím nesouhlasila, tak si to tehdy prosadila poslanecká skupina a od té doby to takhle běží. Tím odměny zákonodárců narostly, ale ne průhledně, že by šlo o plat, který je zdaněný, ale neprůhledně, protože byl včetně těch různých náhrad, které poslanci používají jako plat. Oni s náhradami zacházejí úplně stejně jako s platem, to znamená, že dostávají větší odměnu, než jaká je deklarována. Ale protože už byly odměny poslanců vysoké, rozhodlo se, že se jim platy zmrazí. Ta výše byla důsledek kdysi zvolené konstrukce, místo toho, aby byla zvolena nějaká konstrukce, která by opravdu propojovala výkon s odměnami.

Zejména za situace, kdy výkon zákonodárců není takový, jaký by měl být, je hrozně těžké, když navíc platy lidí nerostou jako platy poslanců, aby si zvyšovali plat. Já jsem vždy podporovala to, že poslanci mají sdílet problémy lidí, to znamená, nemohou jim platy růst více, než rostou lidem podle výkonu ekonomiky. To je můj obecný názor. Debaty o platech poslanců jsou vždycky problém, stranou pak jde otázka, jak bude Poslanecká sněmovna vypadat v očích voličů.

Anketa

Myslíte, že budou do konce roku pokračovat masové protesty proti Zemanovi?

hlasovalo: 28665 lidí

Prezident nazval původní dohodu poslaneckých klubů o čtrnáctiprocentním zvýšení platů ústavních činitelů nenažraností. Jak hodnotíte výroky a chování hlavy státu, které vyvolaly bouře nevole a protestů v době oslav 25. výročí 17. listopadu? Miloše Zemana znáte z Poslanecké sněmovny, překvapily Vás třeba vulgarity, jaké se ozvaly z jeho úst v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán?

To jsem od něj v roli prezidenta skutečně nečekala. Ale je víc věcí, s kterými nesouhlasím, třeba s jeho prosazováním čínských zájmů, s jeho návratem z Číny letadlem soukromé firmy. To je podle mne neuvěřitelné, myslím, že v Německu nebo ve Spojených státech by to nebylo možné. Neumím si to představit, protože politik nemůže být takhle přímo placen nějakou finanční skupinou. Proto si politika platíme z našich daní, aby hájil zájmy voličů. Jak se říká: koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Pokud je politik placen nějakou finanční skupinou, tak z toho logicky plyne, že prosazuje zájmy té finanční skupiny. Takže pro mne je nejhorší tenhle směr politiky Miloše Zemana. A to soukromé letadlo je jen projevem toho, že asi prosazuje zájmy té skupiny, která ho pak tím letadlem dopraví do České republiky.

Korunu tomu samozřejmě Miloš Zeman dodal, řekla bych, že to už je jen taková třešinka na dortu, těmi vulgárními výroky nehodnými prezidenta a nehodnými Miloše Zemana. On někdy mluvil hodně razantně, já bych ty výrazy nepoužívala, ale nemluvil takhle vulgárně. Myslím, že to, čeho se Miloš Zeman dopouští, je shazování úřadu prezidenta. A pokud v tom bude pokračovat, pracuje na tom, že roli prezidenta, což má být osobnost ve státě, které si budou všichni občané vážit a budou ji respektovat, naopak zneváží. Vždyť je terčem výsměchu i malých dětí. To považuji za naprosto nepřijatelné a nechápu, že prezident kolem sebe nemá osoby, které by ho upozornily na to, že už překračuje míru. Bohužel prezident je prakticky neodvolatelný, takže i kdyby drtivá většina lidí měla pocit, že to takto dál nejde, prezident má své funkční období a odvolatelný je jen na základě žaloby obou komor. Takže bohužel závisí jen na něm, jak daleko půjde.

Politologové prezidentovi vyčítají, že svými výroky proti sankcím Evropské unie nebo obhajobou putinovské politiky poškozuje i obraz České republiky v zahraničí. Souhlasíte s tímto názorem?

Myslím, že na svých zahraničních cestách poškozuje české zájmy. Podle mého názoru na takový obrat v zahraničně politické orientaci země nemá možná ani právo.

Má podle Vás smysl, co navrhují někteří poslanci z řad opozice, aby sněmovna omezila prezidentovi peníze na zahraniční cesty? Nehrozilo by pak ještě větší nebezpečí, že si nechá cestu zaplatit jako při jeho návštěvě konference na Rhodosu přítelem ruského prezidenta Vladimíra Putina?

Sněmovna má nějaké možnosti, ale neřeší to ten hlavní problém. Měli bychom mít prezidenta, který bude zárukou, že se nic takového nestane. Který dbá na střet zájmů, který se snaží lidi spojovat, a ne rozdělovat, a který se chová důstojně, jak se sluší k prezidentskému úřadu. Není to jeho post, on jen naplňuje roli, která je tady už dlouho a která musí mít nějakou vážnost.

Někteří kritici Miloše Zemana tvrdí, že si prezidentský úřad zprivatizoval, když si i na oslavy významných výročí, jako je Státní svátek vzniku republiky, zve jen ty, které chce. Narážejí tak na to, že odmítá pozvat třeba rektora Masarykovy univerzity v Brně.

Těch věcí je víc. Válka s některými rektory je další z nich. Prezident pojal funkci tak, že je to jeho funkce, a ne že on slouží té roli. Nenaplňuje to, co by prezident naplňovat měl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…