Zjišťovali jsme, jakou podporu má Miloš Zeman mezi politiky a kdo se proti němu postaví v boji o Hrad. Ta jména vás možná překvapí. A Babiš a americká ambasáda...

20.04.2016 18:48

ANKETA V poslední době stoupá napětí okolo osoby prezidenta Zemana, ať už jde o návštěvu čínského prezidenta v ČR, kritické komentáře umělců či setkání prezidenta s občany v Berouně. ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, zda si myslí, že by měl být Miloš Zeman prezidentem republiky i v příštím funkčním období, a pokud ne, kdo by ho měl nahradit. Padlo několik jmen.

Zjišťovali jsme, jakou podporu má Miloš Zeman mezi politiky a kdo se proti němu postaví v boji o Hrad. Ta jména vás možná překvapí. A Babiš a americká ambasáda...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman zavítal do poslanecké sněmovny. Vyjádřil se k vládnímu návrhu ústavního zákona o celostátním referendu

Prezident Miloš Zeman svou kandidaturu doposud neohlásil, ale řada komentátorů i politiků říká, že jeho cesty po krajích i jeho výrazná prohlášení jsou již fakticky součástí jeho prezidentské kampaně.

Na otázku ParlamentníchListů.cz ohledně příští prezidentské volby část politiků odpovídala, že rozhodnou voliči v přímé volbě, a své preference nesdělila. Výraznou podporu má Miloš Zeman. Především u poslanců KSČM, i když předseda KSČM Filip se nevyjádřil. I odpůrci Miloše Zemana často přiznávají, že zatím nemá relevantního protikandidáta. Podle zastánců Zemana útoky na prezidenta svědčí o nervozitě jeho odpůrců, kteří nemají koho nabídnout. Nicméně se pár možných jmen protikandidátů objevilo.

Prezident Zeman je silná osobnost, říká své názory bez obalu

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dotaz neodpověděl. Nereagoval ani předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš.

„O tom rozhodnou voliči a já to budu respektovat,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip na dotaz redakce neodpověděl.

„Zeman by měl být nahrazen, neboť příliš rozděluje národ. Objevuje se dost kandidátů, tak uvidíme, jak se to vyvrbí a kteří se budou jevit jakožto nadějní,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Zda by být měl, či neměl Miloš Zeman prezidentem, rozhodnou voliči. Nevím, proč někteří zbytečně kolem osoby pana prezidenta vyvolávají takový humbuk, jenom mu tím nahrávají. Já osobně jsem Miloše Zemana nevolila a nepředpokládám, že bych svůj názor v budoucnu měnila,“ uvedla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Otázka prezidentských voleb bude aktuální až příští rok. Do té doby je lepší kriticky rozebrat, co se daří a co se nedaří současnému prezidentovi,“ míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Oceňuji lidi, kteří se nebojí říkat své názory na rovinu. Prezident Zeman je silná osobnost, říká své názory bez obalu i v zahraničí a my v této době potřebujeme silného prezidenta. A pokud jde o jeho kritiky? Občané ho zvolili a má jejich podporu. To je odpověď jeho kritikům,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Napětí čas od času vyhrotí média a část politiků – to je vše. Jinak záminky proti prezidentovi jsou tak směšné, až se divím, ze část veřejnosti s novináři na to letí. Čínský prezident se setkává a podepisuje smlouvy s vrcholnými politiky celé planety a mimo jiné od nás letěl do USA na setkání s prezidentem Obamou. Policejní ochranu mu neposkytoval prezident Zeman, ale policie – a výsledky jednání jsou pro ČR velmi dobré – dostali jsme se na úroveň Velké Británie a Polska, které podobné dohody uzavřely. Pro někoho je asi problém, že se to nepovedlo ani panu Zaorálkovi, ani Sobotkovi, ale prezidentovi. A místo potlesku se plive, protože úspěch se neodpouští. Takže za mě je jasné, že v dalším období by měl prezident Zeman znovu kandidovat, protože za něj není rovnocenná náhrada – a naopak méně schopní lidé jako premiér Sobotka a spol. by měli zpytovat svědomí a raději opustit dojnou krávu politiky a alespoň na čas zkusit opravdovou práci,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Rozhodnou voliči. Pokud nebude lepší kandidát než Miloš Zeman, já mu hlas dám,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu ANO a předseda Severočechů.cz Bronislav Schwarz.

Zeman šíří nenávist...

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi jde o velmi předčasnou otázku. „Skutečnost je, že pan prezident má spoustu odpůrců, ale i velkou řadu příznivců. A toto rozdělení společnosti se táhne od prezidentské volby. Osobně jsem přesvědčen, že o tom, zda Miloš Zeman bude obhajovat, rozhodne jeho zdravotní stav. Nicméně jako demokrat předpokládám, že si veřejnost bude moci vybírat z více kandidátů, které prozatím neznám. Až budou známí, poté se budu rozhodovat o tom, zda Miloše Zemana podpořím, či nikoli,“ dodal Seďa.

„Miloš Zeman by být znovu zvolen neměl. Především proto, že šíří nenávist a snaží se na vše, tak jako jiní populisté, nabízet jen jednoduchá a rychlá řešení. Věřím, že národ, kterému dala morálně demokratický základ osobnost Tomáše G. Masaryka, prozře a Zemanovu etapu jednou kriticky zhodnotí. Moc bych si přála, abychom si dokázali zvolit prezidenta, který bude opravdu vyznávat hodnoty svobody a demokracie a bude podporovat zachování našich životně důležitých evropských a euroatlantických vazeb,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Můj osobní názor není podstatný. Skutečnost je taková, že prezident Zeman k dnešnímu dni nemá rovnocenného protikandidáta,“ uvedl první místopředseda senátorského klubu KDU-ČSL a náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Stanislav Juránek.

„Pan prezident Miloš Zeman přesvědčil i mnoho občanů, kteří ho nevolili, že je prezidentem, který důsledně hájí zájmy České republiky. V tomto směru má podporu našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura. Štvavá mediální kampaň proti panu prezidentovi je vedena cíleně a má za cíl oslabit obranu suverenity České republiky. Pokud bude prezident Miloš Zeman zdráv, bude jistě silným kandidátem v příštích prezidentských volbách a dnes jeho kritici nemají žádného rovnocenného protikandidáta,“ uvedl místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Určitě by v příštím období měl být jiný prezident. Chování Miloše Zemana je zcela neúnosné. Typ mám, ale nepovím. Není to nikdo ze současných politiků. Je bohatý, ale není to oligarcha, kultivovaně vystupuje a něco v životě dokázal,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Špinavosti proti Zemanovi jsou dílem americké ambasády

„Vrátil jsem se ze senátní návštěvy Čínské lidové republiky, která byla zastoupena napříč politickým spektrem. Návštěva čínského prezidenta u nás upoutala pozornost světa a byla to mimořádně významná událost. To, co se dělo v Berouně, není nic jiného než organizované politické bojůvky. Popularita prezidenta Zemana stoupá, je na 70 procentech. To je unikátní a výjimečná podpora veřejnosti pro českého prezidenta. Proto si myslím, že by měl obhajovat funkci prezidenta. Nemá rovnocenného soupeře. A proto jsou z toho jeho odpůrci nervózní a chovají se, jak se chovají. Když tam byly nápisy „Chudáček berlička“, tak to svědčí o tom, že toto nemohou provozovat slušní lidé,“ řekl předseda SPO a senátor Jan Veleba.   

„Napětí sice stoupá, ale musíme vidět, kdo za tím stojí. Tak jako červené karty na Albertově, tak jako organizování různých špinavostí proti němu jsou dílem americké ambasády. O tom jsem přesvědčen. Do Berouna prý byli převáženi ti protestující nebývalou inteligencí obdaření mimo jiné z Prahy. Ony výkřiky tam ‚jede televize, rozbalte transparenty‘ o tom, řekl bych, svědčí! Problém našeho prezidenta je v tom, že neposkakuje jako Pepek vyskoč podle diktátu Američanů a EU. Prostě je svůj, je to především Čech, a tak solí v očích všech včetně slavných sluníčkářů. Zač je kritizován s Čínou? Za to, že dojednal miliardové investice? Že komentoval a nutno říci, že správně, ubohé komentáře jakoby umělců, kteří mu nesahají ani k podpatkům? Měli by mu být vděčni za to, že jim tu pravdu sdělil, a oni by na sobě mohli zapracovat. Jsou-li toho schopni, o čemž pochybuji. Otázku o možné příští kandidatuře, podle mne, zodpovídá oněch sedmdesát procent preferencí Miloše Zemana. Já jsem přesvědčen, že Miloš Zeman je velmi dobrým prezidentem, a dovolí-li mu to zdraví, měl by skutečně kandidovat a být prezidentem i v příštím období,“ uvedl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Rozhodně nejsem pro to, aby pan Zeman byl prezidentem ve druhém volebním období, stejně jako jsem pro to nebyl v období prvním. S některými jeho názory nelze nesouhlasit, avšak ve většině jsme v rozporu. Navíc to, jak vystupuje na veřejnosti, je pro mě nepřijatelné. Z možných adeptů na prezidenta v příštím volebním období se mi jeví jako nejlepší potenciální kandidát pan senátor Kubera,“ říká předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

„Respektuji každého, koho si národ zvolí. Je to přímá volba, tam se nikdo za nikým neschová. Takže vítěz prezidentských voleb to má těžce vybojované. Kdo by mohl být důstojným soupeřem prezidenta? Asi Jaroslav Kubera, bude-li kandidovat,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Pokud bude Miloš Zeman kandidovat na prezidenta podruhé, bude mít můj hlas. Pokud by nekandidoval, bylo by výborné, aby se o místo prezidenta ucházel Karel Schwarzenberg. Můj hlas by sice zaručeně nedostal, ale v případě úspěchu by aspoň i jeho nejzapálenější stoupenci konečně uviděli, co to vlastně naší zemi provedli,“ řekl europoslanec ČSSD Jan Keller.

Když není po jejich, tedy po americku, tak nerespektují výsledek a jsou agresivní

„Takzvaní umělci, tedy pátá kolona, která nemá žádnou odpovědnost za nic a nikdo ji nikdy nikam nevolil, si zase přidrzle troufla vnucovat svůj názor. Vnucovat je pod rouškou svobody projevu. Je to stejné, jako kdyby si politici mezi sebou začali rozdávat cenu Anděl 2015 či cenu Thálie. Když chtějí zneužívat ocenění k ideologickým projevům, tak ať se někam nechají zvolit. Takhle je to podpásovka, která se může hodit jen americkému velvyslanectví. A pokud jde o prezidenta Zemana, tak je prvním prezidentem zvoleným v přímé volbě. Když není po jejich, tedy po americku, tak nerespektují výsledek a jsou agresivní. O prezidentovi rozhodnou voliči,“ říká poslanec KSČM Stanislav Mackovík.

„S prezidentem Zemanem dlouhodobě nesouhlasím. Protestuji proti jeho řešení problémů – prověrka pana Mynáře, trapné vytáčky kolem kauzy Peroutka, kouření v hotelech. Ale nejde o názor – co mi vadí nejvíce, je to, že zásadně rozděluje společnost. Prezident Zeman není nadstranickým prezidentem všech občanů ČR, je vyhraněným lídrem části obyvatel. V mandátu by neměl pokračovat. Osobně bych podpořil silného lídra jako například profesora Švejnara, ministra Stropnického a podobně,“ sdělil poslanec ANO Martin Kolovratník.

„Miloš Zeman byl zvolen prezidentem v přímé volbě a jasně prokázal, že je silnou osobností, která se neskloní před cizími vlivy. Pro občany je čitelný politik prosazující ochranu českých zájmů. Nikdy nepodlehl vnucovaným tendencím EU vůči Ruské federaci a také obhajuje strategii otevřené ekonomické spolupráce s oblastí střední Asie, především s Čínou. Moji podporu má i ve svých názorech na migrační krizi, kterou pojmenoval zjevnou invazí, nikoli pouhou migrací. Sdílím v této problematice i jeho kritická vyjádření k postupu EU včetně ústupků české vlády. Pokud by mu umožnil kandidaturu na prezidenta jeho zdravotní stav, pak by se mohl dočkat mé podpory i přesto, že ne ve všech otázkách s jeho názory souhlasím,“ sdělil poslanec KSČM Ivo Pojezný.

„Samozřejmě ano, užívá si to a v podstatě nemá konkurenta. Hejtmani si ho podávají jak mičudu a vzájemně si dělají kampaň na další období. Jsou dvě skupiny voličů, ty, jež ho milují, a ty, kteří ho nenávidí. Těch prvních půjde k volbám určitě víc,“ uvedl poslanec ANO Pavel Čihák.

„Jako bývalý hejtman Karlovarského kraje a později jako poslanec Parlamentu ČR jsem měl několikrát tu čest se setkat a jednat s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Dle mého názoru je to člověk vzdělaný, inteligentní, sečtělý, se skvělou pamětí. Oceňuji jeho snahu pomoci ekonomickému rozvoji České republiky a též pomáhat řešit problémy jednotlivých krajů. Například v Karlovarském kraji řešit zadluženost obce Prameny. Svá, možná kontroverzní vyjádření, kterými komentuje aktuální události, pronáší bez obalu. Tak jako každý člověk, který má svůj názor, za kterým si stojí. I některé jeho činy mohou vyvolávat rozporuplné reakce u lidi, jako například státní návštěva čínského prezidenta. Stačí se však podívat na YouTube kde jsou pompézní záběry z přijetí čínského prezidenta anglickou královnou či americkým prezidentem Obamou a člověk se musí ptát, proč se u nás zvedla vlna negativních reakci, zvláště v některých neobjektivních médiích. Miloše Zemana jako prezidenta České republiky podporuji a rozhodne-li se znovu kandidovat na uvedenou funkci, budu ho podporovat nadále,“ informoval poslanec ČSSD Josef Novotný.

Napětí je uměle vyvolávané a pečlivě živené takzvanými intelektuály z Prahy. Fyzické střety příznivců a odpůrců

„O tom samozřejmě rozhodnou voliči, kandidátů bude určitě mnoho. Co já bych si přál, je změna způsobu volby, je to však asi nereálné přání,“ říká poslanec ODS Ivan Adamec.

„Jiného vhodného kandidáta, ať se dívám, jak se dívám, nikde nevidím. A to napětí kolem něho je uměle vyvolávané a pečlivě živené takzvanými intelektuály z Prahy a je fanatickým programem skupiny lidí, kteří se nesmířili s jeho zvolením,“ říká poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Miloš Zeman v žádném případě! Už nikdy!“ reagovala poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková.

„Prezidentem v příštím období bude ten, kdo vyhraje volby, a nikdo jiný. Co si o tom teď kdokoli včetně mě myslí, je děsně jedno,“ odpověděl poslanec ANO Martin Komárek.

„V současné době nevidím jinou výraznou osobnost, která by mohla zastávat post prezidenta republiky. Nebude-li taková, budu podporovat Miloše Zemana. To, co se kolem něho děje, svědčí o polarizaci společnosti. To může být i velmi nebezpečné a do budoucna očekávám i fyzické střety příznivců a odpůrců,“ varuje poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Miloš Zeman nemá v příštích volbách konkurenci. Nervózní jsou jen příznivci neúspěšných kandidátů. Komentáře typu ‚máme americké kytary‘ jsou úsměvné,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Napětí je spíš vyvoláno cíleně těmi, co si přáli za prezidenta někoho jiného. Tato skupina má pomocí peněz, ovládáním sdělovacích prostředků a napojení na politiky Západu svou představu vlivu na společnost. Proto jim nevyhovuje nezávislý prezident, určitě již vybírají jiného. Mně osobně by nevadil p. Zeman jako prezident ani po tom, jak se dosud choval. Pokud se najde lepší kandidát, bylo by dobře, ale já ho zatím nevidím,“ říká senátor KSČM Václav Homolka.

„Jsem opravdu přesvědčen, že by Miloš Zeman již neměl být prezidentem. Jména teď jsou předčasná. Spíše je důležitá charakteristika možného kandidáta. Měl by to být člověk, jenž bude opravdu sjednocovat občany naší země a kterého si bude vážit prakticky každý. Na mezinárodní scéně bude mít respekt všech hlavních hráčů a nebude dramaticky zasahovat do přístupů a názorů Černínského paláce na koncepci zahraniční politiky,“ míní poslanec TOP 09 Jiří Skalický.

Vox populi vox dei

„Nemyslím si, že by napětí kolem prezidenta stoupalo, spíš zůstává na stejné úrovni,“ odpověděl poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Otázka je, zda Miloš Zeman hodlá vůbec kandidovat. Já se nechám překvapit a pak se vyjádřím lépe,“ odpověděl senátor ODS Jiří Burian.

Poslanec ČSSD Ladislav Šincl míní, že by Miloš Zeman neměl být prezidentem v dalším volebním období. Pokud jde o toho, kdo by měl Zemana nahradit, „stačilo by mi, aby to byl nějaký slušný člověk, který by aspoň nelhal. Věřím, že se takový kandidát najde,“ dodal Šincl.

„Zásada strategického jednání říká, že je třeba útočit na silné stránky protivníka. Prezident Zeman je zvolen v přímé volbě a hovoří i koná ve prospěch většiny českého národa. Proto ty útoky menšiny, která má neukojené mocenské ambice. Přes některé výhrady zůstává Miloš Zeman i pro příští volby mým kandidátem na prezidenta ČR. Jinou vhodnou osobnost zatím nevidím,“ říká poslanec KSČM Jaroslav Borka.

„Pokud bude Miloš Zeman znovu kandidovat, bude prezidentem. A to především díky těm, kteří ho nyní tak rádi napadají. Já osobně nyní nevidím žádného silného protikandidáta. Bohužel,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Jsem názoru, že by měl být Miloš Zeman prezidentem i v příštím období. Snad to zdravíčko dovolí. Po něm by měl dostat šanci současný předseda sněmovny Jan Hamáček. Ten na to má,“ říká poslanec KSČM Josef Vondrášek.

„Máme demokracii a její neoddiskutovatelnou součástí je svoboda názorů. Jestli převáží pozitivní nebo negativní, to ukáže čas, občané a prezidentské volby, které jsou ovšem až za dva roky. A to je pro každého, i pro politika, dlouhý čas. Proto je předčasné spekulovat o tom, jestli Miloš Zeman bude znovu prezidentem České republiky, ale i o tom, kdo bude jeho vyzyvatelem,“ říká poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová.

„Prezidentem by měl být ten, koho zvolí občané v přímé volbě, a zatím signifikantní průzkumy hovoří jasně. Vox populi vox dei. Ave Zeman,“ odpověděl poslanec KSČM Leo Luzar.

Návštěva čínského prezidenta byla k nenávistným útokům zneužita

„V České republice je přímá volba prezidenta. Tudíž vše v rukou mají voliči, a to i v případě, že se prezident Zeman rozhodne obhajovat prezidentský post. Kdo by měl být případně jeho protikandidátem, je v této chvíli otázkou široké diskuse všech politických stran a hnutí,“ uvedl poslanec ANO Josef Hájek.

„Napětí kolem prezidenta je vyvoláno tím, že se někteří lidé nedokázali smířit s porážkou pana knížete v prezidentské přímé volbě. A návštěva čínského prezidenta byla k nenávistným útokům zneužita. Nemusím souhlasit se vším, co Miloš Zeman řekne, ale v současné době nevidím nikoho, kdo by mohl být jeho důstojným soupeřem. Výlevy některých příslušníků takzvané kulturní fronty vyplývají z jejich mylného pocitu vlastní důležitosti. Vzhledem k celkové situaci je Miloš Zeman nejlepší volbou i pro příští období, pokud mu to zdravotní stav dovolí,“ domnívá se poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Národ chtěl přímou volbu a má ji. Bylo to sice porušení tradice, což mi jako konzervativci moc nesedělo. Ale stalo se. Je tedy nikoli na poslancích a senátorech, ale na samotných lidech, kdo prezidentem je či bude. Ona každá sranda něco stojí. Já sám bych však raději žil v království. S českým králem, který nejen z boje neutíká. Ale narodil jsem se moc pozdě. Takže mám smůlu. Vím. A asi nejen já,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Děkuji za oslovení. Osobně bych to nechal na voličích. Nehodlám komentovat výroky umělců a jim podobných. O médiích nemůže být ani řeč,“ reagoval poslanec KSČM Josef Zahradníček.

„Jen připomínám váženým Parlamentním listům, že máme přímou volbu prezidenta, a až přijde čas, rozhodne moudře lid a spolurozhodnou pak i redaktoři Parlamentních listů, kteří jsou už nyní netrpěliví,“ smál se senátor ČSSD Jan Žaloudík.

Vyjádření rozličných „umělců“, mediálních hvězd a hvězdiček...

„Jsem toho názoru, že to napětí je daň za přímou volbu. Každý prezident bude mít vždy své přívržence a odpůrce, nehledě na soupeření politických stran v tomto souboji. Také novináři mají rádi konflikt, který je díky posunutým hodnotám vyhledáván. Proto doporučuji sledovat vyjádření případných kandidátů a jít k volbám,“ říká poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Já myslím, že to napětí je delší dobu uměle vytvářeno. Většina občanů svého prezidenta podporuje. Kdo bude prezidentem, nemohu předvídat, ale pokud pan Zeman kandidovat bude, další kandidáti budou podle mě mít smůlu,“ míní poslanec KSČM Josef Šenfeld.

„O tom, kdo bude v příštím období prezident, rozhodnou občané ČR až za dva roky. Je tedy příliš brzy komentovat, kdo by potenciálně mohl prezidenta Zemana nahradit. Navíc o kandidátech se zatím jen spekuluje. Co se týká aktuálního napětí okolo prezidenta Zemana, myslím si, že jako prezident má povinnost vyjadřovat se k aktuálním věcem a zaujímat k nim určité své stanovisko, které je subjektivní a nepřísluší mi je hodnotit,“ uvedl senátor Jozef Regec.

„Subjektivně se domnívám, že Miloš Zeman plní svůj prezidentský mandát slušně a není zřejmého důvodu, proč by neměl ještě jedno volební období absolvovat. Vyjádření rozličných ‚umělců‘, mediálních hvězd a hvězdiček prakticky neberu v potaz. Nejenže neodrážejí většinové mínění národa, ale sami často ve svém pochybně egoistickém způsobu života nemají ani zameteno před svým prahem,“ myslí si poslanec KSČM Jiří Valenta.

Petra Buzková, Lenka Bradáčová, Vladimíra Dvořáková...

Podle poslance ČSSD Richarda Dolejše je Miloš Zeman je výrazný politik, který dlouhodobě u veřejnosti vyvolává velké emoce. „Ty u části lidí přecházejí až k nenávisti. Prezident mnohdy svými nevybíravými výroky a chováním politickým soupeřům a médiím bohužel nahrává. Na druhou stranu své odpůrce cíleně a promyšleně provokuje, a to až k hysterickým reakcím, což z něho dělá intelektuálního vítěze a posiluje jeho pozici. Největšími kritiky prezidenta jsou lidé blízcí TOP 09 a pohrobci Václava Havla z takzvané pražské kavárny. Právě tito lidé se účastnili protestní akce v Berouně. Vzhledem k tomu, že v tomto městě a regionu dlouhodobě působím, troufám si tvrdit, že šlo vzhledem k dostupnosti Berouna především o přivezené ‚Pražáky‘. Ti rozhodně nevyjadřují mínění většiny občanů Berouna,“ uvedl Richard Dolejš.

„Co se týká možného pokračování Miloše Zemana ve funkci prezidenta, momentálně by v případě konání přímé volby neměl konkurenci. Je to dáno především jeho postoji k migrační krizi. Prezidentovi odpůrci se zatím zmůžou jen na negativní kampaň, která je impotentní a bez efektu. Do voleb je však ještě daleko a situace se může změnit. Zemana neporážejí ani Kocábové, Bursíkové a ani Halíkové. Musela by se mu postavit výrazná, silná, bojovná a houževnatá osobnost. V případě, že by oním protikandidátem byla navíc žena s podporou nejvýznamnějších politických subjektů, nelze vyloučit obrat ve hře o Hrad. Jinými slovy. Pokud by se vygeneroval protikandidát typu Petry Buzkové, Lenky Bradáčové nebo Vladimíry Dvořákové, tak by mohl mít Miloš Zeman se znovuzvolením velký problém. Momentálně je to nepředstavitelné, ale výrazná popularita je ošemetná a nemusí mu do voleb vydržet. Vše je tedy otevřené a nic není rozhodnuto. Záleží především na politických stranách, koho vyšlou do boje. Zda podpoří Miloše Zemana, nebo postaví jinou významnou osobnost přijatelnou pro většinu občanů. V tomto směru bude klíčový postoj ČSSD a Babišova politického hnutí ANO. Tato partie je před námi. Miloš Zeman nemá vyhráno, a to by měl brát v úvahu,“ dodal Richard Dolejš.

Dne 8. března 2013 složil Miloš Zeman prezidentský slib, a stal se tak třetím prezidentem České republiky a zahájil své pětileté období na Hradě. Pro Miloše Zemana hlasovalo ve druhém kole voleb téměř o půl milionu více voličů, a získal tak necelých 55 procent oproti více než 45 procentům, které získal Karel Schwarzenberg. Podle únorového průzkumu agentury SANEP hodnotí prezidenta Miloše Zemana v souhrnu kladně 70,2 procenta dotázaných obyvatel ČR.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…