Zloději od Babiše. Ve sněmovně řádil topkař, ostatní jen překvapeně zírali

01.03.2016 17:21

„Ta špína ulpívá na každém z nás a já si to holt líbit nenechám!“ burácel dnes odpoledne v Poslanecké sněmovně topkař Jan Farský. Nestačila mu totiž nedávná písemná odpověď od ministra financí Andreje Babiše (ANO) kvůli rozhovoru, který poskytl 20. června loňského roku pro deník Právo, kde řekl, že ve sněmovně ví o čtyřech až pěti zlodějích. „Mám to chápat jako přiznání, mám to chápat jako obvinění nejbližších spolupracovníků?“ tázal se dnes nechápavě k tomu Farský, jemuž prý od Babiše poštou přišlo, že ke svým slovům nemá, co by nového dodal.

Zloději od Babiše. Ve sněmovně řádil topkař, ostatní jen překvapeně zírali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Farský u řečnického pultu

Poslanci byli dnes při žádostech o doplnění programu nadcházející schůze pilní jako včeličky. Podali totiž hned deset návrhů na rozšíření programu dolní komory, která má projednat dvě stovky bodů. Nejkurióznější byl sice Tomio Okamura, který již potřetí požádal, aby se sněmovna zabývala vypsáním referenda o vystoupení Česka z EU, což komentoval nadcházejícím referendem ve Velké Británii, ale nejúsměvnější byl zřejmě se svým požadavkem Jan Farský (TOP 09/STAN). Chtěl totiž, aby poslanci opětovně rokovali o výroku vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) o „minimálně čtyřech pěti“ zlodějích mezi poslanci.

„Mně to přišlo jako docela závažné obvinění směrem k Poslanecké sněmovně, a proto jsem se pana ministra Babiše a místopředsedy vlády zeptal na to, jestli by je mohl jmenovat. To odmítl. Odmítl s odůvodněním, že je označovat nebude, abych jeho odpověď nezneužil k dalším útokům vůči jeho osobě,“ poznamenal dnes Farský a podivoval se konání Babiše.

„Mám to chápat jako přiznání, mám to chápat jako obvinění nejbližších spolupracovníků? Jsem zmaten a jsem zároveň zvědavý a myslím si, že zvědavý by měl být každý v Poslanecké sněmovně, kdo se necítí být zlodějem, kdo si nechce nechat šlapat po Poslanecké sněmovně jako po demokratickém orgánu a nechat zpochybňovat tuto instituci,“ řekl proto.

Farský přitom upozornil, že ministr financí opakovaně už dříve ve sněmovně odmítl upřesnit, které členy dolní komory pokládá za zloděje.

„A takto přesvědčeni byli i poslanci, kteří potom, co se při třetím projednávání této písemné interpelace pan ministr Babiš na jednání dostavil, s jeho vyhýbavou odpovědí, že to sněmovně holt neřekne, nesouhlasili, což přirozeně vede k tomu, že se očekává, že interpelovaný ministr svoji nedostatečnou odpověď, jak o ní takto hlasovala sněmovna, doplní, tak aby byla dostatečnou,“ zmínil Farský.

To se ale prý nestalo. Babiš mu totiž písemnou formou zcela nedávno sdělil, že mu nemá co nového říci. „Setrvávám na své původní odpovědi, nic dalšího vám k tomu neřeknu,“ odepsal mu prý Babiš.

Farský si ale prý na vyjasnění faktů stojí. Pokud ovšem Babiš není ochoten nebo schopen to učinit, pak prý ta špína ulpívá na každém z poslanců. 

Jsou jen dvě možnosti...

„A já si to holt líbit nenechám! A z tohoto pohledu mi připadá, že byla a v podstatě ještě pořád jsou dvě možná čestná řešení: Buď jmenovat těchto pět zlodějů, anebo se Poslanecké sněmovně omluvit. A protože už těch šancí na jmenování těchto pěti zlodějů a těch omluv, výmluv a vyhýbání se bylo dáno dost, tak bych v tomto případě chtěl navrhnout zařazení bodu, a to po písemných interpelacích tento čtvrtek s názvem: Omluva Andreje Babiše...,“ dodal pak Farský ke svému požadavku.

Pro jeho návrh sice zvedlo ruce 80 poslanců, a proti bylo 58, ovšem zapotřebí bylo 87 hlasů, takže tento návrh přijat nebyl.

Celá záležitost s omluvou začala už v červnu loňského roku, kdy Babiš doslova pro deník Právo řekl: „Kolik je zlodějů ve sněmovně? Co vím, tak minimálně čtyři pět.“ Toto vyjádření pak přimělo Farského k tomu, že při poslaneckých interpelacích několikrát požadoval po Babišovi, aby jména těchto zlodějů sdělil, nebo se omluvil. Za celé měsíce ho k tomu ale nepřiměl.

Naposledy se „Babišovou omluvou – neomluvou sněmovně“ poslanci zabývali letos 20. ledna. Tehdy se tento bod do programu schůze sice taktéž nedostal, ale Farského při jeho snaze podpořila přesně polovina přítomných poslanců, takže se to nedostalo do programu jen těsně, chyběl totiž jen jeden hlas.

Poslanci odmítli i mýtné či tarify elektřiny

Opozice dále dnes nepřesvědčila sněmovnu, aby na březnové schůzi řešila výběr dálničního mýtného, tarify elektřiny nebo vyšetřování trestných činů kolem privatizací, což navrhoval předseda KSČM Vojtěch Filip, který žádal informace o počtu a stavu vyšetřování trestných činů souvisejících s privatizací. Chtěl také zprávu, kolik lidé státu dluží za nezaplacené privatizace a co stát podniká pro jejich získání. Podle Filipa totiž u řady případů hrozí promlčení.

„Britský premiér Cameron zkritizoval Evropskou unii, vymohl změny a následně vyhlásil referendum Britů o vystoupení z Evropské unie. Co ho k tomu vedlo? Kupodivu měl jediný důvod – snahu, aby Británie v Evropské unii setrvala. Zvolil přesně opačný postup než česká vláda, která je k Bruselu absolutně nekritická a podlézavě přijímá jakýkoliv diktát a prolamování české státní suverenity,“ uváděl pak dnes Tomio Okamura ke svému požadavku k zařazení bodu o vypsání referenda o vystoupení Česka z EU.

Situace totiž podle něj pokročila a téma vystoupení z Evropské unie je čím dál palčivější, a je tak třeba zahájit celospolečenskou diskusi a umožnit občanům se vyjádřit o své budoucnosti.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…